Στην τελική φάση έχει μπει η πολύκροτη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, ενώ θέμα ημερών είναι ποιοι καταδικασθέντες θα περάσουν το κατώφλι της φυλακής και σε ποιους θα δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής.

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα στις 11 το πρωί, όπου η εισαγγελέας θα αγορεύσει για τα αιτήματα των καταδικασθέντων, προκειμένου να τους χορηγηθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους.

Με επιχειρήματα τα οποία ξεπερνούσαν και την πιο τρελή φαντασία, οι καταδικασθέντες ζητούσαν σήμερα από το δικαστήριο να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι το Εφετείο, εκτός από τον ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό ο οποίος δεν… ζήτησε τίποτα, παρά μονάχα αρκέστηκε σε απειλές κατά της έδρας.

η υπόλοιπη ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, όχι μόνο ζήτησαν όλοι αναστολή, αλλά κάποιοι το έκαναν και αυτοπροσώπως, όπως οι Ηλίας Κασιδιάρης και Γιώργος Γερμενής, ενώ ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος ήταν στο εδώλιο όταν αγόρευε ο συνήγορός του.

«Σήκωνε το δεξί χέρι, δεν έκανε κάτι άλλο»

Μεγάλος απών από την δίκη, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος μέσω των συνηγόρων του ζήτησε κι αυτός την αναστολή της ποινής του έως το εφετείο.

Μπορεί ο «Φύρερ» από το σπίτι του να κάνει λόγο για «πολιτική δίωξη», ωστόσο φαίνεται πως προβαίνει σε τέτοιους ισχυρισμούς μόνο από την ασφάλεια του σπιτιού του, καθώς στο δικαστήριο δίστασε να παραβρεθεί.

Ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Δ. Παπαδέλης, ζήτησε από την έδρα να λάβει υπόψιν της ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος είναι αρχηγός κόμματος και αναρωτήθηκε «ποιος θα αποζημιώσει τον Ν. Μιχαλολιάκο όταν αθωωθεί στο Εφετείο, γιατί είμαι σίγουρος ότι είναι αθώος, συντάσσομαι στο 100% σε αυτό με την κυρία εισαγγελέα».

Υπενθυμίζεται ότι ο «Φύρερ» καταδικάστηκε σε 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες.

«Μιλάμε για έναν αρχηγό κόμματος. Δεν θα είχε κάνει κάτι να αποφύγει τη λοιδορία έστω της ΓΑΔΑ; Αλλά έμεινε εκεί, στο σπίτι του. Αν μπορούσαν να τον φέρνουν εδώ να τον δικάζουν με τις χειροπέδες, θα το έκαναν. Ζητάνε την κεφαλή «επί πινάκι» του Μιχαλολιάκου. Είναι αδίστακτοι» υποστήριξε ο Δημ. Παπαδέλης και αναρωτήθηκε:

«Έκλεισε η εφημερίδα. Το κομματικό όργανο του κόμματος. Αυτό δεν είναι ανεπανόρθωτη βλάβη; Το κατάφεραν. Έχει ερημώσει το κόμμα, η οργάνωση. Δεν υπάρχει η φωνή αυτού του κόμματος και συγχαρητήρια στο think tank που το σκέφτηκε…».

Και συνέχισε: «Όλη αυτή η ιστορία κρίνεται επειδή σήκωνε το χέρι το δεξί. Όχι γιατί έκανε κάτι άλλο. Ο Μιχαλολιάκος κινδυνεύει να πάει φυλακή αλλά σκεφτείτε μετά από 4 χρόνια ποια θα είναι η συνέπεια αν αθωωθεί. συντάσσομαι σε αυτό με την κυρία εισαγγελέα. Τον καταδίκασαν κάποιες εφημερίδες που είχαν το πάνω χέρι αλλά αυτές αλλάζουν. Τί θα γίνει αν αυτός ο άνθρωπος αθωωθεί;».

Σύμφωνα με το συνήγορο, η βλάβη «είναι και στο πετσί του στην οικογένεια του» και κατέληξε ότι πληροί τις προϋποθέσεις για αναστολή της ποινής του.

Γερμενής: Με πληρώνει ο Λαγός, δεν με έπαιρναν σε καμία δουλειά

Στο Εφετείο βρέθηκε σήμερα ο Γιώργος Γερμενής, που έχει καταδικαστεί 13 έτη κάθειρξη για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.

Ζητώντας την αναστολή της ποινής του, ανέφερε πως τήρησε τους περιοριστικούς όρους της προηγούμενης ποινής του, πως έχει δύο ανήλικα παιδιά και πως κατάφερε να τελειώσει το πανεπιστήμιο.

Είπε μάλιστα πως αδυνατούσε να βρει δουλειά και πως είναι εξωτερικός συνεργάτης του Ιωάννη Λαγού στην ευρωβουλή.

«Μετά το 18μηνο στη φυλακή, είχα βαρύτατους περιοριστικούς όρους. Τους τήρησα όλα τα χρόνια. Έχω δυο ανήλικα παιδιά 4 και 8 ετών. Η μεγάλη μου κόρη βίωσε άσχημα την προφυλάκιση μου. Σέβομαι την απόφαση και το δικαστήριο σας αλλά δεν συμφωνώ με το περιεχόμενο της. Θέλω να παλέψω στο Εφετείο» ανέφερε.

«Το τελευταίο τρίμηνο είμαι εξωτερικός συνεργάτης του Λαγού, του ευρωβουλευτή, με μισθό 525 ευρώ. Κατάφερα να πάρω το πτυχίο μου στο πανεπιστήμιο στην Αρχαιολογία» είπε στο δικαστήριο, συμπληρώνοντας: «Εγώ είμαι αρτοποιός. Δεν βρέθηκε ούτε ένας που να θέλει να με πάρει στη δουλειά του. Ευτυχώς βρέθηκε αυτή η θέση τώρα. Εγώ συντηρώ την οικογένεια μου».

Κασιδιάρης: Εξοντωτική η ποινή

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης σε 13 χρόνια κάθειρξη, εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στο δικαστήριο ζητώντας αναστολή της ποινής του.

Για άλλη μια φορά υιοθέτησε προκλητική στάση λέγοντας ότι ήρθε να διακηρύξει την αθωότητά του, ενώ χαρακτήρισε εξοντωτική την ποινή των 13 ετών.

«Ήρθα ο ίδιος για να διεκδικήσω το δικαίωμα αναστολής στην εκτέλεση της ποινής μου«», είπε και συνέχισε: «Είμαι αθώος και την αθωότητά μου δεν τη στηρίζω μόνο στη δική μου πεποίθηση. Τη στηρίζω και στην επτάωρη αγόρευση της κυρίας εισαγγελέως που επί οκτώ ώρες αγόρευε για την αθωότητά μου».

«Πληρώ όλες τις προϋποθέσεις του νόμου, είναι γνωστή η κατοικία μου, δεν είμαι σε καμία περίπτωση ύποπτος φυγής», είπε επίσης και σχολίασε ότι καταδικάστηκε για άλλο αδίκημα από αυτό που προφυλακίστηκε (σ.σ. για οπλοκατοχή) και εξέτισε ποινή 12 μηνών.

«Ζητώ το δικαίωμα να πάω στο Εφετείο και να κριθώ σε δεύτερο βαθμό. Σε διαφορετική περίπτωση, μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση και μέχρι να ολοκληρωθεί το Εφετείο, θα έχω εκτίσει την ποινή μου και επί της ουσίας θα έχω χάσει το δικαίωμα στην έφεση», είπε επίσης και έκανε λόγο για «ανεπανόρθωτη βλάβη» που θα του προκληθεί σε περίπτωση που οδηγηθεί στη φυλακή.

Χαρακτήρισε «εξοντωτική» την ποινή και πρόσθεσε: «Η ποινή που μου επέβαλε το δικαστήριό σας με εξοντώνει σε επίπεδο ηθικό, πολιτικό και ανθρώπινο».

Μίλησε για ανεπανόρθωτη βλάβη, σημειώνοντας ότι ξεκίνησε και πάλι την επαγγελματική ζωή του, τη δουλειά του.

«Ο Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από πίτσες κι πεϊνιρλί»

Η συνήγορος του πρώην βουλευτή Στάθη Μπούκουρα ζήτησε την αναστολή της ποινής του: «Μέχρι να ολοκληρωθεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αν μπει φυλακή θα έχει εκτίσει την ποινή του» είπε.

Η συνήγορός του μάλιστα υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης ήρθαν 13 μάρτυρες ανάμεσα τους και ένας μητροπολίτης, οι οποίοι περιέγραψαν τη σύννομη και ήσυχη ζωή που ζει ο Στάθης Μπούκουρας, επισημαίνοντας στο τέλος: «κ. Πρόεδρε ο Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από πίτσες κι πεϊνιρλί».

Απειλές Λαγού με προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο

Ο Λαγός δεν προχώρησε σε κανένα αίτημα και εκτόξευσε απειλές κατά του δικαστηρίου.

Ο υπερασπιστής του ανέγνωσε την εξής δήλωση του καταδικασμένου:

«Το δικαστήριο ενήργησε μεροληπτικά εις βάρος μου. Με καταδίκασε βάση εντολών, δεν αναγνωρίζω τη διαδικασία και θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να αποδείξω τι έλαβε χώρα. Πεντέμισι χρόνια όφειλε η δικαιοσύνη να αντιληφθεί όσα αντιλήφθηκαν εισαγγελείς και δικαστές και ενώ όφειλε να είναι τυφλή αποδείχθηκε ότι λειτουργούσε κατόπιν εντολών».

Για δεύτερη ευκαιρία παρακαλεί ο Ηλιόπουλος

«Δεν μπορώ να κρύψω την πικρία μου για τη καταδίκη», είπε ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ο οποίος μίλησε για τις δυο ανήλικες κόρες του, ο οποίες όπως είπε, δέχονται μπούλινγκ στο σχολείο. Ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία για να ζήσει με την οικογένειά του.

«Με καταδικάσατε αλλά παρακαλώ για μια δεύτερη ευκαιρία» είπε ο ίδιος ο Παν. Ηλιοπουλος στο δικαστήριο ζητώντας την αναστολή εκτελεσης της ποινής του.

Το παράπονο του Παππά

Η υπεράσπιση του Χρ. Παππά είπε ότι «ο χρόνος της κράτησης δεν γυρίζει πίσω, είτε αθωωθεί είτε όχι. Αν δεν δεχθείτε την αναστολή, όταν τελειώσει το εφετείο θα έχει εκτίσει την ποινή του.

Δεν θα ήθελα να πει ο άνθρωπος αυτό ότι «αδικήθηκα», να μην μείνει στην ψυχή του αυτό. Μην αφήσετε στον άνθρωπο αυτό το παράπονο να εκτίσει μία ποινή που θα μπορούσε να μην την εκτίσει. Να μην εκφέρει το παράπονο αυτό προς τα πάνω».

«Κλάψα, ποινή, Χρυσή Αυγή»

Εξερχόμενοι από το Εφετείο, μετά την διακοπή της διαδικασίας, την Παρασκευή το απόγευμα, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, Κώστας Παπαδάκης και Χάρης Στρατής, σχολίασαν την υπερασπιστή γραμμή που ακολούθησαν οι κατηγορούμενοι, αλλά εξέφρασαν και την πεποίθηση ότι το Δικαστήριο πρέπει να τους οδηγήσει στην φυλακή.

«Αν θα μπορούσα να συνοψίσω με τέσσερις λέξεις την εμπειρία από τις ημέρες αυτές της προσπάθειας των κατηγορουμένων για το ανασταλτικό αποτέλεσμα, θα έλεγα τις λέξεις «κλάψα, ποινή, Χρυσή Αυγή»» δήλωσε ο δικηγόρος των Αιγύπτιων ψαράδων, Κ. Παπαδάκης.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «η Ελλάδα έχει μια μεγάλη παράδοση από πολιτικές δίκες και δίκες αστυνομικών σκευωριών και έχει διαμορφώσει ταυτόχρονα με αυτήν μια μεγάλη παράδοση υπερασπιστικής συμπεριφοράς των ανθρώπων οι οποίοι διώκονται, θεωρώντας τον εαυτό τους ως θύμα πολιτικής δίωξης. Αλλά ακόμα και οι κρατούμενοι του κοινού ποινικού δικαίου διαθέτουν και εκδηλώνουν μια υπερασπιστική αξιοπρέπεια και αυτοσυγκράτηση στις δίκες».

Αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Δικαστηρίου, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «η πλειοψηφία των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής τις ημέρες αυτές εκδηλώνει μια συμπεριφορά η οποία φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την ιδιότητα την οποία επικαλούνταν, τουλάχιστον στην εξάρτηση της δίκης, του πολιτικού αγωνιστή και διωκόμενου. Γιατί ο πολιτικός αγωνιστής έχει μάθει να κοιτάει με το κεφάλι ψηλά το δικαστήριο όταν βγαίνει από αυτό, είτε για να πάει στο σπίτι του, είτε για να πάει στη φυλακή και, πιο παλιά ακόμα, για να πάει στο εκτελεστικό απόσπασμα».