Την Σύνοδο των  Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συγκαλεί εκτάκτως, για την ερχόμενη Παρασκευή, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Σύνοδος των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη και κατά τη διάρκειά της οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν  την ελληνοτουρκική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Επίσης τη Σύνοδο θα απασχολήσει ο Λίβανος και η  Λευκορωσία.

Η συνεδρίαση θα γίνει,  την Παρασκευή στις 15:00

Υπενθυμίζεται πως τη σύγκληση του Συμβουλίου ζήτησε χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έπειτα από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως τόνισε ο Νίκος Δένδιας το αίτημα  για σύγκληση του ΣΕΥ της ΕΕ «διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο», επισημαίνοντας παράλληλα ότι παρά την προσήλωση της Αθήνας στον διάλογο η Τουρκία απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για συνομιλίες «ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών  θα μετέχει στην τηλεδιάσκεψη από τη Βιέννη όπου και θα μεταβεί για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάϊκλ Πομπέο.

Οι συζητήσεις των δύο ΥΠΕΞ θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.

Την αμερικανική υποστήριξη σε έναν διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία εξέφρασε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, με την ευκαιρία συνάντησης την οποία είχε με τον κ. Δένδια. Μάλιστα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα επεσήμανε ότι είναι θέμα αρχής για τις ΗΠΑ η ενθάρρυνση των κρατών για ειρηνική επίλυση της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε εμμέσως την Τουρκία να αποφεύγει ενέργειες που ενισχύουν το κλίμα δυσπιστίας.