Η Αθήνα των 6,2 εκατ. τουριστών το 2019, που πέρυσι τέτοια εποχή έσφυζε από ζωή, σήμερα διανύει τη χειρότερη τουριστική σεζόν των τελευταίων δεκαετιών. Τα μεγάλα ξενοδοχεία του κέντρου της πρωτεύουσας άνοιξαν μόλις τις τελευταίες μέρες, χωρίς ουσιαστικές κρατήσεις, μόνο και μόνο για το πρεστίζ  των αλυσίδων που εκπροσωπούν.

«Στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε και που θυμίζουν πόλεμο με έναν… αόρατο εχθρό, υπάρχουν ήδη σημαντικές οικονομικές απώλειες και θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες» δηλώνει στο «Βήμα» η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού κυρία Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς καθώς οι κρατήσεις δεν ξεπερνούν το 20% της περσινής περιόδου.

Επιστροφή προκαταβολών

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Τα ξενοδοχεία της Αθήνας και όλης της Ελλάδας αναγκάζονται να επιστρέψουν προκαταβολές για τις ακυρώσεις που έγιναν και τους τουρίστες που δεν θα έρθουν. Οπως δηλώνει ο πρόεδρός του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, οι ξενοδόχοι έχουν ήδη επιστρέψει σε tour operators, travel agents και πελάτες 161 εκατ. ευρώ και έχουν ήδη εκδώσει vouchers συνολικής αξίας 90 εκατ. ευρώ σε όσους ανέβαλαν το ταξίδι τους στην Ελλάδα για το μέλλον. Πέραν τούτων, παραμένουν σε εκκρεμότητα επιστροφές που φθάνουν τα 143 εκατ. ευρώ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και καθώς συνεχίζονται οι αναταράξεις της COVID-19, το άνοιγμα των αεροδρομίων στις πτήσεις από τη Βρετανία και από αύριο, 20 Ιουλίου, στις αφίξεις από τη Σουηδία, παρά τους φόβους για την εισαγωγή κρουσμάτων κορωνοϊού ακόμη και σε περιοχές που δεν είχαν πρόβλημα, δημιουργεί πρόσθετο άγχος στους έλληνες ταξιδιώτες που ξανασκέφτονται τις διακοπές τους. Στους τουριστικούς επιχειρηματίες, παρότι αρχικά θεωρούσαν την απελευθέρωση των πτήσεων μιας μορφής «αντίβαρο» στις απώλειες τουριστών από τις βαλκανικές χώρες και κυρίως από τη Σερβία μετά την υποχρεωτική καθιέρωση των «τεστ για τον κορωνοϊό», τώρα επικρατεί προβληματισμός. Οι Βρετανοί και οι Σκανδιναβοί κατευθύνονται ως επί το πλείστον σε νησιωτικούς προορισμούς (Κρήτη, Ιόνιο, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες) χωρίς «διαβατήρια υγείας». Κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα για όλους…

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί