Μέτρα τύπου Πολυτεχνείου εφαρμόζει η ΕΛΑΣ γύρω από το Εφετείο ενόψει της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Στις 9:00 το πρωί της Τετάρτης ξεκίνησαν και οι συγκεντρώσεις φορέων, οργανώσεων και πολιτικών κομμάτων με δεκάδες κόσμου να συγκεντρώνονται έξω από το Εφετείο.

Ήδη, από νωρίς το πρωί ξεκίνησε η προσέλευση στο Εφετείο των δικηγόρων και των δικαστικών που ακολούθησαν ειδική διαδρομή συνοδεία αστυνομίας ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον και των ξένων ΜΜΕ που έστειλαν διαπιστευμένους δημοσιογράφους για να καλύψουν την σημερινή συνεδρίαση.

Λίγο μετά τις 8.30 το πρωί το κατώφλι του δικαστηρίου πέρασε και η Μάγδα Φύσσα χωρίς να κάνει καμία δήλωση.

Τα αντιφασιστικά καλέσματα των διαδηλωτών είναι πολλά από οργανώσεις και κόμματα που βρίσκονται έξω από την δικαστική αίθουσα.

Στην λεωφόρο Αλεξάνδρας έχει διακοπεί η κυκλοφορία, ενώ εκεί υπάρχουν αρκετές κλούβες των ΜΑΤ.

Κλειστή είναι και η Λουκάρεως με τους αστυνομικούς να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε όποιον έχει δικηγορική ταυτότητα ή κλήτευση μάρτυρα.

Την ίδια ώρα με ένα πελώριο πανό που γράφει «Ο λαός απαιτεί οι ναζί στη φυλακή» ξεκινά η μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Πλήθος συγκεντρώσεων ενόψει της απόφασης

Υπενθυμίζεται τα πρώτα καλέσματα ξεκινούν με συγκέντρωση στις 9πμ έξω από το Μετρό Αμπελοκήπων, ενώ ο κύριος όγκος όσων πάρουν μέρος, αναμένεται να συγκεντρωθεί στις 11πμ, που θα είναι σε εξέλιξη και οι στάσεις εργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «καλεί όλες και όλους, τα μέλη, τους φίλους του και κάθε δημοκρατικό πολίτη, στη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στις 9.30 το πρωί (Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας), εν όψει της ανακοίνωσης της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Να υψωθεί από όλες και όλους φωνή καταδίκης της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αύριο Τετάρτη 7 Οκτώβρη, θα παρευρεθεί στο Εφετείο Αθήνας, όπου θα ανακοινωθεί η απόφαση στη δίκη της ναζιστικής – εγκληματικής Χρυσής Αυγής, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Συνεχώς βγαίνουν και νέα καλέσματα για τη συγκέντρωση στο Εφετείο, ενώ συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου

Στην Καβάλα, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Καπνεργάτη.

Στη Δράμα, θα γίνει στις 7 στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στις 18:00 στην Πλατεία της Κομοτηνής.

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου

Στις 11 π.μ., στην Πλατεία Γ. Μόδη στη Φλώρινα.

Στα Χανιά, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, στις 10:30 το πρωί
Στάσεις εργασίας

-Στα σχολεία 8πμ – 11πμ η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ
-Στο Δημόσιο τομέα 11πμ έως τέλος βάρδιας η ΑΔΕΔΥ Παναττική στάση εργασίας
-Στον ιδιωτικό τομέα 11πμ – 3μμ το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και 10πμ – 2μμ το Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Νέα καλέσματα

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η ώρα της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής έφτασε! Στις 7 Οκτώβρη το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του.

Οι εργαζόμενοι απαιτούμε την παραδειγματική καταδίκη των δολοφόνων Νεοναζί της Χρυσής Αυγής.
Οποιαδήποτε απόφαση πέρα από την καταδίκη θα αποτελέσει σκάνδαλο και προσβολή στη μνήμη του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε κάτι τέτοιο!».

O Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων καλεί στη συγκέντρωση στο Εφετείο και τονίζει πως: «Εμείς εδώ στη γειτονιά μας, ζήσαμε έντονα την αγριότητά τους.Θυμίζουμε πως την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010, περίπου 30 φασίστες με μάσκες εισέβαλλαν προκλητικά στατότε γραφεία του Συλλόγου μας (Σεβαστοπούλου30), όπου βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη με θέμα το «προσφυγικό», πέταξαν τρικάκια ρατσιστικού περιεχομένου (με την υπογραφή «αυτόνομοι») έβρισαν τους παρευρισκόμενους και ρύπαναν με σπρέι τους τοίχους της αίθουσας.

Μάλιστα την ενέργειά τους βιντεοσκόπησαν και την πρόβαλαν «ως μεγάλο κατόρθωμα» στο διαδίκτυο.Αλλά και στην συνέχεια,όταν με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας μαζί και με άλλους φορείς της περιοχής μας (πολιτιστικούς, αθλητικούς, γονέων, καθηγητών, εργαζομένων κλπ) αποφασίσαμε ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας (για την εισβολή στο σύλλογό μας), στην πλατεία Μετρό Πανόρμου το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010 50 περίπου φασίστες, με ρόπαλα, μάσκες και κράνη, κραυγές και ρατσιστικά συναισθήματα, επιτέθηκαν ξαφνικά στους συγκεντρωμένου για να τους διαλύσουν (χωρίς τελικά να τα καταφέρουν, αν και τραυμάτισαν ορισμένους), και να σπείρουν έτσι στη γειτονιά μας κλίμα φόβου και ανασφάλειας».

«Καλούμε όλους τους συναδέλφους, να δώσουμε το “παρών” στο Εφετείο Αθηνών, προκειμένου να ενώσουμε τις φωνές μας με όσους υπερασπίζονται την δημοκρατία, ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό και την τρομοκρατία των νεοναζί δολοφόνων της Χρυσής Αυγής», σημειώνει το Συνδικάτο ΙΓΜΕ.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων «συμμετέχει στη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τις 7 Οκτώβρη 2020 και καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο. Περισσότερα από 5 χρόνια μετά το ξεκίνημα της δίκης της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η απόφαση αυτή μας αφορά όλους και όλες. Μας αφορά γιατί γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η καταδίκη του φασισμού, του ναζισμού, του ρατσισμού και των εγκλημάτων τους, τόσο στο δρόμο όσο και στις δικαστικές αίθουσες».

Η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ με απόφασή της «πραγματοποιεί 4ωρη στάση εργασίας για όλα τα πλοία που θα βρίσκονται στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή του Πειραιά στις 7/10/2020 και για τις ώρες 10 – 2.
Η στάση εργασίας γίνεται με αφορμή την εκφώνηση της απόφασης από το Εφετείο της Αθήνας για την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» για τις αμέτρητες εγκληματικές πράξεις της με αποκορύφωμα την δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα».

Η Ένωση Μονίμων & Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ, αναφέρει: «Την Τετάρτη 7 Οκτώβρη εργατικά σωματεία και συλλογικότητες καλούν σε συγκέντρωση έξω από το Εφετείο στη Λ. Αλεξάνδρας, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά αποφάσισε παμπειραϊκή στάση εργασίας
από τις 10πμ έως τις 2μμ και καλεί συμμετέχουν στη συγκέντρωση οι εργαζόμενοι του Πειραιά. Η δικαστική απόφαση δεν μπορεί παρά να είναι καταδικαστική τόσο για τα εκτελεστικά όργανα όσο και για τους ηθικούς αυτουργούς για να επιβεβαιώσει και νομικά την καταδίκη στη συνείδηση του λαού μας».

Η οργάνωση μαχητικού αντιφασισμού – ΟΡΜΑ επισημαίνει: «Αλλά όπως όλα αυτά τα χρόνια σταθήκαμε φρουροί απέναντι σε κάθε προσπάθεια φασιστών και μπάτσων μέσα και έξω από τα δικαστήρια, έτσι και την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου θα είμαστε στο Εφετείο Αθηνών μαζί με χιλιάδες άλλους αντιφασίστες για μην δώσουμε περιθώριο στο δικαστήριο να βγάλει ποινές χάδι, όπως η εισαγγελική πρόταση άφησε να εννοηθεί».

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας επισημαίνει: «Οι νοσοκομειακοί γιατροί γνωρίζουμε από πρώτο χέρι το αποκρουστικό τους πρόσωπο. Έχουμε περιθάλψει δεκάδες θύματα τους. Δεν ξεχνάμε ότι η Χρυσή Αυγή προσπάθησε ακόμα και την εθελοντική πράξη της αιμοδοσίας, πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, να την αμαυρώσει και να την μολύνει με το ρατσιστικό της δηλητήριο.Καλούμε όλους τους συναδέλφους την Τετάρτη 7 Οκτώβρη να συμμετέχουν στη συγκέντρωση στο Έφετείο στις 10:00 π.μ. Να ενώσουμε τη φωνή μας με τη φωνή των υπόλοιπων εργαζόμενων, με τη φωνή κάθε προοδευτικού, δημοκράτη, αντιφασίστα.

Να απαιτήσουμε οι ναζί δολοφόνοι να πάρουν οριστικά τη θέση που τους αξίζει».

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Αρκαδίας, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Η καλύτερη απάντηση στη Χρυσή Αυγή και γενικότερα στο φασισμό στη χώρα μας, όπως διδάσκει η Ιστορία, μπορεί να δοθεί πολιτικά, από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τη νεολαία, με την απομόνωσή της παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς, μόρφωσης, σε κάθε γειτονιά.

Στηρίζουμε την εκδήλωση προς τιμήν των 350 εκτελεσμένων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής που διοργανώνει το παράρτημα Αρκαδίας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) την Τετάρτη 07 Οκτώβρη στον Άγιο Νικόλαο της Τρίπολης στις 11:00 πμ».