Ηχηρό μήνυμα έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα και στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποδοκιμάζοντας ουσιαστικά τον χαρακτηρισμό «πολιτικός απατεώνας» που αποδίδεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και τη δριμεία επίθεση στον Πρωθυπουργό, επέλεξε να διαφοροποιηθεί πλήρως από τον πρόεδρο του κόμματός του, προκαλώντας πολλαπλά ερωτήματα για το χρονικό σημείο της παρέμβασής του.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο ημερολόγιο που γράφει στο σάιτ tvxs.gr, τον έλεγχο του οποίου έχει ο δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου και το οποίο επέρριψε ευθύνες στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διότι δεν του δόθηκε το δικαίωμα για ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Κυριακής, στόχευσε ευθέως στην προεδρική αυλή.

«Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί όταν αποκαλούμε τους αντιπάλους μας απατεώνες. Από τη μια μεριά, αυτό το είδος πολιτικής αντιπαράθεσης αποξενώνει μεγάλο μέρος των πολιτών, και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες» έγραψε στο ημερολόγιό του και συμπλήρωσε: «Και κάτι χειρότερο: πολλοί ταυτίζουν την πολιτική με αυτό το είδος αντιπαράθεσης και όχι με μια εν δυνάμει δραστηριότητα χειραφέτησης».

Παράλληλα, ο Ευκλ. Τσακαλώτος τον οποίο εκθείασε ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξή Τύπου, δηλώνοντας ότι δεν υπήρξε «κούρεμα» στον κομματικό ανασχηματισμό και η σχέση τους, πολιτική και προσωπική, είναι άριστη, σημείωσε με σαφή στόχο την αποδόμηση του προεδρικού επιχειρήματος: «Από την άλλη, ακριβώς γιατί όλοι οι αντίπαλοι μας δεν είναι, και δε θα μπορούσαν να είναι απατεώνες, αυτή η τακτική υποτιμάει τον αντίπαλο – πάντα επικίνδυνο πράγμα σε όλων των ειδών διαμαχών – και δεν είναι πειστική».

Αποκωδικοποιώντας το μήνυμα

Η επιλογή του Ευκλείδη Τσακαλώτου να αναδειχθεί η συγκεκριμένη αναφορά στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook αποτελεί για τους μυημένους επί των παρασκηνίων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ένα σαφές μήνυμα στην ηγεσία και προσωπικά στον Αλ. Τσίπρα ότι θα συνεχίσει να παρεμβαίνει και να στέκεται και κριτικά έναντι των αποφάσεων της ηγετικής ομάδας.

Εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας κυρίως στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε αρκετές φορές στον όρο πολιτική απάτη, ενώ απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη σημείωσε, μεταξύ άλλων: «ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που έχει περάσει στη χώρα είστε εσείς που υποσχεθήκατε στον ελληνικό λαό ανάπτυξη ισχυρή και φέρατε υπανάπτυξη 15% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020».

Ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ που ρωτήθηκε για τον εσωκομματικό ανασχηματισμό και τη σχέση του με τον Ευκλ. Τσακαλώτο , αφού σημείωσε ότι στην Αριστερά υπάρχουν άλλοι κώδικες, τόνισε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι ένας από τους βασικούς του συνεργάτες για την οικονομική πολιτική.

Επί του εσωκομματικού ανασχηματισμού, ο Ευκλ. Τσακαλώτος που από τη θέση του τομεάρχη Οικονομικών ορίστηκε πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής του διευρυμένου τομέα Οικονομίας έγραψε σχετικά στο ημερολόγιό του: «Θα κάνω τη δουλειά μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν νομίζω ότι τόσο το αντικείμενο -η οικονομική πολιτική- όσο και η συλλογική ευθύνη για προγραμματικές απαντήσεις στο πεδίο, διαφοροποιούνται με το νέο καταμερισμό…Συλλογικά θα πορευτούμε αναζητώντας και διευρύνοντας τα πεδία άσκησης της πολιτικής σύμφωνα με τις ανάγκες της περιόδου. Άλλωστε όπως είπε και ο Ηράκλειτος «τίποτα δεν είναι μόνιμο εκτός από την αλλαγή».

Ο θόρυβος που ξέσπασε από την παρέμβαση Τσακαλώτου δεν απασχόλησε ιδιαίτερα την ηγετική ομάδα που επιχείρησε να την υποβαθμίσει με το αιτιολογικό ότι δεν υφίσταται θέμα και καμία σύγκρουση απόψεων μεταξύ του πρώην υπουργού και του Αλ. Τσίπρα.