«Από τα μαλλιά» φαίνεται πως άρπαξαν οι Αθηναίοι την ευκαιρία για μία μίνι απόδραση εν όψει του τριήμερου του Αγίου Πνεύματος, την ώρα που η κυβέρνηση θεωρεί κρίσιμο «κρας τεστ» το άνοιγμα του τουρισμού.

Εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό, το τριήμερο και φυσικά την εξαιρετική επιδημιολογική κατάσταση του κοροναϊού στη χώρα, τόσο οι Αθηναίοι, όσο και οι Θεσσαλονικείς επέλεξαν να αφήσουν πίσω τους για λίγο το γκρίζο της πόλης και να αναζητούν στιγμές χαλάρωσης σε κοντινούς προορισμούς.

Την ίδια ώρα όσοι επέλεξαν να μείνουν στη βάση τους, δεν έχασαν την ευκαιρία να ξεμυτίσουν από τα σπίτια τους και να επισκεφτούν αγαπημένα στέκια ή κοντινές παραλίες που είχαν στερηθεί για καιρό λόγω της καραντίνας του Covid-19.

Ωστόσο την ώρα που πολλοί έχουν «εγκαταλείψει» το άστυ, αρκετοί επιχειρηματίες ετοιμάζονται να ανεβάσουν ρολά στα μαγαζιά τους.

Ειδικότερα τη Δευτέρα, θα λειτουργήσουν ξανά στο πλαίσιο της άρσης μέτρων για τον κοροναϊό, μπαρ, νυχτερινά κλαμπ, μαγαζιά με ζωντανή μουσική, ίντερνετ καφέ, καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και υπηρεσίες ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών.

Βάσει του προγραμματισμού του υπουργείου Ανάπτυξης  επαναλειτουργούν οι υπηρεσίες που παρέχονται:

  •  από χορευτικό κέντρο
  • από άλλα καταστήματα πώλησης ποτών με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο
  • από καφενείο με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια
  • από κέντρο διασκέδασης
  • από καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο
  • από κέντρο διασκέδασης-καφωδείο
  • από κέντρο διασκέδασης-μπουάτ
  • από κέντρο διασκέδασης-ντισκοτέκ

Επίσης, επανεκκινούν οι υπηρεσίες:

  • τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα
  • εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών
  • εκμετάλλευσης μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών με κερματοδέκτη και
  • ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών (χωρίς όμως εκδηλώσεις)

Επίσης η αυριανή μέρα, δηλαδή η αργία του Αγίου Πνεύματος, φέρνει κάποιες αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς.

Μάλιστα όσον αφορά τα εμπορικά καταστήματα σε κάποιες πόλεις της Ελλάδας θα είναι ανοιχτά, ενώ σε άλλες κλειστά.

Που θα ανοίξουν και που όχι τα εμπορικά καταστήματα

Ειδικότερα τα εμπορικά καταστήματα θα μείνουν ανοιχτά σε Αθήνα, Πειραιά και Ηράκλειο Κρήτης και άλλες περιοχές.

Στη Θεσσαλονίκη όλα τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων θα παραμείνουν υποχρεωτικά κλειστά τη Δευτέρα.

Ο Εμπορικός και Επιχειρηματικός Σύλλογος Ναυπλίου ενημερώνει ότι τα εμπορικά καταστήματα τη Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2020, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, θα παραμείνουν κλειστά, καθώς έχει καθιερωθεί ως εθιμική αργία που τηρείται στο σύνολο των τοπικών επιχειρήσεων της πόλης, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας μας και ως εκ τούτου τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Βέροιας ανακοινώνεται ότι: Όλα τα καταστήματα της Βέροιας την Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020, εορτή του Αγίου Πνεύματος, θα παραμείνουν κλειστά δεδομένου ότι η ημέρα αυτή καθορίστηκε ως ολοκληρωτική αργία με απόφαση του Νομάρχη Ημαθίας αριθ. πρωτ: ΕΡ-1430/28-11-1986 για ενημέρωση εμπόρων-καταστηματαρχών και καταναλωτικού κοινού του Δήμου Βέροιας.

Με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος.

Με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου ενημερώνει ότι την Δευτέρα 8 Ιουνίου, του Αγίου Πνεύματος, τα εμπορικά καταστήματα της πόλης θα είναι κλειστά.

Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας ενημερώνει ότι, τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020, ημέρα εορτής του Αγίου Πνεύματος, η αγορά της Καβάλας θα είναι κλειστή, όπως αυτό καθιερώθηκε και ισχύει τα τελευταία έτη.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων ενημερώνει τους συναδέλφους και τους καταναλωτές, ότι την Δευτέρα 8 Ιουνίου του Αγίου Πνεύματος, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Φλώρινας ενημερώνει τα μέλη του ότι την Δευτέρα 08/06/2020 εορτή του Αγίου Πνεύματος τα καταστήματα στην πόλη της Φλώρινας θα παραμείνουν κλειστά.

Την ημέρα της γιορτής του Αγίου Πνεύματος, τα εμπορικά καταστήματα δεν θα λειτουργήσουν. Αυτό ανακοίνωσε επίσημα ο Εμπορικός Σύλλογος Τρίπολης. Κατά συνέπεια, εκείνη την ημέρα, τα εμπορικά θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της αργίας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας ενημερώνει ότι την Δευτέρα 8 Ιουνίου του Αγίου Πνεύματος, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών ενημερώνει ότι τα εμπορικά καταστήματα τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020, εορτή του Αγίου Πνεύματος θα είναι κλειστά.

Κλειστά τα καταστήματα του Βόλου και των Ιωαννίνων του Αγίου Πνεύματος. Με την απόφαση της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας (ΟΕΜΕΘ) να παραμείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, γιορτή του Αγίου Πνεύματος συντάσσεται ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας.

Όσον αφορά τις τράπεζες η αργία του Αγίου Πνεύματος είναι επίσημη τραπεζική αργία, οπότε θα είναι κλειστές.

Το ίδιο ισχύει και για το Δημόσιo, ωστόσο, δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Πως θα πληρωθούν όσοι εργασθούν

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν θα έχουν καμία μείωση στον μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Αν παρότι έχει χαρακτηριστεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει εφέτος κατ’ εξαίρεση, τότε για πλήρη απασχόλησή τους, οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογιστεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

Συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ

Όπως και τις προηγούμενες δύο μέρες, έτσι και αύριο η ΕΛ.ΑΣ  θα συνεχίσει  τις ειδικές δράσεις που προβλέπουν αυξημένα μέτρα σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:

-Ανάπτυξη μέτρων και ειδικών δράσεων στις πόλεις, σε όλη την εορταστική περίοδο για την εξασφάλιση απρόσκοπτης και ασφαλούς κίνησης οχημάτων και πολιτών και ιδιαίτερα των ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων.

-Αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων.

-Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους – εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.

-Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, κυρίως για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση, μη χρήση προστατευτικού κράνους.

-Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους, όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί).

-Εγκαιρη εξασφάλιση συνεργασίας και συντονισμού με όλους τους συναρμόδιους φορείς – υπηρεσίες, για την άμεση αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων που τυχόν θα ανακύψουν.

-Ενημέρωση των πολιτών μέσω των Υπηρεσιών Επικοινωνίας του Σώματος, σε κάθε περίπτωση που είαι αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Οπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, σε όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Πρόστιμα και «λουκέτα» στους απείθαρχους

Και μπορεί πλέον η αγορά και ο τουρισμός να έχουν ανοίξει τις πύλες τους για τπους Έλληνες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα ασφαλείας κατά του κοροναϊού.

Γι αυτό και στον τομέα των επιχειρήσεων θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι.

Όπως είχε προαναγγέλει και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης για το τριήμερο, οι μηχανισμοί του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα διενεργούν καθημερινά εκατοντάδες ελέγχους.

Μάλιστα η μη τήρηση των κανόνων λειτουργίας επισύρει εκτός από πρόστιμο και την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.

Ωστόσο μπορεί οι περισσότερες επιχειρήσεις να ακολουθούν τα μέτρα ασφαλείας, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν ξεχάσει πως οι αποστάσεις και η αποφυγή συνωστισμού είναι ακόμη αναγκαίο προληπτικό μέτρο για τον κοροναϊό.

Ετσι η επαναλειτουργία της εστίασης, αλλά και το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων, σε συνδυασμό με τη φυγή των Αθηναίων σε εξοχικά σε όλη την Ελλάδα, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία συνωστισμού σε μπαρ, εστιατόρια και κλαμπ σε όλη τη χώρα.

Στην Πάρο και τη Μύκονο, δύο δημοφιλείς θερινούς προορισμούς, έγινε το αδιαχώρητο σε μπιτς μπαρ και ταβέρνες.

Μάλιστα στη Μύκονο, στην παραλία της Φτελιάς, εκατοντάδες εκδρομείς από την Αθήνα συνωστίστηκαν για να χορέψουν στους ρυθμούς του dj.

Εξαιτίας αυτών των εικόνων στην επιχείρηση επιβλήθηκαν πρόστιμα, ύψους 20.000 ευρώ, καθώς και «λουκέτο» 60 ημερών -όπως ακριβώς ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση δεν έλειψαν και πρόστιμα σε επιχειρήσεις μετά από σαρωτικούς ελέγχους, επειδή οι εργαζόμενοι ξέχασαν να φορέσουν… μάσκα.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή, μικτά κλιμάκια ελέγχου από Επιθεωρητές- Ελεγκτές και Αστυνομικούς διενήργησαν, κατά τις βραδινές ώρες, ελέγχους ορθής εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κοροναϊού, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Αθηναίων, το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Δήμο Πατρέων.

Συνολικά ελέγχθηκαν περισσότερες από 55 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 3.000 ευρώ για παραβάσεις όπως η μη χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό.