Χρέος μας η προώθηση της ελληνικής γλώσσας

Πρέπει να σας εκμυστηρευθώ ότι από την στιγμή της εκλογής μου από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μια από τις πρώτες προτεραιότητες ήταν η οργάνωση των ημερησίων και απογευματινών ελληνικών σχολείων της Αμερικής και η ανάπτυξη των προγραμμάτων ελληνικών σπουδών στα μεγάλα και φημισμένα Αμερικανικά Πανεπιστήμια. Χρέος μας είναι η προώθηση της ελληνικής γλώσσας, […]

Χρέος μας η προώθηση της ελληνικής γλώσσας

Θα ήθελα να θυμίσω ότι η ελληνική γλώσσα και γραφή ήταν η διεθνής γλώσσα από τους χρόνους του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453 αλλά και αργότερα, τα πρώιμα χρόνια της Αναγέννησης, για πάνω από 1.800 χρόνια. Αυτό το αποδεικνύει η δημοσιοποίηση των συγγραμμάτων του Νεύτωνα, του οποίου οι σημειώσεις ήταν στα ελληνικά. Τα Ευαγγέλια γράφτηκαν στην ελληνική ενώ αποτέλεσε τη γλώσσα των φιλοσόφων και των Πατέρων της Εκκλησίας, με την οποία εκφράστηκαν και αναλύθηκαν πολύπλοκες θεολογικές και φιλοσοφικές θέσεις.

Στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής ονειρευόμαστε όλοι οι αμερικανοί πολίτες, ανεξαρτήτως καταγωγής, να γνωρίσουν τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας, να έρθουν να δοκιμάσουν και να εντρυφήσουν στον πολιτισμό μας. Εύχομαι οι ελληνικές σπουδές να εδραιωθούν και να ευδοκιμήσουν σε όλα τα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και τα ελληνικά σχολεία να αναβαθμισθούν σε άριστα, προσφέροντας ποιοτικές σπουδές με περιεχόμενο ελληνικού πολιτισμού σε ένα ολοένα και πιο απαιτητικό εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.