«Δεν πολεμάμε μόνο τον ιό, αλλά και τα τρόλς και τις θεωρίες συνωμοσίας που υπονομεύουν τις προσπάθειές μας».

Η φράση αυτή ανήκει στον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και διατυπώθηκε λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ο ίδιος προειδοποιούσε τότε ότι η παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορωνοϊό εξαπλώνεται ταχύτερα και ευκολότερα από τον ίδιο τον ιό.

Η φράση αυτή ίσως  ακούστηκε τότε υπερβολική, από την εξέλιξη των πραγμάτων όμως αποδείχθηκε προφητική.

Στην εποχή της υπερπληροφόρησης η παραπληροφόρηση λαμβάνει διαστάσεις πανδημικές.

Έπειτα από επτά μήνες και τόσες χιλιάδες νεκρούς, οι θεωρίες συνωμοσίες εξακολουθούν να εξαπλώνονται με τη μορφή ντόμινο σε όλο τον κόσμο βρίσκοντας ευεπίφορο έδαφος και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες.

Aκόμη και άνθρωποι «υπεράνω υποψίας», με σπουδές και εγνωσμένη επαγγελματική πορεία, σπεύδουν προθύμως να υιοθετήσουν θεωρίες που δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική.

Όπως είναι φυσικό, η στάση αυτή αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας.

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα όταν πιστεύεις ότι δεν υπάρχει;

Και μπορεί στην αρχή, θεωρίες όπως αυτή για την «επίπεδη Γη» να ακούγονταν ακίνδυνες και γραφικές, απεδείχθη όμως ότι σε θέματα όπως η υγεία μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρες.

Επιστημονικές έρευνες έχουν καταδείξει ότι η παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορωνοϊό έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους.

Ο ιός της συνωμοσιολογίας και του ψεύδους μεταλλάσσεται τάχιστα. Αν δεν βρεθεί σύντομα «εμβόλιο», η ζημιά που θα προκαλέσει στον ορθολογισμό και τη Δημοκρατία θα είναι μη αναστρέψιμη.