Ολες οι εξελίξεις μέσα και έξω από το Εφετείο γύρω από την απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής .


22.05 Τρία ελαφρυντικά ζητά ο Νίκος Μιχαλολιάκος

21:33 Άμεσες ενέργειες Δήμου και Περιφέρειας για απομάκρυνση των χρυσαυγιτών

21.02 Τα ελαφρυντικά που ζήτησαν Ζαρούλια, Κασιδιάρης και Ζησιμόπουλος

20:16 Το ΚΚΕ ζητά τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από το Ευρωκοινοβούλιο

19:52 Ποιοι είναι οι δικαστές της ιστορικής καταδικαστικής απόφασης

Μαρία Λεπενιώτη, Γεσθημανή Τσουλφόγλου και Ανδρέας Ντόκος είναι τα μέλη της έδρας του Τριμελούς Εφετείου που για περισσότερα από τέσσερα χρονιά δικάζουν την πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ εισαγγελέας της Έδρας είναι η Αδαμαντία Οικονόμου με αναπληρωτή της τον κ. Στέλιο Κωσταρέλλο.

Αναπληρώτρια πρόεδρος είναι η Μαρία Βάρκα που γεννήθηκε το 1957 και όταν τελείωσε τις σπουδές της στα νομικά αποφάσισε να δώσει εξετάσεις για το δικαστικό σώμα. Ήταν Ιανουάριος του 1985 όταν μπήκε στη σχολή δικαστών, υπηρέτησε για κάποια χρόνια στο Ναύπλιο, προήχθη στο βαθμό του Εφέτη τον Φεβρουάριο του 2008 και μετατέθηκε στο Εφετείο Αθηνών.

19:30   Ξεκίνησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων των πρώην βουλευτών για τα ελαφρυντικά

Με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται η διαδικασία στο δικαστήριο.

Πρώτη αγόρευση ήταν αυτή για τον πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, με τον συνήγορο να ζητά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου. Όπως ανέφερε ο συνήγορος «πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο, που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν».

Εκ μέρους του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αλλά αυτό της ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται στο νέο Ποινικό Κώδικα για μη εύλογη διάρκεια της δίκης.

Αντίστοιχα ελαφρυντικά ζήτησε και ο Γιώργος Γερμενής. Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοση των κατηγοριών το 2012. Σύμφωνα με τη συνήγορο, ο εντολέας του «τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ένα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

18:57  Ίσως και απόψε αργά οι ποινές για τη Χρυσή Αυγή

Στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Δημήτρης Βερβεσός, αναφορικά με την ιστορική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή.

«Είναι μια ιστορική μέρα με μια εμβληματική απόφαση που επικυρώνει και την πολιτική κρίση του ελληνικού λαού στις τελευταίες εκλογές, και τον αγώνα που έχει γίνει για να αποδείξουμε ότι πρέπει να αντισταθούμε σθεναρά σε αυτό το φαινόμενο, που πλέον από σήμερα αποκαλείται εγκληματική οργάνωση» σημείωσε ο κ. Βερβεσός.

«Η ποινή θα είναι κάθειρξη 15 ετών στο μάξιμουμ, αν δε βρεθούν ελαφρυντικά. Αν οι ποινές προβλέπουν φυλάκιση, θα ακολουθηθεί η διαδικασία σύλληψης. Θα εντοπιστούν και θα οδηγηθούν στις φυλακές. Είναι κρίσιμο το αν θα υπάρχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση» κατέληξε ο κ. Βερβεσός.

18:46 Με εντολή δημάρχου σφραγίστηκαν τα γραφεία της Ελληνικής Αυγής στο Δήμο Αθηναίων

18:20Αλιβιζάτος στο MEGA: Κατάκτηση η καταδίκη της Χρυσής Αυγής

18:00 : «Η μεγαλύτερη δίκη φασιστών από τη Νυρεμβέργη» 

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής με τις φωτογραφίες της Μάγδας Φύσσα με τα χέρια ψηλά να βγαίνει από την αίθουσα του δικαστηρίου φωνάζοντας «Παύλο τα κατάφερες… Γιε μου».

Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για απόφαση – σταθμό, επισημαίνοντας ότι το ναζιστικό μόρφωμα που κάποτε κέρδισε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών και μπήκε στη Βουλή, κρίθηκε από τη Δικαιοσύνη ότι αποτελεί εγκληματική οργάνωση.

17:50  20.000 άνθρωποι ξεσπούν σε χειροκροτήματα στο άκουσμα της ιστορικής απόφασης

Είναι η στιγμή που οι 20.000 διαδηλωτές ενημερώνονται από τα μεγάφωνα για την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε εγκληματική οργάνωση την Χρυσή Αυγή. Ξεσπούν σ’ ένα αυθόρμητο, παρατεταμένο, ενθουσιώδες χειροκρότημα. Την αγωνία για την απόφαση αντικαθιστούν χαμόγελα και αισιοδοξία.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σε συμμετοχή διαμαρτυρίες που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα. Οι επίσημες εκτιμήσεις, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 20.000 άτομα, τουλάχιστον.

17:30Από τι θα κριθεί αν οι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή

Για την ιστορική απόφαση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής μίλησε στο MEGA ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη.

«Ό,τι και να γίνει με τις ποινές η σημερινή απόφαση είναι ιστορική. Τα 5,5 χρόνια, οι ταλαιπωρίες όλες άξιζαν τον κόπο, και μπορούμε με υπερηφάνεια και ψηλά το κεφάλι να κοιτάμε τις προηγούμενες γενιές, που μας εξασφάλισαν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που υπερασπιζόμαστε εδώ και 5,5 χρόνια εδώ στο δικαστήριο» σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.

«Η δίκη φαίνεται ότι πηγαίνει μέχρι τελικής πτώσης. Δεν θεωρώ εφικτό να έχει ολοκληρωθεί μέχρι αύριο. Υπάρχουν 50 καταδικασθέντες. Καλά κάνει η πρόεδρος και εξαντλεί τα χρονικά όρια», ανέφερε σχετικά με το πότε πρέπει να αναμένουμε την ανακοίνωση των ποινών.

«Η πολιτική αγωγή δεν έχει λόγο για οποιοδήποτε μέρος της διαδικασίας από εδώ και πέρα. Ο λαός όμως δεν θα ανεχτεί να πέσουν στα μαλακά και εμείς οι συνήγοροι αγωγής είμαστε κομμάτι αυτού του λαού. Το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης έχει ένα πλαίσιο ποινής 5-15 χρόνια. Αν υπάρξει ελαφρυντικό η ποινή μπορεί να πέσει μέχρι τα οχτώ. Δεν θεωρώ ότι είναι εφικτό να δοθεί οποιοδήποτε ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Το μόνο ελαφρυντικό που ταιριάζει να δοθεί είναι αυτό της μετεφηβικής ηλικίας για όσους ήταν μικροί όταν διέπραξαν τα εγκλήματα που διέπραξαν», τόνισε ο ίδιος αναφορικά με τις ποινές.

17:07Ανδρουλάκης: Αποκλείστε τον Γιάννη Λαγό από το Ευρωκοινοβούλιο

Τον αποκλεισμό του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγό, από τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητά με επιστολή του στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. David Sassoli, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, τονίζει ότι ο Λαγός καταδικάστηκε ως ένας από τους διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και πλέον θα πρέπει να του απαγορευτεί να παίρνει μέρος στις εργασίες του «μοναδικού δημοκρατικά εκλεγμένου οργάνου της Ενωσης.

17:05 :  Η ετυμηγορία γαι τη Χρυσή Αυγή «στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε πολιτικές ομάδες με επιθετικές ατζέντες ενάντια στους μετανάστες/ριες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ότι η βίαιη και ρατσιστική εγκληματική δραστηριότητα, είτε διαπράττεται από άτομα στον δρόμο είτε από μέλη του Κοινοβουλίου, δεν θα μείνει ατιμώρητη».

Αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας, Νιλς Μουίζνιεκς.

16:45 : Ενορκη Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε με αφορμή τις καταγγελίες του γραμματέα του «ΜέΡΑ25», Γιάνη Βαρουφάκη για επίμεμπτη συμπεριφορά σε βάρος του από αστυνομικό των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Εφετείο μετά την ανακοίνωση της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

16:30 : Mε μια ανάρτηση στα αγγλικά σχολιάζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ιστορική απόφαση για καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Λίγη ώρα μετά το μήνυμά του στο οποίο έκανε λόγο για «νίκη της Δημοκρατίας», ο πρωθυπουργός με ανάρτηση στο Twitter αναφέρει πως είναι «μια πραγματικά ιστορική ημέρα για την Ελλάδα, τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

«Αφού ο ελληνικός λαός έβγαλε το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής από το Κοινοβούλιο στις τελευταίες εκλογές, σήμερα η ελληνική Δικαιοσύνη καταδίκασε την ηγεσία του που λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση.

» Μια πραγματικά ιστορική ημέρα για την Ελλάδα, τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

16:24 : Ευάγγελος Βενιζέλος : Αφετηρία για τον αναγκαίο αναστοχασμό

«Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών μετά από πολυετή ακροαματική διαδικασία διατύπωσε τη δικανική του κρίση για τον πραγματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής. Το Δικαστήριο κατέληξε στην απόφασή του, όπως προβλέπουν οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου, ανεξάρτητα από το πώς κινούνται τα πράγματα στο πεδίο της κοινωνίας και της πολιτικής. Το κράτος δικαίου διασταυρώθηκε στην προκειμένη περίπτωση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα επειδή τα δεδομένα ήσαν ευανάγνωστα και προφανή. Η Δικαιοσύνη όμως τα αξιολογεί όλα αυτά με αυστηρούς δικονομικούς κανόνες και γιαυτό η δική της κρίση έχει θεσμική βαρύτητα.

Χρειάστηκαν έξι χρόνια προκειμένου να διατυπώσει η Δικαιοσύνη τη θέση της σε πρώτο βαθμό. Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια από το 2012 όταν ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσα το ζήτημα της θεσμικής απομόνωσης και αποβολής της Χρυσής Αυγής. Μεσολάβησε το τραγικό αλλά και καταλυτικό γεγονός της δολοφονίας Φύσσα. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2014 την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει και να υποβάλει στην Εισαγγελία τα στοιχεία που θεμελίωσαν την κίνηση της ποινικής διαδικασίας. Ήταν μια τομή.

Ακόμη όμως και μετά την κίνηση της διαδικασίας αυτής ήταν πολλοί οι διστακτικοί ή οι ανοικτά αρνητικοί στη γραμμή της θεσμικής και ιδίως της κοινοβουλευτικής απομόνωσης της Χρυσής Αυγής. Υπήρξαν περίοδοι που οι κοινοβουλευτικοί αριθμοί δεν είχαν οσμή για κάποιους. Όπως δεν είχε οσμή η συνύπαρξη σε εκδηλώσεις «αγανάκτησης» κατά δύσκολων αλλά αναγκαίων επιλογών που στη συνέχεια υιοθετήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις ως απολύτως αναγκαίες και οι μόνες εφικτές.

Εύχομαι η σημερινή δικαστική απόφαση και η σημερινή στάση της κοινωνίας και των κομμάτων απέναντι σε αυτή να σηματοδοτεί μια περίοδο μεγαλύτερης δημοκρατικής ωριμότητας για όλους μας και να λειτουργήσει ως αφετηρία για τον αναγκαίο αναστοχασμό».

16:21 : Αντώνης Σαμαράς: Σήμερα δικαιώνεται η Δημοκρατία και οι εθνικές και ευρωπαϊκές αξίες μας

«Σήμερα δικαιώνεται η Δημοκρατία και οι εθνικές και ευρωπαϊκές αξίες μας» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του για την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα της δίωξης επί κυβερνήσεώς του επεσήμανε: «Πολύ απλά, δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το εθνικό και δημοκρατικό μας καθήκον».

«Σήμερα δικαιώνεται η Δημοκρατία και οι εθνικές και ευρωπαϊκές αξίες μας. Εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ σε ώρες φοβερά δύσκολες πώς πάρθηκε η απόφαση και πώς ολόκληρη η κυβέρνησή μας, ατρόμητοι δικαστές και στελέχη απ’ όλες τις παρατάξεις πιστέψαμε σε αυτήν την αποστολή. Τολμήσαμε και υπομείναμε ύβρεις κι απειλές αλλά και απέραντη υποκρισία. Κι ασφαλώς θα θυμάμαι πάντα την αγωνία μου μήπως οι θυσίες του ελληνικού λαού τότε, πάνε χαμένες μέσα σε ένα όργιο βίας. Κι ας σκεφθούν ορισμένοι πώς εμείς αισθανθήκαμε βλέποντάς τους να αθροίζουν τις ψήφους τους με εκείνες της Χρυσής Αυγής. Κι όχι μόνο μια φορά. Πολύ απλά λοιπόν, δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το εθνικό και δημοκρατικό μας καθήκον», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

16:11 :  Για τη «σκληρότερη απόφαση σε ομαδική δίκη από τη Δίκη των Συνταγματαρχών» κάνει λόγο το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και αναφέρεται σε απόφαση «πιο σκληρή από το αναμενόμενο».

Δείτε ΕΔΩ τι αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

15:59 : Ελαφρυντικά ζητά ο συνήγορος του Ρουπακιά

Ειλικρινή μεταμέλεια επικαλέστηκε η υπεράσπιση του Γιώργου Ρουπακιά μεταξύ άλλων ελαφρυντικών, που ζητά να του αναγνωρίσει το δικαστήριο. Η υπεράσπιση του αυτουργού της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ζήτησε να του αναγνωρίσει το δικαστήριο το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης, αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

15:45 : Λίγο μετά την ανακοίνωση του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο Γιάννης Λαγός έγραψε στο Twitter: «Αυτή είναι η Ελληνική δικαιοσύνη. τσιράκι και δουλικό σκυλάκι του συστήματος. Χαίρομαι που σας πολεμώ. Ούτε θα κάνω πίσω σε τίποτα. ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ. Συνεχίζω πιο αποφασισμένος».

15:33Διεθνής Αμνηστία: Ιστορική απόφαση – ορόσημο

Την καταδικαστική απόφαση εις βάρος της Χρυσής Αυγής και των μελών της χαιρετίζει η Διεθνής Αμνηστία.

«Αυτή η ετυμηγορία στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε πολιτικές ομάδες με επιθετικές ατζέντες κατά των μεταναστών και κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη», τονίζει σε μήνυμά του ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, Nils Muižnieks.

«Η σημερινή απόφαση-ορόσημο είναι η αναγνώριση της συστημικής απειλής που τίθεται για τις κοινωνίες μας από μια βίαιη, ρατσιστική ομάδα και μια δέσμευση ότι αυτή η απειλή δεν πρέπει να συνεχιστεί», συνεχίζει στο μήνυμά του.

15:22 : Μονοθεματικά τα trends στο Twitter

Για πρώτη φορά στα χρονικά όλα τα trends στο Twitter αναφέρονται μόνο σε ένα θέμα. Στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Οι χρήστες του διαδικτύου δημιούργησαν πέντε διαφορετικά hashtags προκειμένου να στείλουν το δικό τους μήνυμα για τη σημερινή ιστορική μέρα.

15:18 : Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός σε δήλωσή του αναφέρει ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη με την σημερινή απόφασή της που χαρακτήρισε τη «Χρυσή Αυγή» ως εγκληματική οργάνωση, στάθηκε στο ύψος περιστάσεων και δίκασε σύμφωνα με το Σύνταγμα και το Νόμο.

15:05 : Η νεοναζιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του δημοκρατικού ελληνικού λαού για τις θέσεις της και την εν γένει δράση της και με την πρόσφατη, νωπή ακόμη, εκλογική ετυμηγορία του 2019, έπαψε να αποτελεί κόμμα του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ο λαός μας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και της ιστορικής του ευθύνης, επισημαίνει μεταξύ άλλων η Συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

14:49 : «Η Δημοκρατία νίκησε το φασισμό! Οι δημοκρατικοί θεσμοί δικαίωσαν τον αντιφασιστικό αγώνα. Η σημερινή ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης η οποία αναγνωρίζει ότι η Χρυσή Αυγή συστάθηκε, οργανώθηκε και δρούσε ως εγκληματική οργάνωση, αποτελεί δικαίωση για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία» αναφέρει η ΓΣΕΕ.

14:39Μιχάλης Χρυσοχοΐδης:  Σήμερα βγήκε μια ιστορική απόφαση που χτίζει τη Δημοκρατία. Από τις 20.000 που χειροκροτούσαν έξω από το Εφετείο, 600 την υποδέχθηκαν με 150 μολότωφ, πέτρες και φθορές σε 10 αυτοκίνητα της Αστυνομίας. Στην αρχή η αστυνομία έριξε νερό για να αποφύγει τα χημικά. Στη συνέχεια αναγκάσθηκε σε περιορισμένη χρήση. Ευτυχώς δεν άνοιξε ούτε μύτη. Παράλληλα οι ισχυρισμοί του κ. Βαρουφάκη διερευνώνται από το Αρχηγείο της Ελληνική Αστυνομία.

14:23 : Δύο προσαγωγές για τα σημερινά επεισόδια σύμφωνα με την Αστυνομία

14:17 : Ενός λεπτού σιγή κράτησαν πριν από λίγο, στο Σύνταγμα, οι χιλιάδες διαδηλωτές για τα θύματα του φασισμού στη χώρα από το 1940.

14:07 : Ποια είναι η Μαρία Λεπενιώτη, η αεροπαγίτης που ανακοίνωσε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, καταδικάζοντας τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τα πρωτοπαλίκαρά του για διεύθυνση και σύσταση εγκληματικής οργάνωση.

13:53 : Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη:

Με τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δράση της Χρυσής Αυγής κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας. Η πολιτική του διάσταση έχει, ευτυχώς, κριθεί με τη νίκη της Δημοκρατίας, που εξόρισε απ’ τη Βουλή το ναζιστικό μόρφωμα. Τώρα, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δίνει και αυτή την δική της απάντηση.

Ως Πρωθυπουργός απέχω συνειδητά από τον σχολιασμό δικαστικών κρίσεων. Ως Έλληνας πολίτης, όμως,  συμμετέχω  στην καθολική ικανοποίηση για την αναγνώριση του εγκληματικού της χαρακτήρα. Και είμαι υπερήφανος για την αταλάντευτη στάση της παράταξής μας που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής.

Γιατί η Νέα Δημοκρατία πολέμησε ανέκαθεν, σταθερά και παντού τον φασισμό. Κατήγγειλε τον λαϊκισμό που τον ανέθρεψε στις πλατείες του τυφλού μίσους και της βίας. Ούτε στιγμή δεν συνέπλευσε με εκπροσώπους του, είτε σε πολιτικές επιλογές είτε σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Με διάταξη που εκείνη ψήφισε, τους απέκλεισε από την κρατική χρηματοδότηση.  Αρνήθηκε, μάλιστα, να νομιμοποιήσει την παρουσία τους ακόμη και σε απλές, εθιμοτυπικές εκδηλώσεις.

Η Ιστορία έγραψε ότι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε ο δρόμος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Επί των ημερών της, επίσης, διευκολύνθηκε και επιταχύνθηκε μια διαδικασία που βάλτωνε επί τεσσεράμισι χρόνια. Ώστε να φτάσουμε σήμερα η Δικαιοσύνη να πάρει τις αποφάσεις της.

Το ναζιστικό μόρφωμα, μετά τις κάλπες, καταδικάστηκε και στο δικαστήριο. Είναι μία απόδειξη της δύναμης που εκπέμπει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και η διάκριση των εξουσιών. Η ενότητα, η αλήθεια και η ομαλότητα. Ωστόσο, η δίκη του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της βίας μέσα στην κοινωνία παραμένει διαρκής.

Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε. Είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά.

13:44 : Τον γύρο του κόσμου κάνει η απόφαση του δικαστηρίου με την οποία η Χρυσή Αυγή κρίθηκε εγκληματική οργάνωση. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταφέρουν την είδηση ότι τα ηγετικά στελέχη του νεοναζιστικού κόμματος κρίθηκαν ένοχα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

13:37 : Το ξέσπασμα της Μάγδας Φύσσα

Με δάκρυα στα μάτια και φωνάζοντας το όνομα του γιου της, Παύλου, αντέδρασε στην απόφαση της δίκης για τη Χρυσή Αυγή η Μάγδα Φύσσα.

13:30 : Με αφορμή τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), σε ανακοίνωσή της, συγχαίρει τους δικαστές, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύνθεση του δικαστηρίου και επισημαίνει ότι «η ιστορία θα αποτιμήσει με νηφαλιότητα την αξία και τη σπουδαιότητα της απόφασης».

13:17 : Δήλωση Προέδρου Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου:

«Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Δημοκρατία. Στη μακρά δημοκρατική παράδοση της χώρας μας φαινόμενα ακραίας πολιτικής βίας ήτανε πάντοτε ξένα.

Η σημερινή απόφαση αποτελεί επιβεβαίωση ότι η Δημοκρατία και οι Θεσμοί της έχουν πάντα την δυνατότητα να ανατρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσής τους».

13:11Ομόφωνα εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή

12:57ΣΥΡΙΖΑ : Η σημερινή ημέρα περνάει στην Ιστορία της χώρας – Είναι ευθύνη όλων να μην επιτραπεί ξανά στο φίδι του ναζισμού να μολύνει την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, τονίζει σε ανακοίνωσή του

12:50 : Με χειροκροτήματα και συνθήματα αντέδρασαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί στη Θεσσαλονίκη μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του Εφετείου για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής.

12:49 : «Ιστορική απόφαση» που «απονομιμοποιεί τα νεοναζιστικά μορφώματα και θωρακίζει τη Δημοκρατία στη χώρα μας» χαρακτηρίζει την ετυμηγορία της ελληνικής Δικαιοσύνης στην υπόθεση για τη Χρυσή Αυγή, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ).

12:39:  ΠΑΜΕ: Συνεχίζεται η πορεία

12:26 : Προκόπης Παυλόπουλος : Ιστορική απόφαση

«Με την ιστορική απόφασή της για το ναζιστικό μόρφωμα της «Χρυσής Αυγής», η Ελληνική Δικαιοσύνη, αιρόμενη στο ύψος των περιστάσεων, όρθωσε με την δίκαιη ετυμηγορία της στιβαρό τείχος υπεράσπισης του Ανθρώπου, της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας».

12:25 :  Δήλωση Νίκου Δένδια: Επέρχεται η Νέμεση στην Ύβρη

«Με τη σημερινή απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών επέρχεται η Νέμεση στην Ύβρη που συνιστά για το Κράτος Δικαίου η Χρυσή Αυγή. Όπως ανέφερα στη συνοδευτική επιστολή μου, στις 19/9/2013, ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προς την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, κατά τη διαβίβαση των 32 δικογραφιών με αξιόποινες πράξεις μελών – υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, από την οποία ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση που οδήγησε στη σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης, «η δραστηριότητα αυτή εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του Κράτους Δικαίου, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Η Χρυσή Αυγή, η οποία επιχείρησε να δοκιμάσει τις αντοχές της Δημοκρατίας μας, εισπράττει σήμερα την απάντηση από το Κράτος Δικαίου».

12:19 :  Δήλωση Φώφης Γεννηματά:

«Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα και με την ιστορική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Δικαίωση για τα θύματα και την Δημοκρατία. Η Ελλάδα στέλνει ξανά ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο: Ο φασισμός δεν χωρά στη ζωή μας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Μόνο μαζί τελειώνουμε τους Νεοναζί».

12:14 : Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Ηλίας Παναγιώταρος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής.

Όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές, καθώς και οι δύο πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Για την υπόθεση του ΠΑΜΕ, ένοχοι κρίθηκαν όλοι κατά μετατροπή της απόπειρας ανθρωποκτονίας, επικίνδυνες σωματικές βλάβες (πλημμέλημα). Για την υπόθεση των αλιεργατών ένοχοι όλοι όπως εισάγονται, δηλαδή για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

12:08 : Αυτή την ώρα επικρατεί ένταση έξω από το Εφετείο Αθηνών, με ομάδα κουκουλοφόρων να πετάει μολότοφ, καπνογόνα και διάφορα άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προσπαθούν να απωθήσουν τους κουκουλοφόρους.

12:02 :  Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Μάγδα Φύσσα δήλωσε: «Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

11:57 : Σε χειροκροτήματα ξέσπασαν οι συγκεντρωμένοι μόλις έγινε γνωστή η καταδικαστική απόφαση για τον Γιώργο Ρουπακιά ο οποίος δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα.

Περίπου 15.000 άτομα βρίσκονται αυτήν την ώρα στην ευρύτερη περιοχή του Εφετείου, σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΛΑΣ.

Παράλληλα, ελικόπτερο και droneς της ΕΛΑΣ δίνουν συνεχώς εικόνα από την ευρύτερη περιοχή στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

11:53 : Ενταση και επεισόδια αυτή την ώρα έξω από το Εφετείο

11:46 : Ένοχοι για εγκληματική οργάνωση Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παππάς, Ματθαιόπουλος

11:45 : Tο δικαστήριο έκρινε ένοχους όλους τους κατηγορουμένους για τη δολοφονία Φύσσα με πρώτο τον Γιώργο Ρουπακιά πλην των κατηγορουμένων Σαντοριναίο και Τσακανίκα

11:43 : Περίπου 15.000 άτομα βρίσκονται αυτήν την ώρα στην ευρύτερη περιοχή του Εφετείου, σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΛΑΣ.

11:42 : Ενοχοι όλοι πλην δύο για τη δολοφονία Φύσσα, μεταδίδει το Mega.

11:38 : Χειροκροτήματα και επευφημίες στο άκουσμα της είδησης από τους συγκεντρωμένους έξω από το Εφετείο

11:35 : Ενοχος ο Ρουπακιάς για τη δολοφονία Φύσσα, μεταδίδει το Mega

11:30 : Από λεπτό σε λεπτό η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, όπως μεταδίδει το Mega.

11:25 : «Εμείς ως συνδικαλιστές του συνδικάτου μετάλλου και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, δεχθήκαμε γίναμε οι ίδιοι μάρτυρες της εγκληματικής δράσης των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής κατ εντολή των μεγαλοεργολάβων σε μια προσπάθεια να κηρύξουν «άκρα του τάφου σιωπή» στους χώρους δουλειάς. Ο λάος σήμερα απαιτεί οι εγκληματίες ναζί της Χρυσής Αυγής στη φυλακή», επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, κατά την άφιξή του στο Εφετείο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

11:21: «Ο λαός της Αθήνας δίνει την ετυμηγορία του. Δεν είναι αθώοι, για τη δράση και τις δολοφονίες, για τη δηλητηρίαση της ελληνικής κοινωνίας με μίσος και διχασμό. Ελπίζουμε η δικαιοσύνη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η Χρυσή Αυγή στη συνείδηση του ελληνικού λαού είναι εγκληματική οργάνωση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, φθάνοντας στο Εφετείο εν όψει της ανακοίνωσης της απόφασης του δικαστηρίου για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ενταση έξω από το Εφετείο

11:19: Ένταση επικράτησε έξω από το Εφετείο όπου έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου. Πριν από λίγα λεπτά υπήρξαν λεκτικοί διαξιφισμοί μεταξύ μπλοκ διαδηλωτών που βρίσκονται έξω από το Εφετείο. Μικροεντάσεις είχαν προηγηθεί και πριν από περίπου μία ώρα.

Μέτρα τύπου Πολυτεχνείου εφαρμόζει η ΕΛΑΣ γύρω από το Εφετείο ενόψει της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Στις 9:00 το πρωί της Τετάρτης ξεκίνησαν και οι συγκεντρώσεις φορέων, οργανώσεων και πολιτικών κομμάτων με δεκάδες κόσμου να συγκεντρώνονται έξω από το Εφετείο.

Ήδη, από νωρίς το πρωί ξεκίνησε η προσέλευση στο Εφετείο των δικηγόρων και των δικαστικών που ακολούθησαν ειδική διαδρομή συνοδεία αστυνομίας ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον και των ξένων ΜΜΕ που έστειλαν διαπιστευμένους δημοσιογράφους για να καλύψουν τη σημερινή συνεδρίαση.

Στο Εφετείο έφτασε λίγο μετά τις 8.30 το πρωί, η Μάγδα Φύσσα.

Πριν από λίγη ώρα έφτασε στο Εφετείο αντιπροσωπεία της ΝΔ, αποτελούμενη από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Στεργίου, τον γενικό διευθυντή του κόμματος Γιάννη Μπρατάκο, τον εκπρόσωπο Τύπου Τάσο Γαϊτάνη και τον επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη.

Ο δρόμος έξω από το Εφετείο αλλά και η λεωφόρος Αλεξάνδρας, έχει γεμίσει με μηνύματα όπως: «Ο φόβος δεν θα νικήσει», «Μόνο δικαίωση», «Ποτέ ξανά φασισμός» και «οι Ναζί στη Φυλακή».

Εξω από το Εφετείο βρίσκεται και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε πως «σήμερα τα θύματα και η Δημοκρατία ζητούν δικαίωση. Είμαστε όλοι εδώ γιατί δεν υπάρχει χώρος για τον φασισμό στη ζωή μας. Και μόνο μαζί τελειώνουμε με τους νεοναζί». Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε πως «αυτός ο αγώνας συνεχίζεται και ανεξάρτητα από τη σημερινή απόφαση θέλουμε μια κοινωνία ανοιχτή, με ισχυρή Δημοκρατία».

Mπροστά από το Εφετείο η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ: