Η Ελλάδα θα αντλήσει 3 δισ. ευρώ από την έκδοση του νέου 10τούς ομολόγου με την τιμολόγησή του να ορίζεται σε mid swap +160 μονάδες βάσης, ενω οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ.

Αυτή την ώρα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου (λήξης 2029) κινείται στο 1,41% (καθώς οι αποδόσεις αυξάνουν κατά την διαδικασία έκδοσης), ενώ η νέα έκδοση, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, θα μπορούσε να επιτύχει επιτόκιο στην περιοχή του 1,4%-1,5% .

Η ΕΚΤ αγοράζει ελληνικά ομόλογα αξίας 27 δισ. ευρώ

Εν τω μεταξύ η αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP), του «QE Πανδημίας», κατά 600 δισ. ευρώ, στα 1,35 τρισ. ευρώ, αυξάνει τις δυνητικές αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, σε περίπου 27 δισ. ευρώ από 14 δισ. ευρώ σήμερα, κάτι που ενισχύει τον σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ να βγει ακόμη δύο-τρεις φορές στις αγορές ως το τέλος του έτους, αλλά και συνολικά την εκδοτική του δραστηριότητα για σχεδόν 2 χρόνια.

Το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου έχει υποχωρήσει μάλιστα κατά σχεδόν 70% από την ημέρα που η ΕΚΤ ανακοίνωσε το PEPP, όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε εκτοξευτεί στο 4,1%, από το ιστορικό χαμηλό του 0,92% μόλις ένα μήνα πριν, καθώς οι φόβοι για τις επιπτώσεις της πανδημίας, είχαν οδηγήσει τις αγορές να κάνουν λόγω για νέα κρίση χρέους πιέζοντας το κόστος δανεισμού των ευάλωτων χωρών της ζώνης του ευρω.

Οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, στηρίζουν όμως πλέον τα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας, ενώ σήμερα 10ετές ομόλογο εξέδωσε και η Ιρλανδία και κοινοπρακτικό 4ετές η Ισπανία με την ζήτηση να εκτοξεύεται σε επίπεδα ρεκόρ 69 δισ. ευρώ και 78 δισ. ευρώ αντίστοιχα.