Με το 30% της πληρότητάς τους και υποχρεωτική χρήση μάσκας θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου θέατρα και κινηματογράφοι στην Αττική.

Αυτό -μεταξύ άλλων- ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την πανδημία.

Σύμφωνα με αυτόν τον χάρτη οι όροι λειτουργίας των πολιτιστικών χώρων και των χώρων ψυχαγωγίας θα εξαρτώνται άμεσα από το επίπεδο της πανδημίας στο οποίο βρίσκεται η χώρα την εκάστοτε χρονική περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν οριστεί τέσσερα διαφορετικά επίπεδα: Ετοιμότητας – 1, Επιτήρησης – 2, Αυξημένης επιτήρησης – 3, Αυξημένου κινδύνου – 4.

Πώς θα λειτουργούν τα θέατρα ανά επίπεδο

Ειδικότερα, όπως προκύπτει, στο επίπεδο ετοιμότητας 1 (πράσινο) στους ανοιχτούς – υπαίθριους χώρους διεξαγωγής θα ισχύει 65% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας. Από την άλλη πλευρά, στους κλειστούς χώρους, επίσης 65% πληρότητα, σε συναυλίες σε κλειστούς αθλητικούς χώρους με μέγιστο 500 καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Στο επίπεδο επιτήρησης 2 (κίτρινο), στους ανοικτούς – υπαίθριους χώρους διεξαγωγής θα ισχύει 50% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας. Από την άλλη πλευρά, στους κλειστούς χώρους θα ισχύει 50% πληρότητα, ενώ θα απαγορεύονται οι συναυλίες σε κλειστούς αθλητικούς χώρους. Ακόμα, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, αλλά και η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Στο επίπεδο αυξημένης επιτήρησης 3 (πορτοκαλί), στους ανοιχτούς – υπαίθριους χώρους διεξαγωγής θα ισχύει 30% πληρότητα και υποχρεωτική χρήση μάσκας. Ακόμα, στους κλειστούς χώρους θα ισχύει επίσης 30% πληρότητα, ενώ απαγορεύονται οι συναυλίες σε κλειστούς αθλητικούς χώρους. Και σε αυτό το επίπεδο θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Στο επίπεδο αυξημένου συναγερμού 4 (κόκκινο), θα ισχύει αναστολή προσέλευσης κοινού και η δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης θα είναι αποκλειστικά για
διαδικτυακή μετάδοση.

Πώς θα λειτουργούν οι κινηματογράφοι ανά επίπεδο

Αναφορικά με τους κινηματογράφους, όπως προκύπτει στο επίπεδο ετοιμότητας 1 (πράσινο) στους ανοιχτούς – υπαίθριους χώρους διεξαγωγής θα ισχύει 65% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας. Από την άλλη πλευρά, στους κλειστούς χώρους, επίσης 65% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Στο επίπεδο επιτήρησης 2 (κίτρινο), στους ανοικτούς – υπαίθριους χώρους διεξαγωγής θα ισχύει 50% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας. Από την άλλη πλευρά, στους κλειστούς χώρους θα ισχύει 50% πληρότητα. Ακόμα, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, αλλά και η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Στο επίπεδο αυξημένης επιτήρησης 3 (πορτοκαλί), στους ανοιχτούς – υπαίθριους χώρους διεξαγωγής θα ισχύει 30% πληρότητα και υποχρεωτική χρήση μάσκας. Ακόμα, στους κλειστούς χώρους θα ισχύει επίσης 30% πληρότητα. Και σε αυτό το επίπεδο θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Στο επίπεδο αυξημένου συναγερμού 4 (κόκκινο), θα κλείνουν οι κινηματογράφοι.

Πώς θα λειτουργούν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι ανά επίπεδο

Τέλος, όσον αφορά σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, όπως προκύπτει στο επίπεδο ετοιμότητας 1 (πράσινο), σε αρχαιολογικούς χώρους και ανοιχτά μουσεία θα υπάρχει 1,5 μέτρο απόσταση, μάσκα για τον ξεναγό και τους εργαζόμενους. Από την άλλη πλευρά, στα κλειστά μουσεία, η απόσταση αυξάνεται στα 2 μέτρα, ενώ θα πρέπει να υπάρχει 1 άτομο ανά 10 τ.μ. και ομαδικές ξεναγήσεις έως 20 άτομα και υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.

Στο επίπεδο επιτήρησης 2 (κίτρινο), αρχαιολογικούς χώρους και τα ανοιχτά μουσεία, θα ισχύει επίσης το 1,5 μέτρο απόστασης και η μάσκα για τον ξεναγό και τους
εργαζόμενους. Στα κλειστά μουσεία, ισχύουν 2 μέτρα απόσταση, 1 άτομο ανά 15 τ.μ., ομαδικές ξεναγήσεις έως 10 άτομα, και υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.

Στο επίπεδο αυξημένης επιτήρησης 3 (πορτοκαλί), στους αρχαιολογικούς χώρους και τα ανοιχτά μουσεία ισχύει 1,5 μέτρο απόσταση και μάσκα για όλους. Ενώ στα κλειστά μουσεία θα ισχύουν 2 μέτρα απόστασης και 1 άτομο ανά 20 τ.μ. Ακόμα θα απαγορεύονται οι ομαδικές ξεναγήσεις και θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους.

Στο επίπεδο αυξημένου συναγερμού 4 (κόκκινο), θα αναστέλλεται η λειτουργεία όλων των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων.