5 Μαΐου 2010, ώρα 14.00. Μια ομάδα κουκουλοφόρων αποκόπτεται από το μπλοκ των διαδηλωτών που κατευθύνεται προς την πλατεία Συντάγματος και κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σε λίγα λεπτά το υποκατάστημα της Μarfin – Εgnatia Βank τυλίγεται στις φλόγες και τρεις εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους.

5 Μαΐου 2020, ώρα 12.00. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά παρευρίσκονται στην τελετή αποκαλυπτηρίων της πλακέτας σε ανάμνηση των γεγονότων του 2010.

Στην πλακέτα, η οποία τοποθετήθηκε στην οδό Σταδίου, αναγράφεται: «Σε αυτό το κτίριο στις 5 Μαΐου 2010 δολοφονήθηκαν η Παρασκευή Ζούλια, η εγκυμονούσα Αγγελική Παπαθανασοπούλου, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, θύματα του τυφλού μίσους που γεννά ο διχασμός. Τιμούμε τη μνήμη τους. Ποτέ ξανά». Μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια ο διχασμός ξεθώριασε αλλά δεν εξαφανίστηκε, ούτε για μια περίσταση όπως αυτή. Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε μόνος του στεφάνι και καταδίκασε «απερίφραστα τη βία» αλλά και «την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη», ο οποίος «αποφάσισε δέκα χρόνια μετά να ανοίξει τον φάκελο» της υπόθεσης.

Παρά την ενόχληση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο φάκελος της Marfin ανοίγει ξανά και άμεσα. Στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχει συσταθεί ειδική ομάδα η οποία επανεξετάζει από την αρχή όλα τα στοιχεία, καλύπτει κενά και παραλείψεις της πρώτης φάσης της έρευνας, ταυτοποιεί πρόσωπα και στοιχειοθετεί αδικήματα. Ολα ερευνώνται υπό νέο πρίσμα, με καινούργια νομική προσέγγιση, για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική τρομοκρατική οργάνωση.

Διαβάστε περισσότερα στο «Βήμα της Κυριακής»