Η ταινία «Αυτό δεν είναι ταφή, είναι ανάσταση» του Λεμοχάνγκ Τζερεμάια Μοσέσε απέσπασε την Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας, το μεγάλο βραβείο του τελευταίου φεστιβάλ κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας. Τα βραβεία δόθηκαν το βράδυ του Σαββατου 3/20. H συμπαραγωγής Λεσότο/ Ιταλίας/ Νότιας Αφρικής ταινία παρακολουθεί την περίπτωση μιας 80χρονης γυναίκας που θα βρει νόημα στην ζωή της δημιουργώντας πνεύμα συνεργασίας στους συγχωριανούς της μπροστά στην απειλή της καταστροφής του τόπου τους.

Στο σκεπτικό της, η κριτική επιτροπή του Διεθνούς τμήματος αναφέρει τα κάτωθι: «Το βραβείο καλύτερης ταινίας απονέμεται σε μια εντυπωσιακή πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που κατορθώνει να αποκαλύπτει το αόρατο και το ανείπωτο με ποιητική, πολιτική δύναμη. Μια υβριδική μορφή, που ίπταται εν τω μέσω μύθων και θρύλων, ονειρισμού και εθνογραφίας, εξερευνά δυαδικότητες όπως την πνευματική παράδοση έναντι της προόδου, του μοντερνισμού έναντι της φύσης, της αγροτικής κοινότητας έναντι της αστυφιλίας, της ζωής έναντι του θανάτου. Μια καθολικά ανθρώπινη ταινία βασισμένη σε ένα πεδίο που σπάνια κινηματογραφείται, με μια αξέχαστη τελική ερμηνεία από την ηθοποιό Mary Twala».

Τα μέλη της επιτροπής ήταν οι Μισέλ Δημόπουλος (κριτικός κινηματογράφου και διοργανωτής εκδηλώσεων), Πάμελα Χάτσινσον (κριτικός και ιστορικός κινηματογράφου), Ολια Βερροιοπούλου (κινηματογραφική επιμελήτρια), Αναστασία Λουκοβνίκοβα (δημιουργός ταινιών μικρού μήκους και κινηματογραφική Ερευνήτρια) και ο ηθοποιός Χρήστος Στέργιογλου. Ο Μ. Δημόπουλος ηταν ο πρόεδρος.

Τα υπόλοιπα βραβεία του Διεθνούς Τμήματος

Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών

«Gagarine» των Φανί Λιατάρ και Ζερεμί Τρουί

Βραβείο Σεναρίου

«Γιοσέπ» του Ζαν-Λουί Μιλεσί

Ειδική Μνεία

«Φρονιμίτης» του Μινγκ Λιανγκ

Βραβείο Κοινού Fischer

«Γιοσέπ» του Ορέλ | «Josep» by Aurel

Ντοκιμαντέρ

Για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας άλλη επιτροπή έδωσε το Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στον «Μικρό Σαμεντί» της Παλόμα Σέρμον-Ντάι. Ειδική Μνεία δόθηκε στην ταινία «Με Έναν Ψίθυρο» των Πατρίσια Πέρεζ Φερνάντεζ και Χάιντι Χασάν

Μικρού μήκους ελληνικά

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας – «Το Τέλος του Πόνου (Μία Πρόταση)» της Ζακλίν Λέντζου

Αργυρή Αθηνά Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Goads» της Ίριδας Μπαγλανέα

Καλύτερη Σκηνοθεσία: «Bella» της Θέλγιας Πετράκη

Καλύτερο Σενάριο: Χάρης Ραφτογιάννης για την ταινία «Πρώτος Έρωτας» σε σκηνοθεσία του ιδίου

Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία: Παύλος Ιορδανόπουλος για την ταινία «Το Νόημα του Αυγούστου» του Μάνου Παπαδάκη

Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία: Έλενα Τοπαλίδου για την ταινία «Bella» της Θέλγιας Πετράκη

Ειδική Μνεία: Σάντρα Αμπουλγκανάμ και Ναταλία Σουίφτ για την ταινία «Όταν Γελάω Κλείνουν τα Μάτια μου» του Ντάνιελ Μπόλντα

Ειδική Μνεία: Κωστής Κορωναίος για την ερμηνεία του στην ταινία «Πρώτος Έρωτας» του Χάρη Ραφτογιάννη

Ειδική Μνεία: Γιάννης Καραμπάτσος για τη Διεύθυνση Φωτογραφίας στην ταινία «Mare Nostrum» του Δημήτρη Αναγνώστου