Ξεκίνησε εντελώς ερασιτεχνικά, από μια παρέα παιδιών που επιθυμούσαν να δημιουργήσουν μαζί μουσική. Οι πρόβες τους άρχισαν σε ένα υπόγειο σπιτιού (του μαέστρου τους), εξ ου και το όνομα της ορχήστρας, Underground Υouth Orchestra.

Τα πρώτα χρόνια οι συναυλίες είχαν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, γρήγορα όμως αυτή η μουσική ομάδα κατάφερε να διακριθεί, να συμμετέχει σε Φεστιβάλ και να πραγματοποιεί συναυλίες, κερδίζοντας την αγάπη των φιλόμουσων.

Σήμερα το σχήμα αποτελείται από 45 σπουδαστές μουσικής, ηλικίας 10-25 ετών και από πέρσι στεγάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Αυτή την εποχή η Underground Youth Orchestra συμμετέχει ως Greek Ambassador στην καμπάνια #greecefromhome του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ. Το περιεχόμενο της πλατφόρμας του ΕΟΤ αναπτύσσεται γύρω από την ιδέα του σπιτιού (home) με δεδομένου ότι ο ιός Covid 19 έχει περιορίσει στο σπίτι σχεδόν 1 δις ανθρώπους στον πλανήτη ανάμεσα στους οποίους και πολλούς Ελληνες. «Στόχος μας η σταδιακή επαναφορά της ορχήστρας στην πολιτιστική δραστηριότητα μέσα από τις καινούργιες συνθήκες που διαμορφώνονται από τον κορωνοϊό…» αναφέρει ο Κώστας Ηλιάδης, καλλιτεχνικός διευθυντής της UYO που ξεκινά τις πρόβες της μετά από την υποχρεωτική δίμηνη αποχή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα, η ορχήστρα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 60 συναυλίες στην Αθήνα και αλλού στην Ελλάδα, ενώ το 2016 πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση στο εξωτερικό (Πανεπιστήμιο Tübingen, Γερμανία). Το 2018 έπαιξε στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Julius Stern, ενώ πέρσι προσκλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών Young Euro Classic στο Βερολίνο, όπου τιμώμενη χώρα ήταν η Ελλάδα. Να επισημανθεί τέλος, ότι ανάμεσα στις συνεργασίες της UYO με Ελληνες μουσικούς ανήκουν αυτές με τις Έλλη Πασπαλά, Μαρία Φαραντούρη και Δήμητρα Γαλάνη.

https://www.youtube.com/watch?v=QkoUcjlBruo