Προετοιμασία 30’ Αναμονή 1½ ώρα Ψήσιμο 20’

 

ΥΛΙΚΑ (για 8- 10 μπέργκερ)

Για το μπιφτέκι

1 κιλό κιμάς πρόβειος

2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη

½ φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι

½ κ.γ. κόλιανδρος

½ κ.γ. κύμινο

½ κ.γ. πάπρικα

1 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος

½ κ.γ. καρδάμωμο τριμμένο

Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

1 αβγό

5 φέτες ψωμί (την ψίχα), μουλιασμένες σε νερό

Αλάτι, πιπέρι

Για το μπέγκερ

1 – 2 μελιτζάνες σε ροδέλες 1 εκ.

Λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα

1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι σε ροδέλες ½ εκ.

2 ντομάτες σε ροδέλες ½ εκ.

8-10 λευκά ψωμάκια για μπέργκερ

Για την σος γιαουρτιού

2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό

2 κ.σ. φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

2 κ.σ. φύλλα μέντας ψιλοκομμένα

2 κ.σ. ξύδι από κρασί

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι, λευκό πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το μπέργκερ και ζυμώνουμε. Αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα.

Πλάθουμε 8-10 χοντρά μπιφτέκια. Τα ψήνουμε στο σχαροτήγανο χωρίς λιπαντική ουσία ή την σχάρα για 7-10 λεπτά (ανάλογα με το πώς θέλουμε ψημένο το μπιφτέκι). Γυρίζουμε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά για 7-10 λεπτά.

Αλατίζουμε τις ροδέλες της μελιτζάνας και τις αφήνουμε μισή ώρα για να φύγουν τα υγρά τους. Σουρώνουμε. Τις αλευρώνουμε και τηγανίζουμε ελάχιστα και από τις δυο πλευρές.

Σος γιαουρτιού: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

Σύνθεση: Κόβουμε στη μέση τα ψωμάκια και τα βάζουμε για μισό λεπτό στο σχαροτήγανο.

Αλείφουμε το κάτω ψωμάκι με την σος γιαουρτιού και πάνω βάζουμε 2 φέτες μελιτζάνας. Προσθέτουμε το μπιφτέκι, μια ροδέλα ντομάτας και μια ροδέλα κρεμμυδιού και κλείνουμε με το πάνω μέρος του ψωμιού.