Μετά την πειρατική συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης, η Τουρκία, επιχειρεί κάτι αντίστοιχο με την Αίγυπτο στην οποία δίνει τεράστια «ανταλλάγματα» προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για ΑΟΖ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet και αναδημοσιεύει η Milliyet, η Τουρκία προσφέρει στην Αίγυπτο θαλάσσια περιοχή, που είναι τρεις φορές η έκταση της Κύπρου, για να την δελεάσει να υπογράψουν συμφωνία ΑΟΖ.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι από 3 ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνέντευξή του στο CNNTürk, είχε πει ότι «δεν είναι ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο. Υπάρχουν συνομιλίες σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών. Είπαμε στην Αίγυπτο, ‘μπορούμε να υπογράψουμε μια συμφωνία όπως αυτή με τη Λιβύη’».

Όπως μεταδίδει το sigmalive, οι πληροφορίες της εφημερίδας «Χουριέτ» επιβεβαιώνουν ότι η Άγκυρα έχει ξεκινήσει τη διπλωματία της πίσω πόρτας με την Αίγυπτο εδώ και κάμποσο καιρό και ότι οι μυστικές υπηρεσίες, που ασκούν (και) εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή, συναντώνται σε υψηλό επίπεδο.

Η πρόταση της Τουρκίας

«Η προτεινόμενη συμφωνία είναι η παραχώρηση μιας θαλάσσιας περιοχής στην Αίγυπτο σε μέγεθος τριών νησιών της Κύπρου», αναφέρει η «Χουριέτ», «Ειπώθηκε πως αν συμφωνήσετε μαζί μας για τις θαλάσσιες ζώνες, θα προσθέσετε αυτή την περιοχή στην οικονομία σας», προσθέτει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τη συμφωνία προσπαθούν να «μπλοκάρουν» τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δίνοντας μεγάλα ποσά στην Αίγυπτο και λειτουργώντας επίσης παρασκηνιακά, προκειμένου το Κάιρο να μην υποκύψει.

Η Τουρκία σπρώχνει πρόταση που απορρίφθηκε

Η Τουρκία επιχειρεί εκ νέου να σπρώξει μια πρόταση η οποία κατ’ επανάληψη έχει απορριφθεί από τις χώρες στις οποίες αποτείνεται, γράφει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Η Άγκυρα, με αφορμή τις επαφές του Σαρλ Μισέλ, επιχείρησε να προωθήσει την πρόταση περί διαμοιρασμού της θαλάσσιας περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου κατά τρόπο που να διαγράφοντας τα όποια κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανάλογα δημοσιεύματα υπήρξαν και στο παρελθόν με την Τουρκία να προωθεί τη συγκεκριμένη πρόταση τόσο προς την κατεύθυνση της Αιγύπτου όσο και προς το Ισραήλ. Μια πρόταση που είχε απορριφθεί κατηγορηματικά από το Κάιρο και την Ιερουσαλήμ.

Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία που επικαλείται ο «Φιλελεύθερος» σημείωσαν ότι υπήρξαν κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσεις από τις χώρες, με τις οποίες η Κύπρος υπέγραψε συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ, πως δεν τίθεται θέμα αθέτησης των υπογραφών τους. Ισραήλ και Αίγυπτος έδωσαν κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσεις προς την Κύπρο ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν την όποια συμφωνία με την Τουρκία όπως προωθείται από την Άγκυρα.

Η χρονική στιγμή κατά την οποία βγαίνει το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν είναι άσχετο με τις επαφές που διεξάγονται από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για προώθηση διαλόγου μεταξύ των χωρών της περιοχής με στόχο την αποκλιμάκωσης της έντασης. Χθες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ακολούθως, σύμφωνα με ανάρτηση του Σαρλ Μισέλ στο «τουίτερ» υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.