Σήμερα αναμένεται η απόφαση για τη μεγαλύτερη δίκη των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα, τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Μία δίκη που παρά τον ποινικό της χαρακτήρα, είχε και πολιτικό αντίκτυπο, καθώς η αποκάλυψη των εγκλημάτων των μελών και της ηγεσίας του δήθεν νόμιμου πολιτικού κόμματος, οδήγησε στη συρρίκνωση των εκλογικών του ποσοστών και εν τέλει στον κοινοβουλευτικό αποκλεισμό του.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο δεν αφήνουν αμφιβολία για τον χαρακτήρα της οργάνωσης ως εγκληματικής, ενώ ο μανδύας του πολιτικού κόμματος που φρόντισε ο Μιχαλολιάκος να περιλάβει η Χρυσή Αυγή απεδείχθη ότι απλά αποτελούσε μέρος της μεθόδευσής του, ώστε να μπορεί να αρνείται τις πράξεις των μελών, που στην πραγματικότητα δρούσαν υπό την καθοδήγηση του ίδιου και των λοιπών ηγετικών στελεχών.

Ομοίως πολιτικό αντίκτυπο είχε και η απόδοση της ναζιστικής ιδεολογίας ως κινήτρου των εγκληματικών πράξεων, μια που ουδέποτε αυτό είχε αποτολμηθεί από την ελληνική δικαιοσύνη, παρά την επί δεκαετίες παράνομη δράση της οργάνωσης, τα εγκλήματα της οποίας, μέσω των μελών της, είχαν αποκλειστικά και μόνο στόχο πολιτικούς αντιπάλους, μετανάστες αλλά και όποιον παρέκκλινε από τα «άρια» πρότυπα των ελλήνων νεοναζί.

Η καταδίκη, σε πολιτικό επίπεδο, επομένως θα πρέπει να είναι δεδομένη στην συνείδηση κάθε δημοκρατικού πολίτη, χωρίς να χρειάζεται επικύρωση από οποιοδήποτε δικαστήριο, καθώς η αποκάλυψη και μόνο του ναζιστικού χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής αρκεί. Παράλληλα, τα αποδεικτικά στοιχεία που τέθηκαν υπ’ όψιν του δικαστηρίου δεν επιτρέπουν πλέον σε κανέναν να δηλώνει παραπλανημένος, ούτε να θεωρεί πως τα λόγια των θιασωτών της ακροδεξιάς και φασιστικής ιδεολογίας είναι απλά οξύς πολιτικός λόγος ή μένουν μόνο στη θεωρία. Η δίκη κατέστησε σαφές πως η βία είναι το επόμενο βήμα αυτού του είδους των λόγων, μία βία που εάν δεν τη σταματούσε η, ούτως ή άλλως πολύ αργά, ασκηθείσα ποινική δίωξη, θα είχε αγγίξει πολλές ακόμα κοινωνικές ομάδες.

Μετά την 7η Οκτώβρη και την ανακοίνωση της απόφασης, θα δούμε εάν το πολιτικό σύστημα έχει κοντή μνήμη, εάν θα επιλέξει να απομονώσει όσους ενεπλάκησαν στην υπόθεση αλλά και όσους υιοθετούν τη φασιστική ρητορική της Χρυσής Αυγής, παρουσιάζοντας όμως μία δήθεν σοβαρή, ακόμη χωρίς τάγματα εφόδου, ακροδεξιά ατζέντα ή εάν θα σταθεί στο ύψος της ιστορικής περίστασης του αποκλεισμού τέτοιων στοιχείων από το δημοκρατικό πολιτικό προσκήνιο.

Η κα Ελευθερία Τομπατζόγλου είναι συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, εκπρόσωπος της οικογένειας του Παύλου Φύσσα.