Είναι οι γυναίκες επιστήμονες, στρατηγοί που δίνουν τη μάχη σε 26 ΜΕΘ όλης της χώρας. Πριν από επτά μήνες βγαίναμε στα μπαλκόνια και τις χειροκροτούσαμε. Όπως τότε, έτσι και σήμερα με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων (ανακοινώθηκαν 358 νέα κρούσματα από τα οποία 194 στην Αττική, πέντε νεκρούς και 79 διασωληνωμένους), τώρα, με το δεύτερο κύμα του Covid-19, που τα κρεβάτια των ΜΕΘ γεμίζουν,  οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό στις ΜΕΘ δίνουν αδιάκοπο αγώνα ζωής σε καθημερινή βάση.  Μαζί με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και οι γυναίκες διευθύντριες των ΜΕΘ. Βρίσκονται στις Μονάδες, κοντά στους διασωληνωμένους ασθενείς, ελάχιστα ομιλητικές, σκυμμένες πάνω στις εξετάσεις και στα μόνιτορ. Όσοι τις συναντούν τούτες τις ημέρες βλέπουν στα πρόσωπά τους  χαραγμένα τα σημάδια που αφήνουν οι μάσκες. Κάθε ασθενής που αποσωληνώνεται από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και στη συνέχεια παίρνει εξιτήριο αποτελεί μια μικρή νίκη για όλους μέσα στις ΜΕΘ. Κάποτε υποδέχονται αυτό το γεγονός με χειροκροτήματα, άλλοτε  απλώς με ένα χαμόγελο.  Στέκονται συνήθως όλοι  και όλες δεξιά και αριστερά του διαδρόμου έξω από την ΜΕΘ και χειροκροτούν τη ζωή που νίκησε. Θυμίζουν μέρες του Μαρτίου.

***

Είκοσι έξι γυναίκες, διευθύντριες των ΜΕΘ όλης της χώρας.  Προσπαθούν να βρουν λύσεις και εξοργίζονται γιατί πολλοί συνάνθρωποί μας  δεν τηρούν τα μέτρα, δεν κρατούν τις αποστάσεις, είναι αρνητές της μάσκας. Αφήστε που πολλοί από τους νοσηλευόμενους σήμερα στις ΜΕΘ ήταν αρνητές και της μάσκας και του ιού. Οι 26 γυναίκες υπεύθυνες των ΜΕΘ είναι οι:

Αναστασία Κοτανίδου, διευθύντρια της ΜΕΘ του Ευαγγελισμού,  Αντωνία Κουτσούκου του Σωτηρία, Μαρία Πατράνη του Ερυθρού Σταυρού, Γεωργία Κριμπένη στον Αγιο Σάββα, Μαρία Ζάκα στο Μεταξά, Μαρία Μιχαλιά στο Θριάσιο, Μιλίτσα Μπιτζάνη στο Παπανικολάου, Ελένη Αντωνιάδου στο Γεώργιος Γεννηματάς Θεσσαλονίκης, Γλυκερία Βλαχογιάνη στον Αγ. Δημήτριο Θεσσαλονίκης, Χριστίνα Ματέϊ στο νοσοκομείο Βέροιας, Ευτυχία Ταμβίσκου  στην Εδεσσα, Σταυρούλα Κουτσουμπού στο Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας, Ελένη Γκέκα στο ΑΧΕΠΑ, Σουζάνα Ανίσογλου στο Θεαγένειο, Ελένη Μουλούδη στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Ο. Διορίτου στο Αγιος Παύλος Θεσσαλονίκης, Εύα Νάγκυ στο νοσοκομείο Καβάλας, Β. Χατζηπανταζή στο νοσοκομείο Σερρών, Α. Καραθάνου στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο Βόλου, Θ. Παράφορου στο νοσοκομείο Τρικάλων, Ουρανία Μουσαφίρη στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, Αγγελική Γιαμαρέλου στο νοσοκομείο Καλαμάτας, Ε, Βρεττού στο νοσοκομείο Πύργου, Ιφιγένεια Ραβάνη στο νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας Πάτρας,  Φωτεινή Φλίγκου του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών (που υποδέχθηκε και τον πρώτο ασθενή στην Ελλάδα με κορωνοϊό) και  Α. Σπυροπούλου στο νοσοκομείο Τρίπολης.

***

Αρνητές τέχνας κατεργάζονται

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στη Βουλή, σε «πηγαδάκι» γαλάζιων βουλευτών, που συζητούσαν για τους αρνητές της μάσκας και των μέτρων του κορωνοϊού. Οι καταγγελίες που έκαναν ήταν εντυπωσιακές, τόσο εντυπωσιακές που μπορούν να προκαλέσουν την παρέμβαση του εισαγγελέα. Για παράδειγμα ανέφεραν συγκεκριμένες περιπτώσεις κατοίκων από τη Μάνδρα Αττικής, όπου ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα και κατοίκων του Λουτρακίου (νομού Κορινθίας) όπου δεν ισχύουν. Τι κάνουν λοιπόν;  Πηγαίνουν να διασκεδάσουν μετά τα μεσάνυχτα στο Λουτράκι, πηγαίνουν εκεί με παρέες στα μπαρ, στα μπουζούκια  ακόμα και να παντρευτούν με περισσότερους από 20 καλεσμένους. Αλλωστε η απόσταση από τη Μάνδρα στο Λουτράκι είναι πολύ μικρή. Το ίδιο γίνεται και στον Ωρωπό με τη Χαλκίδα. Στον Ωρωπό για παράδειγμα τα μπαρ και τα εστιατόρια κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τη Χαλκίδα όπου δεν ισχύει αυτό το απαγορευτικό μέτρο.

***

Σπάνε τα τζάμια του Ηλεκτρικού

Υπάρχουν άλλοι (για να τιμωρήσουν, αλήθεια ποιους;) που ξεσπούν σε δημόσια περιουσία γιατί η Πολιτεία τούς υποχρεώνει να έχουν μάσκες. Έτσι, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, σπάνε τα τζάμια του Ηλεκτρικού, με αποτέλεσμα να καθυστερούν τα δρομολόγιά του και όσα γίνονται να παρατηρείται στα βαγόνια του συνωστισμός. Το «κακό» δεν λέει να σταματήσει. Από την αρχή του μήνα έως σήμερα έχουν σπάσει πάνω από… 80 τζάμια του Ηλεκτρικού.

***

Το μεγαλοπρεπές άδειασμα του Τσακαλώτου στον Τσίπρα

Άδειασμα και μάλιστα δημόσιο έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον Αλέξη Τσίπρα. Ο  πρώην υπουργός Οικονομικών, λίγες ημέρες  μετά την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και τη δριμεία επίθεση που εξαπέλυσε στον Πρωθυπουργό (που τον χαρακτήρισε «πολιτικό απατεώνα»), επέλεξε να διαφοροποιηθεί πλήρως από τον πρόεδρο του κόμματός του, προκαλώντας πολλαπλά ερωτήματα για το χρονικό σημείο της παρέμβασής του.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο ημερολόγιο που γράφει στο σάιτ tvxs.gr, μεταξύ άλλων αναφέρει πως «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί όταν  αποκαλούμε τους αντιπάλους μας απατεώνες. Από τη μια μεριά, αυτό το είδος πολιτικής αντιπαράθεσης αποξενώνει μεγάλο μέρος των πολιτών, και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες. Και κάτι χειρότερο: πολλοί ταυτίζουν την πολιτική με αυτό το είδος αντιπαράθεσης και όχι με μια εν δυνάμει δραστηριότητα χειραφέτησης» και προσθέτει: «Από την άλλη, ακριβώς γιατί όλοι οι αντίπαλοι μας δεν είναι, και δε θα μπορούσαν να είναι απατεώνες, αυτή η τακτική υποτιμάει τον αντίπαλο – πάντα επικίνδυνο πράγμα σε όλων των ειδών διαμαχών – και δεν είναι πειστική».

***

Οταν η Ολομέλεια γεμίζει με… αστυνομικούς

Και ξαφνικά την Τετάρτη εκεί γύρω στο μεσημέρι η Ολομέλεια της Βουλής γέμισε με… αστυνομικούς και με  υπαλλήλους. Κάθισαν στα βουλευτικά έδρανα, ορισμένοι στα υπουργικά, ένας στο πρωθυπουργικό έδρανο και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, όρθιος στην Ολομέλεια τους παρακολουθούσε. Τι είχε συμβεί; Απλώς γινόταν δοκιμή του νέου συστήματος ψηφοφορίας από κινητό εξ αποστάσεως το οποίο θα εφαρμοστεί (εάν τελικά γίνει αποδεκτό) προσεχώς. Πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα; Ο βουλευτής μπορεί να ψηφίζει από το κινητό απ΄όπου κι αν βρίσκεται. Θα συνδέεται με τη Βουλή των Ελλήνων, θα εμφανίζεται ζωντανά σ’ ένα μόνιτορ στην αίθουσα της Ολομέλειας και θα ερωτάται τι ψηφίζει. Να σημειώσω εδώ ότι το σύστημα αυτό είναι περίπλοκο και μάλλον σκέφτονται να διατηρήσουν την επιστολική ψήφο των βουλευτών, η οποία είναι και πιο σίγουρη και μ΄αυτή αποφεύγεται ο συνωστισμός.

***

Οι άδειες των τρομοκρατών

Έρχεται θύελλα στο χώρο  των φυλακών από σήμερα. Απ’ ό,τι πληροφορούμαι, βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το ενδιαφέρον είναι ότι θα περιλαμβάνεται και διάταξη για την αντιμετώπιση των φυλακισμένων τρομοκρατών και τις άδειες που θα μπορούν να παίρνουν.

Ουσιαστικά για την αντιμετώπιση του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος επί ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει ουκ ολίγες άδειες κι έκανε βόλτα εκεί που έβαζε βόμβες στην Αθήνα ως μέλος της «17Ν». Μαθαίνω ότι δυσκολεύει πλέον πολύ η χορήγηση αδειών ενώ δεν θα μπορούν τρομοκράτες με 11 φορές ισόβια όπως αυτός να εκτίουν την ποινή τους σε «χαλαρές» αγροτικές φυλακές.

***

Η αθώωση της Λίνας Στουρνάρα

Η αθώωση της Λίνας Στουρνάρα, πέρα από δικαίωση για την ίδια και τον σύζυγό της, διοικητή της ΤτΕ, φαντάζει  ακόμη ντροπιαστική απόφαση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τούτο γιατί: Επί μία πενταετία η προηγούμενη κυβέρνηση σπατάλησε πολύτιμο χρόνο προκειμένου να πλήξει τον κεντρικό τραπεζίτη. Εψαξε τα πάντα, ξεσκόνισε λογαριασμούς και υποθέσεις και δεν βρήκε τίποτε. Και τότε επιτέθηκε στη σύζυγό του. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θυμούνται την «έφοδο» των οικονομικών εισαγγελέων στο γραφείο της Λίνας Στουρνάρα. Και μάλιστα την ίδια ημέρα (κατά… σύμπτωση) που ο Γιάννης Στουρνάρας άναψε κόκκινο στη διορισμένη από το Μαξίμου διοίκηση στην τράπεζα Αττικής. Τώρα που η Λίνα Στουρνάρα δικαιώθηκε, τι πρέπει να κάνουν αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ που ούρλιαζαν ότι θα τη βάλει φυλακή; Ούτε μια συγγνώμη δεν θα ακουστεί για την σύζυγο του κεντρικού τραπεζίτη;

***

Ο… αεροελεγκτής βουλευτής

Είναι κάποιες στιγμές που ακούς τα κατορθώματα βουλευτών και τα χαίρεσαι. Να, πάρτε για παράδειγμα τον γαλάζιο βουλευτή Λάρισας Χρήστο Κέλλα, ο οποίος έχει νοσήσει με τον κορωνοϊό και έχει αναπτύξει, όπως λέει, αντισώματα και πάει τώρα άφοβα παντού. Εμαθε λοιπόν ότι καταφθάνει στα Φάρσαλα με ελικόπτερο ο υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος για τις καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας στη Θεσσαλία. Πήγε αμέσως στα Φάρσαλα, βρήκε ένα ανοικτό μέρος χωρίς καλώδια για να προσγειωθεί το ελικόπτερο, έδωσε τις… συντεταγμένες του ιδιότυπου ελικοδρόμιου με το κινητό του στον κ. Λιβάνιο και μόλις το ελικόπτερο εμφανίστηκε του έκανε σινιάλο με ένα κόκκινο καπελάκι για να προσγειωθεί. Κανονικός αεροελεγκτής δηλαδή. Και μόλις συνάντησε τον υφυπουργό είχε έτοιμο φωτογραφικό υλικό από τις καταστροφές στο θεσσαλικό κάμπο και αλλού και το  παρέδωσε για τα περαιτέρω.

***

Σκηνές για τους Ρομά

Η σφοδρή κακοκαιρία στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας έπληξε και τον οικισμό των Ρομά στην περιοχή, πλημμυρίζοντάς τον. Οι κάτοικοι του οικισμού  έμαθα πως έχουν προσωρινά μεταφερθεί σε κοντινό δημοτικό γυμναστήριο, σε συνθήκες που φυσικά δεν επιτρέπουν την μακρόχρονη παραμονή τους εκεί.

Το Υπουργείο Εργασίας κινητοποιήθηκε αμέσως και με πρωτοβουλία της αρμόδιας Υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου έχουν ήδη διατεθεί περισσότερες από 40 σκηνές για τη δημιουργία προσωρινού καταυλισμού για τη μεταστέγαση των Ρομά σε καλύτερες συνθήκες. Η Υφυπουργός την Πέμπτη θα βρίσκεται στην Καρδίτσα και ανάμεσά στα άλλα θα επισκεφθεί και τον υπό δημιουργία προσωρινό καταυλισμό για να δει την πρόοδο των εργασιών και την καταγραφή επιπλέον αναγκών.

***

Η ΚΝΕ το ‘πε και το ‘κανε

Είπε ότι θα κάνει το 46ο Φεστιβάλ με όλα τα μέτρα προστασίας και το έκανε. Οι εικόνες από το γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου το προηγούμενο Σάββατο όπου μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, είναι εντυπωσιακές. Χιλιάδες καθιστοί φορώντας μάσκα και σε αποστάσεις να παρακολουθούν την ομιλία. Στο πλαίσιο όμως του Φεστιβάλ, όπως ήδη έχω γράψει, η ΚΝΕ πήρε μια σημαντική πρωτοβουλία, διοργάνωσε πανελλαδική αιμοδοσία.

Όπως είπε ο Γραμματέας της ΚΝΕ ο Νίκος Αμπατιέλος: «Δεν μπορούσαμε ως ΚΝΕ να μείνουμε ασυγκίνητοι απέναντι στην έκκληση των νοσοκομειακών γιατρών για προσφορά αίματος ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες που πάντα υπάρχουν, λόγω και της αδιαφορίας των κυβερνήσεων και που έγιναν ακόμα μεγαλύτερες με την πανδημία του κορονοϊού. Όμως αυτή η πρωτοβουλία ήταν και η καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση, που επιλέγει να της «κουνά το δάχτυλο» και να τη στοχοποιεί για την έξαρση της πανδημίας, προκειμένου να κρύψει τις δικές της, εγκληματικές ευθύνες. Οι εκατοντάδες φιάλες αίματος που συγκεντρώσαμε είναι, επίσης, άλλη μια μορφή συμπαράστασης, πέρα από όσους και όσες τις χρειαστούν, συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον τιτάνιο αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία, τις ΜΕΘ και τα χειρουργεία, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, για την προστασία της υγείας του λαού».