Οι πρώτες δυναμικές δοκιμές με…επιβάτες συρμού του μετρό Θεσσαλονίκης έγιναν σήμερα στο Αμαξοστάσιο της Πυλαίας, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή, που έκανε και την πρώτη βόλτα στην τροχιά δοκιμών του αμαξοστασίου διανύοντας μερικές εκατοντάδες μέτρα. Οι δοκιμές ξεκίνησαν πριν περίπου έναν μήνα από την Αττικό Μετρό. Στο Αμαξοστάσιο Πυλαίας έχουν ήδη φτάσει οι 9 εκ των συνολικά 18 συρμών χωρίς οδηγό του μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ ο δέκατος αναμένεται εντός Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός είχε την ευκαιρία να επιθεωρήσει τις πρώτες δυναμικές δοκιμές, καθώς και την εξέλιξη των κατασκευαστικών εργασιών της βασικής γραμμής και της επέκτασης προς Καλαμαριά, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, κ. Γιώργο Καραγιάννη.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ενημερώθηκε από τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αττικό Μετρό, κ.κ. Νίκο Ταχιάο και Νίκο Κουρέτα, καθώς και στελέχη της αναδόχου κοινοπραξίας για την πορεία του κατασκευαστικού έργου και την πρόοδο των εργασιών που εκτελούνται αυτό το διάστημα.

Η ολοκληρωμένη σιδηροδρομική επιδομή του αμαξοστασίου περιλαμβάνει 4 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών τροχιών, που έχουν ενεργοποιηθεί και τμηματικά ηλεκτροδοτούνται ανάλογα με τις απαιτήσεις των εκτελούμενων δοκιμών.

Στη συνέχεια, παρακολούθησαν τις δυναμικές δοκιμές, με μέγιστη ταχύτητα 7 χλμ., που εκτελούνται στην τροχιά δοκιμών που αποτελεί τμήμα της αυτόματης περιοχής κίνησης των συρμών του Αμαξοστασίου.

Κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο Αμαξοστάσιο της Πυλαίας, η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ενημερώθηκε για την επόμενη φάση δοκιμών των συρμών, που περιλαμβάνει τις δυναμικές δοκιμές στη γραμμή, αρχικά σε υψηλή ταχύτητα με μισό και πλήρες φορτίο και στη συνέχεια τις δυναμικές δοκιμές στη γραμμή σε τμήματα υπό κλίση.

Τέλος, η πολιτική ηγεσία επισκέφθηκαν τον «Σταθμό Καλαμαριά», ο οποίος αποτελεί τμήμα του έργου της επέκτασης προς Καλαμαριά και είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν το τμήμα του επιπέδου της Οδού Μεταμορφώσεως, που είναι έτοιμο προς παράδοση στο κοινό μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Εκτιμάται ότι ως το τέλος του 2020 θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για 15 συρμούς στην επέκταση της Καλαμαριάς.