Άλλη μια καθοριστική παράμετρο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ φέρνει στην επιφάνεια ένα νέο – βίντεο ντοκουμέντο που ήρθε στη δημοσιότητα. Πρόκειται για τον ρόλο που έπαιξαν οι συνάδελφοί του Ντέρεκ Σόβιν οι οποίοι, την ώρα που εκείνος έπνιγε με το γόνατό του τον άτυχο άνδρα, στέκονταν αμέτοχοι, αγνοώντας τις εκκλήσεις των αυτοπτών να παρέμβουν.

Περισσότερο χαρακτηριστική είναι η στάση του Του Θάο, ο οποίος εμφανίζεται ανέκφραστος μπροστά στους περαστικούς που του ζητούν να κάνει κάτι.

«Θα τον αφήσεις να σκοτώσει αυτός τον άνθρωπο μπροστά σου;», ακούγεται ένας αυτόπτης μάρτυρας να ρωτάει τον πρώην αστυνομικό, ο οποίος στέκεται μόλις λίγα μέτρα μακριά από τον Φλόιντ.

Οι μόνες στιγμές που ο Θάο μετακινήθηκε από τη θέση του, σύμφωνα με τη New York Post ήταν για να εμποδίσει το πλήθος που συγκεντρωνόταν να πλησιάσει τον Σόβιν.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα το βίντεο δημοσίευσε την Κυριακή στο Instagram ο Μπεν Κραμπ, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την οικογένεια του Φλόιντ. «Αυτές οι εικόνες είναι απίστευτα σοκαριστικές και είναι πιο δύσκολο να τις παρακολουθήσεις ακόμα και σε σχέση με το πρώτο βίντεο», έγραψε Κραμπ, συμπληρώνοντας ότι ο Του Θάο εκτελούσε χρέη φρουρού ενώ ο Ντέρεκ Σόβιν δολοφονούσε τον Τζορτζ Φλόιντ και αυτόπτες μάρτυρες της εκτέλεσης προσπαθούσαν να σώσουν τη ζωή του.

Τουλάχιστον ένας από τους παρευρισκομένους ικετεύει επανειλημμένα τους αστυνομικούς να ελέγξουν τον σφυγμό του Φλόιντ, κάτι που εμφανίζονται να κάνουν μόνο στο τέλος του εξάλεπτου βίντεο, ενώ το σώμα του Φλόιντ μεταφέρεται σε ένα φορείο. Υπενθυμίζεται ότι ο Σόβιν, ο Θάο και δύο ακόμη αστυνομικοί έχουν απολυθεί από το Σώμα και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για φόνο και συνέργεια.