Αν και δεν το συνηθίζω από τη στήλη αυτή, ας μου επιτραπεί σήμερα να εκθέσω μια προσωπική μου μαρτυρία που έχει την αυτονόητη σημασία της τη δύσκολη περίοδο που ζούμε, με την αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα. Βρέθηκα στο Καστελλόριζο για διακοπές, όπως όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, μία ημέρα πριν ξεκινήσουν οι γνωστές απαράδεκτες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου του μικροσκοπικού αυτού νησιού, και μάλιστα σε πολύ χαμηλό ύψος. Γεγονός που προκάλεσε έναν δικαιολογημένο φόβο στους επισκέπτες, με αποτέλεσμα πολλοί απο αυτούς να επισπεύσουν άρον-άρον την αναχώρησή τους. Αλλά αυτό που κυρίως συνέτεινε στο γενικότερο κλίμα ανησυχίας δεν ήταν τόσο η τουρκική προκλητικότητα, όσο η εικόνα που μετέφεραν ανεύθυνα ελληνικά μέσα ενημέρωσης για δήθεν αποκλεισμό του νησιού από τουρκικά πολεμικά σκάφη ή ακόμη και επικείμενη απόβαση!

Και τούτο διότι οι τουρκικές υπερπτήσεις δεν διήρκεσαν πάνω από μία ή δύο ώρες και στη συνέχεια, καθώς και την επόμενη εβδομάδα που παρέμεινα εκεί, επικράτησε απόλυτη ηρεμία και ησυχία, με τη θλιβερή απουσία όμως των τόσο πολύτιμων για την εύθραυστη οικονομία του νησιού επισκεπτών. Σε μια περίοδο που δεν μπόρεσαν να έλθουν ούτε οι Ελληνες της Αυστραλίας με καταγωγή από το Καστελλόριζο, που κατακλύζουν κάθε χρόνο το νησί, όπου πολλοί από αυτούς έχουν ξαναχτίσει τα σπίτια τους, γκρεμισμένα από αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς του παρελθόντος. Ενώ και οι καθημερινοί πολυάριθμοι επισκέπτες από την απέναντι Τουρκία δεν ήλθαν λόγω του γνωστού κλεισίματος των συνόρων. Τα αρνητικά δημοσιεύματα για το Καστελλόριζο συνεχίστηκαν, όμως, δημιουργώντας τη λαθεμένη εντύπωση ότι στόχος των Τούρκων ήταν το πανέμορφο αυτό νησάκι, ενώ η περιώνυμη ΝAVTEX αφορούσε μια ζώνη σε απόσταση 100 μιλίων (180 χλμ.) νοτίως του νησιού (!), τη στιγμή μάλιστα που το τρομερό και φοβερό τουρκικό σεισμογραφικό παρέμενε δεμένο δεκάδες μίλα μακριά, έξω από το λιμάνι της Αττάλειας.

Τώρα βέβαια η ΝΑVTEX αυτή αποσύρθηκε, μετά την καταλυτική, όπως φαίνεται, παρέμβαση Μέρκελ και δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για επανέναρξη των ελληνοτουρκικών επαφών και να σταματήσει να αποτελεί το εθνικό αυτό ζήτημα αντικείμενο μιας ολέθριας κομματικής αντιδικίας που έχει οδηγήσει στο γνωστό αδιέξοδο όλα αυτά τα χρόνια. Βέβαιο είναι επίσης ότι είναι επιτακτικά αναγκαίο να ενισχυθεί με όλα τα μέσα η οικονομία του Καστελλορίζου και όσοι προγραμματίζουν τις διακοπές τους για τον Αύγουστο να το προτιμήσουν, καθώς μάλιστα τώρα έχουν πέσει και οι τιμές. Πρόκειται για ένα σπάνιας ομορφιάς νησάκι.