Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στην τελετή μνήμης του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεσότα.

Εκατοντάδες κόσμου πήγαν και γονάτισαν μπροστά στην σορό του Φλόιντ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη ρατσιστική βία και κυρίως για τους θανάτους Αφροαμερικανών από αστυνομικούς.

Την ίδια στιγμή, μήνυση κατά του Ντόναλντ Τραμπ, του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπαρ και άλλων ομοσπονδιακών αξιωματούχων υπέβαλε η οργάνωση American Civil Liberties Union για την επίθεση έξω από τον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα σε διαδηλωτές για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ προκειμένου ο πρόεδρος των ΗΠΑ να έχει την ευκαιρία να φωτογραφηθεί με τη Βίβλο στο χέρι έξω από εκκλησία στην Ουάσινγκτον.

Στη μήνυση ο Τραμπ και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατηγορούνται «για παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών και για παράνομη συνωμοσία για να παραβιάσουν αυτά τα δικαιώματα».

Ο Λευκός Οίκος παραμένει απόρθητο φρούριο αφού στρατός και αστυνομία βρίσκονται σε επαγρύπνηση και παράλληλα καλύπτουν με μπογιά τα συνθήματα των διαδηλωτών.

Στην εκτόνωση της κατάστασης ίσως να βοήθησαν και τα λόγια του Ντόναλντ Τραμπ που μάλλον πείστηκε να αποσύρει τις απειλές του.

Οδύνη στο μνημόσυνο του Τζορτζ Φλόιντ

Το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο του αδικοχαμένου Τζορτζ Φλόιντ. Συνολικά θα γίνουν τρεις επιμνημόσυνες δεήσεις, με τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ η οικογένεια ανακοίνωσε ότι είναι ευπρόσδεκτος ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν που ζήτησε να παραστεί.

Το Σάββατο θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στη Βόρεια Καρολίνα όπου γεννήθηκε, και τη Δευτέρα στο Χιούστον, όπου μεγάλωσε και έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του και όπου προβλέπεται λαϊκό προσκύνημα. Την επόμενη θα γίνει ο ενταφιασμός του σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον συγκίνησε ιδιαίτερα στη νεκρολογία του. Μιλώντας γενικά για τα βάσανα των Αφροαμερικάνων, ανέφερε ότι οι μαύροι έχουν περιθωριοποιηθεί επειδή η Αμερική «πίεζε το γόνατό της πάνω στο λαιμό τους».

«Αυτός είναι ο λόγος που ποτέ δεν μπορέσαμε να γίνουμε αυτοί που θέλαμε και ονειρευόμασταν. Αυτό που συνέβη στον Φλόιντ συμβαίνει κάθε μέρα σε αυτή τη χώρα, στην εκπαίδευση, στις υπηρεσίες υγείας, σε κάθε προέκταση της ζωής στην Αμερική. Είναι ώρα να υψώσουμε το ανάστημά μας για τον Τζορτζ», είπε.

Τα μέλη της οικογένειας του Φλόιντ, λυγισμένα από τη συγκίνηση, ζήτησαν να σταματήσουν οι βιαιότητες στο όνομα του 46χρονου και δήλωσαν συγκινημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου.

Η πιο ανατριχιαστική στιγμή, πάντως, της χθεσινής τελετής ήταν όταν ο Σάρπτον ζήτησε από τους παριστάμενους να μείνουν σιωπηλοί για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, όσον χρόνο, δηλαδή, βρέθηκε ο Τζορτζ Φλόιντ κάτω από το γόνατο του αστυνομικού Ντέρεκ Τσόβιν, ο οποίος έχει συλληφθεί και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 40 ετών.

Στην αρχή της τελετής μνήμης, ο πρόεδρος του πανεπιστημίου της Μινεάπολις όπου έγινε η δέηση, ανέφερε πως δημιουργείται υποτροφία με το όνομα του Τζορτζ Φλόιντ και τόνισε πως «κάθε Πολιτεία θα πρέπει να κάνει το ίδιο».

Το δακρυσμένο… κορίτσι και ο αστυνομικός

Το εικοσιτετράωρο που πέρασε, οι περισσότερες πορείες ήταν ειρηνικές, ενώ δεν λείπουν τα περιστατικά όπου αστυνομικοί εκδηλώνουν ένα άλλο, ανθρώπινο πρόσωπο.

Ένα δακρυσμένο κοριτσάκι πέντε ετών ρωτάει τον αστυνομικό αν θα τους πυροβολήσει. Ο ένστολος αγκαλιάζει τη μικρούλα και την καθησυχάζει. Συγκινημένη η μητέρα σκουπίζει τα δάκρυα από το προσωπάκι της.

Στο ένα εκατ. η εγγύηση για τους τρεις αστυνομικούς

Εν τω μεταξύ, στο ένα εκατ. δολάρια ορίστηκε η εγγύηση για τους τρεις από τους τέσσερις αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο της δολοφονίας του Φλόιντ, όταν ο συνάδελφός του, Ντέρεκ Σόβιν, τον πατούσε με το γόνατό του στον λαιμό, μέχρι που «έσβησε».

Το δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες για συνεργεία εις βάρος των Τάο, Κουένγκ και Λέιν, ενώ ο Τσόβιν, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Η δίκη για τους τρεις από τους τέσσερις, θα συνεχιστεί στις 29 Ιουνίου, ενώ η ακρόαση του Τσόβιν θα γίνει στις 8 Ιουνίου. Ολοι τους βρίσκονται σε κίνδυνο φυλάκισης ως και 40 χρόνια αν καταδικαστούν.