Καθοριστική σημασία για την έκβαση της εκλογικής μάχης της 3ης Νοεμβρίου μοιάζει να αποκτά ένα εξιτήριο του Ντόναλντ Τραμπ από το στρατιωτικό νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται με COVID-19 από την περασμένη Παρασκευή. Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την Κυριακή για λογαριασμό του τηλεοπτικου καναλιού NBC και της εφημερίδας «Wall Street Journal» ανεβάζει στις 14 μονάδες τη διαφορά του αμερικανού προέδρου έναντι του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα, το 53% των Αμερικανών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν τον Μπάιντεν έναντι μόλις 39% εκείνων που δηλώνουν ψηφοφόροι του Τραμπ. «Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει με πυγμή η καμπάνια μας», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής στο φίλα προσκείμενο στον Τραμπ τηλεοπτικό δίκτυο Fox ο σύμβουλος για την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Στιβ Κορτές.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση που είχε δημοσιευθεί στις ΗΠΑ, την ημέρα που διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό ο Τραμπ, η διαφορά του με τον Μπάιντεν είχε αυξηθεί μόλις κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 10%.

Όπως παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα «Guardian», είναι πλέον σαφές ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος έχει διαγνωστεί αρνητικός στο τεστ για τον κορωνοϊό, όπως επίσης και τα μέλη της οικογένειας Τραμπ που συμβάλλουν στη διακυβέρνηση της χώρας, όπως είναι η κόρη του Ιβάνκα και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούτσνερ, θα αναλάβουν πολύ σημαντικότερο ρόλο στην προεκλογική διαδικασία.

Αυτό όμως θα συμβεί μόλις βγουν από την καραντίνα, διότι όταν διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό ο πρόεδρος Τραμπ μπήκαν σε καραντίνα πολλοί στενοί συνεργάτες του.

Το καλύτερο σενάριο, ασφαλώς, για τον Τραμπ θα ήταν να έπαιρνε εξιτήριο από το νοσοκομείο όσο το δυνατόν συντομότερα. Ακόμα και τη Δευτέρα – κάτι που δεν απέκλεισε το ιατρικό επιτελείο που τον παρακολουθεί.

Εν αναμονή του εξιτήριου ο καταφανώς απρόβλεπτος και ως ασθενής αμερικανός πρόεδρος άρχισε να επιδίδεται σε… λεβέντικα σκασιαρχεία από το νοσοκομείο για μια βόλτα με το τζιπ στην Ουάσιγκτον, σαν κι αυτό που έκανε το απόγευμα της Κυριακής.