Σπιτικό μπέργκερ με πρόβειο κιμά

Το μπιφτέκι συμπληρώνεται με φέτες μελιτζάνας και μια δροσερή σος γιαουρτιού

Φωτογραφία Ακης Ορφανίδης

 Προετοιμασία 30’ Αναμονή 1½ ώρα Ψήσιμο 20’

 

ΥΛΙΚΑ (για 8- 10 μπέργκερ)

Για το μπιφτέκι

1 κιλό κιμάς πρόβειος

2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη

½ φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι

½ κ.γ. κόλιανδρος

½ κ.γ. κύμινο

½ κ.γ. πάπρικα

1 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος

½ κ.γ. καρδάμωμο τριμμένο

Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

1 αβγό

5 φέτες ψωμί (την ψίχα), μουλιασμένες σε νερό

Αλάτι, πιπέρι

Για το μπέγκερ

1 – 2 μελιτζάνες σε ροδέλες 1 εκ.

Λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα

1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι σε ροδέλες ½ εκ.

2 ντομάτες σε ροδέλες ½ εκ.

8-10 λευκά ψωμάκια για μπέργκερ

Για την σος γιαουρτιού

2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό

2 κ.σ. φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

2 κ.σ. φύλλα μέντας ψιλοκομμένα

2 κ.σ. ξύδι από κρασί

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι, λευκό πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το μπέργκερ και ζυμώνουμε. Αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα.

Πλάθουμε 8-10 χοντρά μπιφτέκια. Τα ψήνουμε στο σχαροτήγανο χωρίς λιπαντική ουσία ή την σχάρα για 7-10 λεπτά (ανάλογα με το πώς θέλουμε ψημένο το μπιφτέκι). Γυρίζουμε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά για 7-10 λεπτά.

Αλατίζουμε τις ροδέλες της μελιτζάνας και τις αφήνουμε μισή ώρα για να φύγουν τα υγρά τους. Σουρώνουμε. Τις αλευρώνουμε και τηγανίζουμε ελάχιστα και από τις δυο πλευρές.

Σος γιαουρτιού: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

Σύνθεση: Κόβουμε στη μέση τα ψωμάκια και τα βάζουμε για μισό λεπτό στο σχαροτήγανο.

Αλείφουμε το κάτω ψωμάκι με την σος γιαουρτιού και πάνω βάζουμε 2 φέτες μελιτζάνας. Προσθέτουμε το μπιφτέκι, μια ροδέλα ντομάτας και μια ροδέλα κρεμμυδιού και κλείνουμε με το πάνω μέρος του ψωμιού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk