Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο δήλωσε σήμερα πως οι μέρες και νύχτες διαδηλώσεων στην Πολιτεία μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ μπορεί να επιταχύνουν την εξάπλωση του κοροναϊού και προέτρεψε τους διαδηλωτές να εξεταστούν.

«Δεν είμαι φοβητσιάρης, κοιτάζω απλώς τους αριθμούς», δήλωσε ο Κουόμο, σημειώνοντας ότι περίπου 30.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις στην Πολιτεία.

«Πολλοί φορούν μάσκες. Αλλά δεν υπάρχει κοινωνική απόσταση. Η αστυνομία είναι στο πρόσωπό τους… Εάν βρεθήκατε σε μια διαδήλωση, κάντε ένα τεστ, σας παρακαλώ».

Αξιωματούχοι στο Σικάγο αυτήν την εβδομάδα εξέφρασαν παρόμοια ανησυχία και ζήτησαν από τους διαδηλωτές να μπουν μόνοι τους σε καραντίνα για 14 ημέρες.

«Συμμερίζομαι την οργή»

Στην καθημερινή ενημέρωση για τον κοροναϊό, ο Κουόμο αφιέρωσε χρόνο για να εκφράσει τη συμπάθειά του στις διαδηλώσεις, αποκαλώντας δολοφονία τον θάνατο του Φλόιντ στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολη, ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση, ενώ είπε: «Συμμερίζομαι την οργή».

«Είναι μια μεταφορά για τον συστηματικό ρατσισμό και την αδικία που έχουμε δει», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά από διαδηλώσεις όχι μόνο στην πόλη της Νέας Υόρκης, αλλά και στις πόλεις Μπάφαλο, Άλμπανι, Ρότσεστερ και Συρακούσες, ο κυβερνήτης ανέφερε ότι η Πολιτεία θα τηρήσει μια «συμβολική στιγμή» σιγής στις 14:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας) ως ένδειξη θλίψης και κατανόησης.

«Αυτή είναι μια αδικία που δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ», είπε.

Άρση μέτρων τη Δευτέρα

Ο Κουόμο δήλωσε ότι η ανησυχία του για εξάπλωση του ιού κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων δεν θα εμποδίσει το άνοιγμα σε περιφερειακό επίπεδο της Πολιτείας, το οποίο πρόκειται να επιτρέψει στη Νέα Υόρκη να ανοίξει τη Δευτέρα για περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα.

Μια δεύτερη φάση, την οποία ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο είπε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει από τον Ιούλιο, θα περιλαμβάνει άνοιγμα υπαίθριων χώρων εστίασης.

Με περισσότερα άτομα που φορούν καλύμματα προσώπου, η Πολιτεία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην τιθάσευση της εξάπλωσης, όπως αντικατοπτρίζεται στη μείωση του ποσοστού των ατόμων που διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό τις τελευταίες έξι εβδομάδες, σε 2% από 26%, επισήμανε ο κυβερνήτης.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με Covid-19 συνέχισε επίσης να μειώνεται, συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters