Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής δρομολογεί ήδη τις σχετικές διαδικασίες που εξαρτώνται από την πλευρά της για την προετοιμασία και τη σύνταξη του νέου Συντάγματός της, δηλαδή του νέου καταστατικού χάρτη που θα ρυθμίζει τη δομή και τη ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Όπως είναι γνωστό, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανέστειλε την ισχύ τού από το 2003 υπάρχοντος Συντάγματος στη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης, 8 Οκτωβρίου.

Οι δύο επιτροπές

Στη χθεσινή συνεδρίασή της, η Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, που συνήλθε εκτάκτως σε τηλεδιάσκεψη μετά τη σχετική πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, αποφάσισε τη σύσταση δύο επιτροπών ενόψει της κατάρτισης του νέου Συντάγματος. Η πρώτη επιτροπή θα είναι ευρεία, θα λειτουργεί στις ΗΠΑ και θα αποτελείται από αντιπροσώπους της Επαρχιακής Συνόδου, των κληρικών και των λαϊκών. Η δεύτερη θα έχει ως αποστολή να συμμετάσχει στη μικτή επιτροπή που θα συστήσει επί τούτου το Οικουμενικό Πατριαρχείο και θα μεταφέρει το πνεύμα και τις ιδέες της πρώτης επιτροπής.

Κατά τα λοιπά, η Επαρχιακή Σύνοδος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου για την παρασχεθείσα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής δυνατότητα σύνταξης νέου Συντάγματος ενόψει της συμπλήρωσης το 2022 της πρώτης εκατονταετίας της παρουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Τέλος, η Επαρχιακή Σύνοδος επιβεβαίωσε το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την ισχύ και τη λειτουργία όλων των διοικητικών σωμάτων της μέχρι την ψήφιση και την έκδοση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο του νέου Συντάγματός της, δηλ. της Επαρχιακής Συνόδου, του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου το οποίο, μάλιστα, θα αφιερώσει τις προσεχείς συνεδριάσεις του στο όραμα της σύνταξης του νέου καταστατικού χάρτη, της Εκτελεστικής Επιτροπής, της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης και των αντίστοιχων δομών των Ιερών Μητροπόλεων.

Επιπρόσθετα, αποφάσισε να διασφαλίσει την αξιοπρεπή διαβίωση του Μητροπολίτη Σάρδεων Ευαγγέλου, μέχρι πρότινος Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, κατά τρόπο που αρμόζει στο αρχιερατικό του αξίωμα και στην παράδοση της Εκκλησίας μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ