Έχει σχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ;

Οι αλλαγές στα κόμματα και στις κυβερνήσεις πάντα προκαλούν συζητήσεις, είτε θετικές είτε αρνητικές. Το ίδιο συνέβη και με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τον ανασχηματισμό του Αλέξη Τσίπρα. Γράφει ο Αρης Ραβανός.

Οι αλλαγές στα κόμματα και στις κυβερνήσεις πάντα προκαλούν συζητήσεις, είτε θετικές είτε αρνητικές. Το ίδιο συνέβη και με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τον ανασχηματισμό του Αλέξη Τσίπρα.

Δεν είναι όμως θέμα προσώπων, αλλά προτάσεων και κυρίως εάν υπάρχει συνεκτικό, συγκροτημένο και σαφές σχέδιο για την επόμενη μέρα. Τα πρόσωπα είναι φορείς που θα μεταφέρουν το μήνυμα του κόμματος στην κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει πρώτα να κάνει έναν μεγάλο και ουσιαστικό απολογισμό για το τι έκανε και τι δεν έκανε την περίοδο της διακυβέρνησής του, να δει λάθη, παραλείψεις, θετικές κινήσεις, αλλά και ενέργειες που αλλοίωσαν τη φυσιογνωμία του. Μετά την αναγκαία αυτοκριτική και τον επιβαλλόμενο αναστοχασμό οφείλει να παρουσιάσει, ως κόμμα εξουσίας πλέον, μια πειστική πρόταση για την επόμενη μέρα. Η πρόταση, οι θέσεις και οι απόψεις είναι αυτές που καλλιεργούν το κλίμα στην κοινωνία και γονιμοποιούν πολιτικές σχέσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να δώσει σαφές στίγμα για την επόμενη μέρα σε ένα πολυσύνθετο και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Να απαντήσει πώς τοποθετείται στην οικονομία της γνώσης, στα πεδία της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και του νέου μοντέλου ανάπτυξης, της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, των εργασιακών σχέσεων. Να δώσει προτάσεις για τον μετασχηματισμό του κράτους, την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών.

Είναι ζωτικής σημασίας για το πολιτικό σύστημα, γιατί μια κυβέρνηση πρέπει απέναντί της πάντα να έχει μια σοβαρή, υπεύθυνη και αξιόπιστη αντιπολίτευση που θα την ελέγχει πρωτίστως και παράλληλα θα καταθέτει εκλαϊκευμένα και τη δική της πρόταση για την επόμενη μέρα στον τόπο. Αυτό είναι το στοίχημα του Αλ. Τσίπρα που ξεπερνά την ανακατανομή ρόλων και τα πρόσωπα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk