Ενώ τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και οι έμπειροι χειριστές τους εμφανίζονται κυρίαρχοι στον αέρα, όχι μόνον επειδή υπερέχουν στις αναχαιτίσεις και στις δεκάδες εικονικές αερομαχίες που διεξάγονται σχεδόν καθημερινά στον ουρανό του Αιγαίου, αλλά και στην εναέρια στρατηγική, η Άγκυρα και τα φιλικά προς το καθεστώς Ερντογάν ΜΜΕ προσπαθούν με fake ειδήσεις, μικροπολεμικού χαρακτήρα, να τονώσουν το ηθικό των τούρκων πιλότων.

***
Είναι αλήθεια ότι τελευταίως το ηθικό των χειριστών των τουρκικών F-16 και των τουρκικών ιπτάμενων ραντάρ υπέστη πλήγμα. Εδώ κατάφεραν να περάσουν κάτω από τη μύτη τους, ωσάν να ήταν αόρατα οκτώ ελληνικά F-16 και να πετάξουν έως την Κύπρο (μετ΄επιστροφής) και παρότι τα περίμεναν με τα δικά τους F-16 και τους έστηναν καρτέρι στα όρια του FIR Κύπρου, δεν τα είδαν καν να περνούν.

***
Ετσι, τα τουρκικά ΜΜΕ ανέλαβαν με προπαγανδιστικά άρθρα να εξυψώσουν το ηθικό των τούρκων πιλότων. Για παράδειγμα η «Μιλιέτ» επικαλούμενη πληροφορίες από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι ένας από τους τούρκους που καταδίωξε τα έξι ελληνικά F-16, αν και έλαβε προειδοποίηση ότι του τελειώνουν μετά από 11 λεπτά πτήσης τα καύσιμά του, προτίμησε να συνεχίσει με κίνδυνο της ζωής του, μέχρι να εκδιώξει τα ελληνικά μαχητικά. Μάλιστα περιγράφουν και μια συνομιλία που είχε ο πιλότος με το κέντρο επιχειρήσεων: «Αν δεν επιστρέψεις αμέσως, δεν θα έχεις αρκετά καύσιμα να προσγειωθείς». Τέτοιο περιστατικό δεν συνέβη ποτέ. Ιδού όμως τι ακριβώς συνέβη…

***
Το τελευταίο διάστημα οι τούρκοι εναέριοι εισβολείς είχαν εντολές από το στρατηγείο τους, να παραμένουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο FIR Αθηνών ακόμα και μετά την αναχαίτισή τους από τα ελληνικά αεροσκάφη. Ηθελαν, βλέπετε, να κάνουν επίδειξη προκλητικότητας και επιθετικότητας. Στις αναχαιτίσεις αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες, τα Gs φτάνουν στα όριά τους και βεβαίως ο κίνδυνος ατυχήματος είναι μεγάλος. Με την εντολή που είχαν οι τούρκοι για παρατεταμένη παραμονή στο FΙR Αθηνών (και μετά την αναχαίτησή τους) υπήρξαν περιπτώσεις που έμεναν από καύσιμα με αποτέλεσμα να κάνουν στροφή και να πετούν εσπευσμένα στα πλησιέστερα τουρκικά αεροδρόμια για να προσγειωθούν.

***

B-52 - BOMBER - ΗΠΑ - ΜΠΙ 52 - ΒΗΤΑ 52 - ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΟ - ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ - ΠΟΛΕΜΙΚΟ - ΠΤΗΣΗ

Θέλετε και άλλο παράδειγμα της τουρκικής προπαγάνδας; Θυμάστε το γιγαντιαίο αμερικανικό B-52 που πέρασε πάνω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη συνοδευόμενο από τέσσερα ελληνικά F-16 σε μια επίδειξη σημαίας του ΝΑΤΟ. Και ότι τα ελληνικά μαχητικά το συνόδευσαν και στα Σκόπια; Τα τουρκικά ΜΜΕ είπαν ότι δήθεν τουρκικά αεροσκάφη συνόδευσαν μέχρι βαθιά στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου το B-52, προκαλώντας την οργή του ΓΕΕΘΑ, που σπανίως σχολιάζει τουρκικά fake news. Τι είχε συμβεί στην πραγματικότητα;

***
Τα τουρκικά αεροπλάνα, αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, επιδεικνύοντας ιδιαίτερα προκλητική αντιδεοντολογική, αντισυμμαχική και αντιδιαμετρικά αντίθετη συμπεριφορά από το σκοπό της δραστηριότητας, παρενόχλησαν τα ελληνικά μαχητικά που συνόδευαν το B-52. Ετσι αναχαιτίστηκαν και εκδιώχθηκαν από το FIR Αθηνών. Το ΓΕΕΘΑ αναγνωρίζει ότι «οι Τούρκοι προσπαθούν με την προπαγάνδα τους να δώσουν χαρακτήρα ηρωϊκό στους πιλότους, ωστόσο η αλήθεια για τα όσα συμβαίνουν στον αέρα το τελευταίο διάστημα είναι εντελώς διαφορετική. Οι πληροφορίες άλλωστε αναφέρουν ότι δεν υπάρχει περιστατικό που η ελληνική πλευρά να μην έχει απαντήσει καίρια και άμεσα».

***

Γιατί ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Τσιόδρα

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα για την ενημέρωση των 6 μ.μ. που έκανε την Τρίτη: «Καλημέρα Σωτήρη, εξαιρετική η ενημέρωση», του είπε μόλις άρχισε η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη για τον κορωνοϊό. Ο κ. Τσιόδρας με τη σεμνότητα που τον χαρακτηρίζει απλώς παρουσίασε τα δεδομένα για την εξέλιξη της νόσου, ενώ τόνισε πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων ιδίως στα γηροκομεία. Η ενημέρωση των 6 μ.μ. της Τρίτης ήταν όντως εξαιρετική. Οπως και τις άλλες φορές, έτσι και την Τρίτη, μίλησε στην καρδιά όλων των Ελλήνων. Με ήρεμο τρόπο, με επιστημονικά επιχειρήματα, με εμπειρία ζωής και, όπως παρατήρησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, «χτύπησε στον ψυχισμό των Ελλήνων». Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί «φτάσαμε στον αριθμό των 17.000 τεστ τα οποία έγιναν στην επικράτεια. Είναι μικρή η θυσία την οποία ζητάμε από όλους προκειμένου να αποτρέψουμε τα χειρότερα». Πρόσθεσε πως θεωρεί πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι τα κρούσματα που εντοπίζονται αποτελούν σταθερά ένα πολύ μικρό μέρος των εξεταζόμενων. Αλλά τα κρούσματα έχουν πάρει πάλι ανοδική πορεία…

***
Πάνω από το ψυχολογικό όριο του 200 βρίσκονται για μια ακόμα μέρα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει την Τετάρτη 233 νέες περιπτώσεις κορωνοϊού στη χώρα μας. Μάλιστα, πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη μέρα που τα κρούσματα ακολουθούν αυξητική τάση. Σημειώνεται ότι εκ των νέων κρουσμάτων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Παρά την αύξηση, εκείνο που μαθαίνω είναι ότι οι ειδικοί επιστήμονες έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα νοσοκομεία, στις ημέρες νοσηλείας και στις ΜΕΘ. Οσο οι ημέρες νοσηλείας αυτών που έχουν προσβληθεί από τον Covid-19 είναι λίγες και δεν αυξάνονται δραματικά οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, η κατάσταση, λένε είναι υπό έλεγχο. Και κάτι ακόμα. Ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος θεωρεί και αυτός την κατάσταση ελεγχόμενη, τη στιγμή που είχαν, όπως ανέφερε, προηγηθεί εβδομάδες χαλάρωσης.

***

Μάσκα όπως χειραψία

Εκείνο που φαίνεται πως χαροποιεί επιστήμονες αλλά και Μαξίμου είναι η διαπίστωση ότι η μάσκα έγινε βίωμα στους Έλληνες όπως και η αποφυγή της χειραψίας. Δηλαδή έγινε συνείδηση στον κόσμο (στην πλειοψηφία του τουλάχιστον) ότι πρέπει να χρησιμοποιεί τη μάσκα. Αυτό που απομένει, τώρα είναι να την χρησιμοποιεί σωστά.

****

Η Πρόεδρος στο Καστελόριζο

Σε μια εξόχως συμβολική αλλά και ουσιαστική πολιτική κίνηση η πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί την μεθεπόμενη Κυριακή το ακριτικό Καστελόριζο το οποίο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο της τουρκικής επιθετικότητας. Όπως ανακοινώθηκε από το Προεδρικό μέγαρο «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποδέχτηκε την πρόσκληση του Δημάρχου Μεγίστης Γιώργου Σαμψάκου να παραστεί στον εορτασμό της 77ης Επετείου Απελευθέρωσης του Καστελόριζου, την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου».

***
Τα 300 μέτρα του ΜΕΤΡΟ

Κύλησε, για πρώτη φορά, 300 μέτρα το Μετρό της Θεσσαλονίκης, παρουσία του «κρανοφόρου» (με πορτοκαλί κράνος προστασίας και μάσκα) αρμόδιου υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Ηταν μια δοκιμαστική λειτουργία ενός από τους 18 συρμούς που θα έχει σε πρώτη φάση το (πολύπαθο) Μετρό Θεσσαλονίκης. Γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι για να λειτουργήσει πλήρως το Μετρό απαιτούνται τουλάχιστον 18 μήνες δοκιμαστικά, όπως μου είπε ο κ. Καραμανλής ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, μία ημέρα προτού «ανέβει» στην συμπρωτεύουσα ο Πρωθυπουργός. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της δοκιμής υπήρξαν και ορισμένα αστειάκια. Για παράδειγμα, ειπώθηκε ότι και ο Χρ. Σπίρτζης όταν ήταν υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε το πορτοκαλί κράνος, μπήκε σ΄έναν συρμό, αλλά οι ρόδες του έμειναν ακίνητες. Τώρα κινήθηκαν για 300 μέτρα. Πρόοδος θα πείτε; Η πραγματική πρόοδος έγινε με τα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Καραμανλής εξήγγειλε ότι θα προμηθευτεί η συμπρωτεύουσα 180 μεταχειρισμένα λεωφορεία με το σύστημα του leasing (σε καλύτερη κατάσταση από αυτά που υπάρχουν σήμερα) και ήδη άρχισαν να παραλαμβάνονται, ενώ με πρωτοβουλία του κ. Ζέρβα και η Δημοτική Αρχή Θεσσαλονίκης προμηθεύτηκε λεωφορεία τα οποία θα τα θέσει σε λειτουργία.

***

Μετά τη Γυάρο, η Μακρόνησος…

Με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στη Μακρόνησο, έχει προηγηθεί η Γυάρος, το ΚΚΕ όπως λέει, εκπληρώνει ένα χρέος του απέναντι σε όσους βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, έχασαν τη ζωή τους στα ξερονήσια και τις φυλακές. Εκεί σαυτό ξερονήσι στ’ ανοιχτά του Λαυρίου, θα βρεθεί την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη και ο Δημήτρης Κουτσούμπας για να μιλήσει στην εκδήλωση η οποία θα πλαισιωθεί με τη συναυλία με τα έργα του Θάνου Μικρούτσικου «Καντάτα για τη Μακρόνησο», σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, και «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη». Θα τραγουδήσει η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Κώστας Θωμαΐδης. Το Μνημείο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μάρκος Γεωργιλάκης, ο οποίος συμμετείχε στον πανελλήνιο ανοιχτό καλλιτεχνικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το ΚΚΕ για τη δημιουργία των μνημείων σε Γυάρο και Μακρόνησο. Η γλυπτική σύνθεση περιλαμβάνει πέντε ανθρώπινες μορφές – σκιές, που ξεπροβάλλουν από τη γη της Μακρονήσου. Οι πέντε αυτές μορφές και ο χώρος έδρασής τους, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, αποτελούν μια ενιαία σύνθεση. Είναι δε με τέτοιον τρόπο διαμορφωμένη ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να κινηθεί ανάμεσα σ’ αυτές τις μορφές, να τις ακουμπήσει.

Όπως όλες οι εκδηλώσεις έτσι κι αυτή θα γίνει με όλα τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία το ΚΚΕ τηρεί με μεγάλη αυστηρότητα. Φανταστείτε ότι για να μεταφερθούν από το Λαύριο στη Μακρόνησο οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση – οι συμμετοχές έχουν κλείσει εδώ και μία εβδομάδα – θα γίνουν με τέσσερα δρομολόγια με το πλοίο αφού όλοι θερμομετρηθούν και εφοδιαστούν με μάσκες.