Σήμερα, 13 Αυγούστου, στις 14:00 ώρα Ελλάδος θα συνομιλήσουν η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερτνογάν.

Η συνομιλία θα πραγματοποιθεί στο πλαίσιο της γερμανικής προσπάθειας να αποκλιμακωθεί η ένταση που επικρατεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την είσοδο ου τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah ο Ερντογάν προτίθεται να προτείνει στην Μέρκελ τη σύγκληση μιας διάσκεψης χωρών της ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να καταλήξουν από κοινού σε μια «φόρμουλα για τη δίκαιη κατανομή των ενεργειακών πόρων» στην περιοχή.

Όπως εκτιμάται ο τούρκος πρόεδρος θέλει να προλάβει την οργάνωση στο Παρίσι συνόδου κορυφής των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου (Med 7) στο τέλος του Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να εξεταστούν θέματα ασφαλείας στην Μεσόγειο , αλλά και η τουρκική παραβατικότητα.

Προσβλέπει παράλληλα στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής του θέσης  ενόψει ενδεχόμενης συνολικής διαπραγμάτευσης για την υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου.

«Κόβει» βόλτες το Oruc Reis

Στο πλαίσιο των επικίνδυνων παιχνιδιών της Άγκυρας, το Oruc Reis,  τα ξημερώματα έκανε στροφή 180 μοιρών και κατευθύνεται ξανά κινούμενο με πολύ χαμηλή ταχύτητα προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η κίνηση αυτή θεωρούνταν αναμενόμενη στο ΓΕΕΘΑ και εκτιμάται ότι το μεσημέρι το Oruc Reis, θα βρίσκεται και πάλι σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος μαζί με τα δυο βοηθητικά του σκάφη Ataman και Cengiz Han συνεχίζει να συνοδεύεται από τον μικρό στολίσκο πολεμικών πλοίων, όπως από τον απόπλου του από το λιμάνι της Αττάλειας.

Χθες το απόγευμα, το Oruc Reis είχε εξέλθει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και κινείτο εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ελληνικά πολεμικά πλοία παρακολουθούν το τουρκικό σκάφος, ενώ το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας βρίσκεται σε καθεστώς ύψιστης ετοιμότητας και επιφυλακής.