Ένταση επικράτησε στο δικαστήριο για τις δηλώσεις της πολιτικής αγωγής αναφορικά με την εισαγγελική πρόταση για την αναστολή των ποινών στους καταδικασθέντες χρυσαυγίτες, πλην του δολοφόνου του Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά.

Φέρτε και του Λαγού τη δήλωση

«Εχουν δικαίωμα να μιλούν για την ποινή και για την αναστολή; Αυτά είναι πειθαρχικά αδικήματα στο ΔΣΑ αλλά αυτά δεν αφορούν στο δικαστήριο. Σας προσβάλει αυτό εσάς και την εισαγγελική αρχή. Στην κρίση σας» κατέθεσε ο συνήγορος του Ματθαιόπουλου και κατέθεσε στο δικαστήριο τις σχετικές δηλωσεις.

Η πολιτική αγωγή απάντησε με το σχόλιο:«Φέρτε και του Λαγού τη δήλωση» προκαλώντας αναστάτωση.

Τελικά το δικαστήριο διέκοψε για αύριο στις 10 το πρωί οπότε θα συνεχιστεί η διαδικασία με τις δευτερολογίες των υπερασπιστών των κατηγορουμένων.

Αναστολή στο διευθυντήριο

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας, της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, εισηγήθηκε να χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση στο «διευθυντήριο» της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και σε όλους τους υπόλοιπους καταδικασθέντες. Εξαίρεση αποτέλεσε ο αυτουγός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς.

Όπως υποστήριξε η εισαγγελεάς κατά την πρότασή της  τηρούνται όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις προκειμένου οι καταδικασθέντες για διεύθυνση και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή να παραμείνουν εκτός φυλακής έως την εκδίκαση της έφεσής τους από το δικαστήριο του δευτέρου βαθμού.

Η εισαγγελέας της έδρας διευκρίνισε πως ο δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, δεν δικαιούται χορήγηση ανασταλτικού χαρακτήρα της έφεσης, καθώς του έχει επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση και επιπλέον 14 χρόνια.

Πώς αιτιολόγησε την πρότασή της

Η κ. Οικονόμου είπε μεταξύ άλλων, ότι οι καταδικασθέντες έχουν μόνιμη διαμονή και ουδείς παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί στο στάδιο της ανάκρισης ή μετά τις αποφυλακίσεις τους.

«Δεν είναι ύποπτοι φυγής εκπροσωπήθηκαν νόμιμα από τους δικηγόρους τους, όταν τους ζητήθηκε από το δικαστήριο εμφανίστηκαν στη δίκη» είπε η εισαγγελέας και συνέχισε: «Μάλιστα τελευταία εμφανίστηκαν πολλοί εκ των κατηγορουμένων πρώην βουλευτών, εδώ τελευταία….. Όλοι ενώπιον της δικαιοσύνης είναι ίσιοι ανεξαρτήτως αξιωμάτων. Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι αν αφεθούν ελεύθεροι θα διαπράξουν και άλλα εγκλήματα.», είπε η κ. Οικονόμου.

Πρόσθεσε δε,  πως «οι κατηγορούμενοι δεν εξετράπησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις, αφού διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία τους και η εφημερίδα τους. Η άμεση εκτέλεση των ποινών θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς η διαδικασία μέχρι το εφετείο θα είναι μακροχρόνια. Έχουν όλες τις προϋποθέσεις να τους δοθεί αναστολή με περιοριστικούς όρους. Οι κατηγορούμενοι δεν προσπάθησαν να αποφύγουν τη σύλληψή τους …».