Δεν έχουν προηγούμενο όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν έχουν προηγούμενο οι θλιβερές απόψεις-προτάσεις απίθανων παραγόντων, που δικαιολογούνται μόνο με δύο τρόπους. Είτε πρόκειται για «εξυπηρετήσεις» είτε για βαθιά, επικίνδυνη ασχετοσύνη. Είτε και για τα δύο. Αλλά ευτυχώς, αυτή τη φορά επικράτησε η λογική.

Καθώς ακόμη και οι ακρότητες του «μπλοκ» των Μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ που «μαγείρεψαν» το σκάνδαλο «Ριζούπολη», δεν πέρασαν. Όπως δεν πέρασε και η αναδιάρθρωση-μόρφωμα που πρότεινε ο Διακοφώτης. Εκλεκτό μέλος της εξυγιαντικής παρέας. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Δωδεκανήσων, Παναγιώτης Διακοφώτης, πήρε τον λόγο και έκανε μια σκανδαλώδη πρόταση. Κόντρα σε κάθε κανονισμό της UEFA και της FIFA. Συγκεκριμένα, πρότεινε να γίνει αναδιάρθρωση τη Super League και να αυξηθούν κατά μία οι ομάδες. Να γίνουν 15 από 14!

Ποια ήταν η ιδέα που συνέλαβε ο… εμπνευσμένος παράγοντας; Πρότεινε να υποβιβαστεί μόνο ο Πανιώνιος από τη Super League, να παραμείνει χωρίς να δώσει αγώνα μπαράζ η Ξάνθη και να ανέβει επίσης χωρίς αγώνα μπαράζ ο Απόλλων Σμύρνης. Και έτσι να γίνουν 15 οι ομάδες.

Τι ζήτησε πρακτικά ο Διακοφώτης; Να ισοπεδωθεί κάθε νομιμότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να αλλάξουν λίγο πριν την έναρξή τους, όχι μία, αλλά δύο προκηρύξεις πρωταθλημάτων. Και αυτή της Super League 1 και εκείνη της Super League 2, που προβλέπουν σαφώς τι γίνεται σε περιπτώσεις υποβιβασμού και ανόδου!

Μόλις έκανε την πρόταση ο Διακοφώτης, ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, Τάκης Αγραφιώτης, πήρε τον λόγο και έκπληκτος για όσα άκουσε, είπε: «Τι πάτε να κάνετε; Κε Γραμμένε είστε και έγκριτος νομικός. Ειλικρινά ζητάτε να αλλάξουν δύο προκηρύξεις πρωταθλημάτων; Είναι παράλογο αυτό που πάτε να κάνετε. Ακούστε τι λέει η νομική υπηρεσία σας…».

Εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ και πρόεδρος της Super League, Λεωνίδας Μπουτσικάρης, ο οποίος υποστήριξε την τοποθέτηση του εκπροσώπου του Ολυμπιακού: «Εχει δίκιο ο κ. Αγραφιώτης, παρότι δεν είναι νομικός. Δεν μπορεί να γίνει αυτό που ζητάτε».

Για να περνούσε από την ΕΕ της ΕΠΟ αυτό το έκτρωμα, θα έπρεπε να υπάρξει ισχυρή πλειοψηφία (12 υπέρ). Εντούτοις, 9 ήταν τα μέλη της Εκτελεστικής που τάχθηκαν υπέρ της πρότασης Διακοφώτη, 8 κατά και έτσι η αναδιάρθρωση παρωδία που προτάθηκε από τα «καμάρια» της «εξυγίανσης», πήγε στο κενό.

Επί της ουσίας, όλο το κόλπο, εξ αρχής ήταν να παίξουν στη Super Leageu ο Απόλλων Σμύρνης και η Ξάνθη. Και οι δύο; Κάτι που δεν πέρασε και εν τέλει οι δύο ΠΑΕ θα δώσουν αγώνες μπαράζ, που θα διεξαχθούν στις 22 και 29 Αυγούστου. Εξάλλου, είναι σαφές ότι η μοναδική ευθύνη της ΕΠΟ ήταν η διεξαγωγή του μπαράζ και τίποτε άλλο.

Η… ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ «ΕΚΤΡΩΜΑΤΟΣ» ΤΗΣ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ

Εμβαθύνοντας στην πρόταση του Διακοφώτη, αυτό που μπορεί να καταλάβει ο καθένας είναι ότι στο παρασκήνιο παίχτηκαν πολλά. Με διακύβευμα, πέραν της αναδιάρθρωσης, τον τελικό του Κυπέλλου. Καθώς η ίδια… παρέα που έκανε το πραξικόπημα της… Ριζούπολης, επιχείρησε να κάνει το ίδιο πραξικόπημα και στο πρωτάθλημα. Αλλά αυτή τη φορά δεν της πέρασε.

Η παρέα του «Μότσαρτ» και της Θηβών (Λεωτσάκος, Θωμαΐδης κλπ) μαζί με τους… εκλεκτούς συνεργάτες τους (Κουπτσίδης, Διακοφώτης, Πανίδης, Παπαχρήστος, Δημητρίου, Ψαρόπουλος, Χατζησαρόγλου) δεν κατάφερε να περάσει τη σκανδαλώδη πρόταση Διακοφώτη (του μετρ των δελτίων υγείας) να γίνουν οι ομάδες 15! Όσο και αν φωνασκούσαν όσο και αν διασύρθηκαν Λεωτσάκος και Θωμαΐδης με ατάκες τύπου: «18, 16 ή 15, ότι μπορούμε να κάνουμε»!

Εστω και με μειοψηφία, η νέα φαιδρότητα δεν πέρασε. Απλά, πλέον φάνηκε ποιοι έκαναν το παιχνίδι με τον τελικό του Κυπέλλου. Φανερώθηκαν, εκτέθηκαν. Και οι κινήσεις τους μπαίνουν στην κρίση του κοινού. Και φυσικά της δικαιοσύνης…