Τα εύσημα στον Σωτήρη Τσιόδρα για την αναφορά του γύρω από τη φροντίδα που πρέπει να επιδειχθεί στην εκπαίδευση των παιδιών στη χρήση μάσκας απέδωσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός θέλησε εμμέσως να επικρίνει όσους ακόμα και εντός της κυβέρνησης προτείνουν μια τιμωρητική στάση απέναντι σε όσους νέους δεν συμμορφώνονται.

Τις επόμενες ώρες πάντως ξεκινά ένας αγώνας δρόμου για να φτάσουν έγκαιρα οι μάσκες στα χέρια των μαθητών πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς.

Αυτή η αποστροφή στον λόγο του Σωτήρη Τσιόδρα για τον τρόπο που πρέπει να πείσουμε τους νέους να φορούν τη μάσκα έκανε τον πρωθυπουργό να του αποδώσει τα εύσημα αλλά και να συμφωνήσει με τον λοιμωξιολόγο αναφορικά με τη φροντίδα που πρέπει να δοθεί στο θέμα αυτό.

«Ωραία ενημέρωση χθες, Σωτήρη…»

Αγώνας δρόμου για δωρεάν μάσκες στα σχολεία

Την ίδια στιγμή πάντως που κυβέρνηση και επιστήμονες εξέταζαν τα επιδημιολογικά στοιχεία στην ΚΕΔΕ ετοιμάζονται πυρετωδώς για να φτάσουν έγκαιρα οι απαραίτητες μάσκες σε όλα τα σχολεία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μόλις οι μάσκες κατασκευαστούν θα προωθούνται σε δύο κεντρικές αποθήκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και από εκεί θια διοχετεύονται στους δήμους για τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

Υπολογίζεται πως θα ραφτούν 5.000.000 υφασμάτινες μάσκες και σε κάθε μαθητή θα διατεθούν 3 μάσκες. Ήδη έχουν διατεθεί αντισηπτικά στους δήμους για να διοχετευτούν στα σχολεία, ενώ το κόστος υπολογίζεται να φτάνει το 1.000.000 ευρώ τον μήνα.

Στην απόφαση για τα 6,2 εκατ. ευρώ που δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών στην ΚΕΔΕ, προκειμένου οι δήμοι να προμηθεύσουν μάσκες τα σχολεία, αναφέρονται σειρά από προδιαγραφές που πρέπει να έχουν οι συγκεκριμένες μάσκες.

Προδιαγραφές σχολικής μάσκας

1.Καλής ποιότητας βαμβακερό ύφασμα πυκνής ύφανσης >180 TC

2.Τα δύο στρώματα πρέπει να είναι διαφορετικού χρώματος για να είναι διακριτή η φορά εφαρμογής της μάσκας

3. Για τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του Δημοτικού η εξωτερική πλευρά να είναι πολύχρωμη και με σχέδια φιγούρες ήρωες κλπ

4.Δυο Διαστάσεις 4-10 ετών ,12Χ20 εκατοστά

10 ετών και ανω , 15Χ25 εκατοστά

5 .Κατασκευασμένες με τρεις πιέτες στο μέσον ανθεκτικά λάστιχα κάθε μάσκα

6.Θα πρέπει να είναι συσκευασμένη σε ξεχωριστή ασφαλή συσκευασία.

Οι μάσκες θα πρέπει να έχουν παραδοθεί στις αποθήκες Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέχρι την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με το οργανόγραμμα της ΚΕΔΕ.