Η είδηση της θετικής διάγνωσης του Τραμπ με κορωνοϊό άνοιξε την Παρασκευή το δρόμο της προσωρινής αντικατάστασής του από τον αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, αλλά και την πιθανότητα συνταγματικού χάους ενόψει μάλιστα και των επικείμενων εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Λίγες ώρες αργότερα, δε, η εσπευσμένη εισαγωγή του στο στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται για δεύτερη ημέρα, πυροδότησε νέες εξελίξεις.

Αρχικά, ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να αποσύρει όλες τις αρνητικές διαφημίσεις και θα προβάλει πλέον μόνο όσες έχουν θετικό περιεχόμενο. «Αυτό δεν μπορεί να είναι μια στιγμή φανατισμού. Αυτό πρέπει να είναι μια αμερικανική στιγμή. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι ως έθνος» έγραψε αρχικά ο Μπάιντεν και στη συνέχεια συμπλήρωσε με νέο του tweet: «Μπορούμε, θα είμαστε και θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι».

Μάλιστα, αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική του ομιλία στο Μίσιγκαν έστειλε τις ευχές του για καλή ανάρρωση στον πολιτικό του αντίπαλο.  «Αυτές είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν υπάρχει τίποτα πέρα από τις δυνατότητές μας. Ο Θεός να σε ευλογεί. Ο Θεός να προστατεύει την πρώτη οικογένεια και κάθε οικογένεια που αντιμετωπίζει αυτόν τον ιό και μπορεί ο Θεός να προστατεύσει τα στρατεύματά μας».

Απαντώντας στην κίνηση Μπάιντεν, ο εκπρόσωπος Τύπου Tim Murtaugh ανέφερε ότι το επιτελείο του Τραμπ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση και δεν πρόκειται να αποσύρουν τις αρνητικές διαφημίσεις. «Ο Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε την ομιλία του στο Μίσιγκαν για να επιτεθεί επανειλημμένα στον πρόεδρο για την Κοινωνική Ασφάλιση, την οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» δήλωσε ο Murtaugh.

«Τώρα ο Μπάιντεν θέλει να τον επαινέσουμε ως μεγαλόψυχο;» διερωτήθηκε.

Προβάδισμα δέκα μονάδων του Μπάιντεν

Λίγες ώρες αργότερα ήρθαν και τα πρώτα δημοσκοπικά αποτελέσματα που συνδέονται σαφώς με την μόλυνση του Τραμπ από τον φονικό ιό και δείχνουν πώς οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ επηρεάζονται από τα υπάρχοντα δεδομένα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, καταγράφει προβάδισμα 10 μονάδων έναντι του αντιπάλου του, Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται ουσιαστικά για την μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί μέσα σε έναν μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέτρηση πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Οκτωβρίου, δηλαδή λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι θετικός στον ιό. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πορεία προς τις εκλογές.

Παρά το προβάδισμα του Μπάιντεν ωστόσο, προκειμένου ο υποψήφιος των Δημοκρατικών να καταφέρει να εκλεγεί στον προεδρικό θώκο, θα πρέπει να κερδίσει αρκετές πολιτείες, ώστε να διαθέτει πλειοψηφία στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, το οποίο και αναδεικνύει τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Άλλωστε, το 2016, παρότι η Χίλαρι Κλίντον είχε συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους σε πανεθνικό επίπεδο, δεν είχε καταφέρει να κερδίσει σε αρκετές πολιτείες, ώστε να διασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία στο Κολλέγιο, με αποτέλεσμα πρόεδρος να εκλεγεί ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος.

Θα μπορούσε να αποφύγει τον κορωνοϊό

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση απάντησαν και σε ερωτήσεις σχετικές με την ασθένεια του Τραμπ, με πέντε στους δέκα Ρεπουμπλικάνους και το 65% των Αμερικανών να δηλώνουν ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να είχε αποφύγει τον κοροναϊό αν είχε πάρει την πανδημία περισσότερο στα σοβαρά.

Επίσης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 34% των Αμερικανών πιστεύουν ότι ο Τραμπ λέει την αλήθεια για τον κοροναϊό.

Μεταξύ των ενηλίκων που αναμένεται να ψηφίσουν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, το 51% υποστηρίζει τον Μπάιντεν, ενώ το 41% δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ του Τραμπ. Ποσοστό 4% θα επέλεγε υποψήφιο άλλου κόμματος και ένα άλλο 4% δήλωσε αναποφάσιστο.

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Σε κάθε περίπτωση, είναι ακόμη νωρίς προκειμένου να βγει ασφαλές συμπέρασμα για το πώς οι δύο διεκδικητές για την προεδρία των ΗΠΑ επηρεάζονται από την αρρώστια του Τραμπ. Τα σενάρια πάντως που προκύπτουν για την επόμενη ημέρα είναι τα εξής:

Το πρώτο είναι ότι οι εξελίξεις θα αποτελέσουν καταστροφή για τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς. «Ο Τραμπ βρίσκεται ήδη σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πολύ πίσω από τον αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν. Η είδηση της μόλυνσής του από κοροναϊό μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα -εις βάρος του.

Το δεύτερο σενάριο βλέπει τον Τραμπ να βγαίνει ενισχυμένος. Κάπως έτσι: Ο Τραμπ ανάρρωσε από τον κοροναϊό μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σχετικά χωρίς προβλήματα. Έπειτα εμφανίζεται ως ο μεγάλος νικητής στο υπόλοιπο της προεκλογικής εκστρατείας. Θα παρουσιάσει την γρήγορη ανάρρωση ως απόδειξη της προσωπικής του δύναμης, θα εμφανιστεί άτρωτος. Κλασικός Τραμπ.

Το τρίτο και πιο δυσοίωνο σενάριο βλέπει «πολιτική κρίση». Σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα, εάν ο Τραμπ απουσιάζει επί μακρόν λόγω σοβαρής ασθένειας, ο αντιπρόεδρος Mάικ Πενς θα μπορούσε να αναλάβει τα καθήκοντά του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια μόνιμη, σοβαρή ασθένεια του Τραμπ θα βύθιζε τις ΗΠΑ σε κρίση. Ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι ούτε οι Δημοκρατικοί έχουν σχέδιο για το πώς να το αντιμετωπίσουν πολιτικά.

Αν οι Ρεπουμπλικάνοι λόγω της ασθένειας του Τραμπ προσπαθήσουν να αναβάλουν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να το αποτρέψουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πιθανότατα αυτό θα έκαναν. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η επικεφαλής των Δημοκρατικών, Νάνσυ Πελόσι, θα ψηφίσει υπέρ της αναβολής τώρα που η νίκη για το κόμμα της φαίνεται τόσο κοντά.