Έπειτα από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις ενός μηνός, η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμφώνησαν (όπως πρώτο έγραψε «Το Βήμα») σε μερική οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους. Πρόκειται για μια ισορροπημένη συμφωνία, όπως αναφέρεται σε σημείωμα του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνη με το Δίκαιο της θάλασσας και επιβεβαιώνεται με αυτήν πανηγυρικά η πάγια θέση της χώρας μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Το μήνυμα που στέλνει σε κάθε κατεύθυνση η χώρα μας είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Να σημειώσω εδώ ότι συνολικά 15 χρόνια διαπραγματεύσεων υπήρξαν με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

***
Υποχρεωτική μάσκα και σε ανοικτούς χώρους

Από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων (Πέμπτη πρωί) κρατώ τούτα, την ώρα που ανακοινωνόταν και πάλι τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων, συνολικά 153: Καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους ανοικτούς χώρους όταν παρατηρείται συγκέντρωση ή συνωστισμός ατόμων. Ρώτησα τι εννοούν με την φράση «συγκέντρωση ατόμων» και μου εξήγησαν όταν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση τρία ή τέσσερα ή και περισσότερα άτομα. Αυτό θα ισχύσει παντού ακόμα και στους δρόμους και στις πλατείες. Δεν πρόκειται να απαγορευτούν οι λιτανείες του Δεκαπενταύγουστου αλλά θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όσους μετέχουν σ΄αυτές. Ρώτησα πάλι εάν η πρόταση αυτή περιλαμβάνει και τους ιερείς, καθ΄ότι οι μόνοι που δεν φορούσαν μάσκα στο Προεδρικό για την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης ήταν οι ιερείς. Μου απάντησαν το μέτρο ισχύει για όλους και οι πάντες θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

***
Η προσοχή στο RO1

Οι επιστήμονες της Επιτροπής στρέφουν την προσοχή τους στον δείκτη RO. Περιμένουν νέες παλαιότερες μετρήσεις, αλλά και μετρήσεις που θα γίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο για να διαπιστώσουν εάν έχει προχωρήσει ο δείκτης προς τα πάνω ή εάν έχει υποχωρήσει. Αποφάσισαν παράλληλα να πολλαπλασιάσουν τα τεστ στις εισόδους της χώρας και κυρίως στην Κακαβιά. Αλλά και τα τεστ που γίνονται δειγματοληπτικά σ΄ όλη τη χώρα. Οσον αφορά τους γάμους αναγνωρίζουν ότι είναι πρόβλημα και περιμένουν. Δεν αποφάσισαν ακόμα να κατεβάσουν το όριο των προσκεκλημένων, αλλά περιμένουν να δουν εάν αυξηθούν τα κρούσματα τότε να είστε βέβαιοι πως θα το πάνε όχι στους 50 (όπως είπε ο κ. Σύψας) αλλά στους… 30.

***

Σε νοσοκομεία, γάμους και στρατόπεδα εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα

Η διασπορά του κορωνοϊού (επειδή δεν προσέχουμε) έχει προβληματίσει τους επιστήμονες. Πάρτε για παράδειγμα τη Λάρισα όπου εντοπίστηκαν, ανάμεσα στα άλλα και κρούσματα σε παιδάκια ηλικίας 6 ετών. Xτύπησε κόκκινος συναγερμός στη Λάρισα για τον κορωνοϊό με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, να αναγκάζεται να τυπώνει και αφίσες προτρέποντας τους Λαρισαίους να χρησιμοποιούν μάσκες: «Ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι μακρύς. Ουδείς άτρωτος. Η μάσκα σύμβολο αλληλεγγύης», γράφουν οι αφίσες.

***
Γιατροί από δύο νοσοκομεία (Γενικό και Πανεπιστημιακό) της Λάρισας εντοπίστηκαν να είναι θετικοί φορείς στον ιό. Είχαν πάει, βλέπετε, διακοπές στη Χαλκιδική και εκεί κόλλησαν. Οι γιατροί δεν κόλλησαν από ασθενείς. Κόλλησαν στις διακοπές τους. Δεκατρία τα κρούσματα στους γιατρούς των νοσοκομείων της Λάρισας, όλοι τους ασυμπτωματικοί. Είναι οι ασυμπτωματικοί πιο επικίνδυνοι φορείς, μου λένε οι ειδικοί, καθώς οι δεν δίνουν σημασία στα συμπτώματα. Επέστρεψαν οι γιατροί της Λάρισας που πήγαν στην Χαλκιδική στα νοσοκομεία τους και τώρα γίνονται ιχνηλατήσεις για να διαπιστωθεί εάν κόλλησαν και άλλοι. Το θέμα είναι σοβαρό, αναγκάζοντας για άλλη μια φορά τον Περιφερειάρχη να εκδώσει μια οδηγία ειδικά για τους γιατρούς που πάνε διακοπές. Δεν θα επιστρέφουν στην εργασία τους εάν προηγουμένως δεν κάνουν το τεστ. Μέτρο βεβαίως που ισχύει μόνον για τη Θεσσαλία, γιατί, όπως λένε οι Λοιμωξιολόγοι δεν πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την χώρα. Φανταστείτε δηλαδή τι θα γινόταν εάν όλοι όσοι επέστρεφαν από διακοπές για να πάνε στις δουλειές τους, θα έπρεπε να κάνουν τεστ.

***
Νοσοκομεία, γάμοι και στρατόπεδα είναι οι εστίες στις οποίες εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα. Στη Λάρισα έγιναν τελευταίως γάμοι με πολλούς καλεσμένους. Η διασπορά του ιού είναι πολύ εύκολη και γρήγορη στις γαμήλιες δεξιώσεις. Βρέθηκαν εννέα θετικοί στον ιό σε ένα γάμο στη Λάρισα αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί. Κρούσματα, όπως ανακοίνωσε η περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν εντοπιστεί και στο Στεφανοβίκειο σε στρατιώτες.

***

Στη Χάλκη η σημαία κυματίζει πιο ψηλά

«Εδώ η σημαία μας κυματίζει λίγο πιο ψηλά, το μπλε της θάλασσας είναι λίγο πιο γαλάζιο και η καρδιά της πατρίδας μας χτυπάει λίγο πιο δυνατά», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το μικρό νησί της Χάλκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Χάλκης, Ευάγγελο Φραγκάκη, και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στο δημαρχείο του νησιού, όπου συζήτησαν για τα μεγάλα αλλά και τα μικρά, καθημερινά προβλήματα της Χάλκης που αναζητούν λύση. Επανέλαβε δε ότι η έμπρακτη στήριξη των νησιών, ιδιαίτερα των ακριτικών, αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

***
Στη Χάλκη όπου ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους μικρών νησιών, στη βόλτα που έκανε φορώντας πάντοτε τη μάσκα του, συνάντησε μια Αυστραλέζα τουρίστρια. Επιασε κουβέντα μαζί της, για το πώς περνά στις διακοπές αλλά και για την πανδημία. Η Αυστραλέζα του είπε ότι αισθάνεται ασφαλής και ότι στην Ελλάδα έγινε καλή δουλειά στην περίοδο του lockdown και ο πρωθυπουργός με χαμόγελο της είπε πως είμαστε μια χώρα με ασφάλεια. Αναφέρθηκε πάντως στην ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα και οι οδηγίες των επιστημόνων για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός, εκφράζοντας την ανησυχία του, για άλλη μια φορά για την αύξηση των κρουσμάτων.

***
Η βραχονησίδα Αλιμιά και οι ιστορίες που την συνδέουν

Έμαθα μάλιστα ότι στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού είχε συμπεριληφθεί και μία ιδιωτική επίσκεψη στην βραχονησίδα Αλιμιά, που βρίσκεται κοντά στη Χάλκη. Στην αρχαιότητα και συγκεκριμένα στην ελληνιστική περίοδο η Αλιμιά οχυρώθηκε με την κατασκευή ενός φρουρίου, τμήματα του οποίου διασώζονται έως και σήμερα, ενώ άλλα τμήματά του χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή ενός μεσαιωνικού κάστρου όταν η Ρόδος βρισκόταν υπό την κατοχή των Ιωαννιτών Ιπποτών. Εχουν βρεθεί στην ακτή Εμπορειού του νησιού τάφοι ρωμαϊκών χρόνων και είναι ορατοί αρχαίοι τοίχοι και η θεμελίωση παλαιοχριστιανικής βασιλικής.

***
Οι ιστορίες για αυτή τη βραχονησίδα δεν έχουν τελειωμό. Τον Οκτώβριο του 2015 ο επενδυτικός όμιλος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έστειλε έναν από τους δικηγόρους του στη Χάλκη για να συναντηθεί με τον τότε δήμαρχο Μιχάλη Πατρό με σκοπό να αγοράσει το νησάκι. Πρόσφερε (και μάλιστα σε μετρητά, όπως είπε) δύο δισ. ευρώ είτε να το αγοράσει ολόκληρο, είτε να το νοικιάσει για μακρό χρονικό διάστημα. Στην Αλιμιά γυρίστηκε το ολλανδικό και το βελγικό Survivor, ενώ στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου ο Μουσολίνι την χρησιμοποιούσε ως βάση ανεφοδιασμού των υποβρυχίων του. Σήμερα είναι ακατοίκητη. Παραμένει μία από τις ομορφότερες βραχονησίδες.

***

Μείναμε από… οδηγούς

Δεν ξέρω εάν το έχετε προσέξει αλλά η χώρα στερείται πλέον… οδηγών. Μείναμε με δυο λόγια από οδηγούς στα λεωφορεία, στα τρόλεϊ και στα τρένα του ΟΣΕ. Υπάρχει έλλειψη και ο οδηγός των ΜΜΜ χαρακτηρίζεται πλέον από το υπουργείο Μεταφορών ως ειδικότητα που χρήζει προσοχής. Και ξέρετε γιατί; Επειδή, οι οδηγό, άνθρωποι είναι και αυτοί, βγαίνουν στη σύνταξη και όταν βγουν στη σύνταξη ουδείς προσλαμβάνει άλλους να τους αντικαταστήσει προκειμένου να μην μείνουν τα λεωφορεία χωρίς οδηγό. Για να ξέρετε: Οδηγοί υπάρχουν, αλλά δεν επαρκούν ώστε να πυκνώσουν τα δρομολόγια και να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

***
Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και μην παραξενευτείτε εάν ακούσετε σήμερα τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή να αναφέρονται σ΄αυτό, στην έκτακτη σύσκεψη για τα μέσα μαζικής μεταφοράς που έχει προγραμματιστεί να γίνει προτού ο κ. Μητσοτάκης αναχωρήσει για τα Χανιά, για τις διακοπές του. Μου λένε ότι θα ανακοινώσουν προσλήψεις οδηγών, με συνοπτικές διαδικασίες (αλλά με κανόνες ΑΣΕΠ), γιατί χρειάζονται πολλούς οδηγούς. Θα εξαγγείλουν, βλέπετε, τους διαγωνισμούς για την προμήθεια νέων λεωφορείων, ώστε να πυκνώσουν τα δρομολόγια τους και να μην παρατηρείται συνωστισμός. Και τα λεωφορεία (έστω και αυτά που θα προμηθευτούμε με leasing) χρειάζονται οδηγούς. Ο διαγωνισμός για την πρόσληψή των οδηγών θα γίνει με τη ίδια μέθοδο που έγιναν οι προσλήψεις νοσηλευτών στη διάρκεια του lockdown.

***
Τα… βατραχοπόδαρα της Βιστωνίδας

Έκλεισε οριστικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας αφού το Α Τμήμα του Αρείου Πάγου με την αριθ. 781/20 απόφασή του έκρινε ότι η διεκδικούμενη από την Ι. Μ. Βατοπεδίου έκταση των 27.000 στρεμμάτων ανήκει στο Δημόσιο. Ετσι ένας δικαστικός αγώνας πάνω από δεκαπέντε χρόνια με πολλές προεκτάσεις και ιδίως δικαστικές εκτροπές τελείωσε. Να θυμηθούμε ότι ο τότε Αντεισαγγελέας Εφετών Κομοτηνής Βασίλης Φλωρίδης, στην ποινική δίκη με κατηγορούμενους τους Εφραίμ, Αρσένιο αλλά και την τότε Πρόεδρο Πρωτοδικών Κομοτηνής για παραβίαση μυστικών συνεδρίασης και παράβαση καθήκοντος, είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση της Βιστωνίδας ως το μείζον οικονομικό σκάνδαλο. Άπαντες όμως αθωώθηκαν στη συνέχεια. Τουλάχιστον τώρα ας επιστρέψει στο Δημόσιο η περιουσία του, που τότε ανταλλάχθηκε με τα «βατραχοπόδαρα της λίμνης», όπως τα χαρακτήρισε ο κ. Φλωρίδης, για να λέμε σ αυτή τη χώρα ότι υπάρχουν ψήγματα, έστω, κράτους Δικαίου.