Ακόμη μία νύχτα μαζικών διαδηλώσεων αλλά και επεισοδίων έλαβε χώρα σε μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ με την οργή να ξεχειλίζει για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στην Μινεάπολη.

Στην Ατλάντα και στην Φιλαδέλφεια δεν σημειώθηκαν συμπλοκές, στην Νέα Υόρκη η αστυνομία συνέλαβε περίπου 90 άτομα που «έσπασαν» την απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ έξω από το Καπιτώλιο οι αστυνομικοί γονάτισαν μπροστά από τους διαδηλωτές σε μία ειρηνική στάση για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Αλλάζει στάση προς τους διαδηλωτές ο Τραμπ

Από την πλευρά του Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε χθες Τετάρτη ότι δεν πιστεύει πως θα χρειαστεί να εμπλακούν οι ένοπλες δυνάμεις για να αντιμετωπιστούν οι διαδηλώσεις που πυροδότησε ο θάνατος άοπλου Αφροαμερικανού κατά τη διάρκεια βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη.

«Εξαρτάται, δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να το κάνουμε», απάντησε ο Τραμπ ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Newsmax εάν σκοπεύει πράγματι να στείλει τον στρατό σε αμερικανικές πόλεις για να καταστείλει τις διαδηλώσεις, που σημαδεύτηκαν σε αρκετές περιπτώσεις από βίαια επεισόδια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Σημειώνεται πως ο Τραμπ διεμήνυσε τη Δευτέρα ότι θα μπορούσε να στείλει στρατό σε πόλεις και πολιτείες για να «λυθεί το πρόβλημα» εάν οι δήμαρχοι και οι κυβερνήτες δεν ανακτούσαν τον έλεγχο της κατάστασης, όπως απαίτησε.

Ο Τραμπ αποπειράται να «διχάσει» την Αμερική

Ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζιμ Μάτις, ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παραιτήθηκε το 2018 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι αποπειράται να «διχάσει» την Αμερική.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι, όσο ζω, ο πρώτος πρόεδρος που δεν προσπαθεί να ενώσει τον αμερικανικό λαό — δεν προσποιείται καν ότι προσπαθεί να τον ενώσει», τόνισε ο Μάτις σε γραπτή τοποθέτησή του που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο του περιοδικού The Atlantic. «Αντ’ αυτού, προσπαθεί να μας διχάσει», πρόσθεσε ο απόστρατος αξιωματικός, ο οποίος χαίρει σεβασμού στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Τζιμ Μάτις εκφράζεται ανοικτά για τον Ρεπουμπλικάνο δισεκατομμυριούχο στον Λευκό Οίκο αφότου αποχώρησε από την κυβέρνησή του. «Παρακολούθησα τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας με οργή και φρίκη», συνεχίζει ο Μάτις σε αυτό το «Κατηγορώ» του, τασσόμενος υπέρ των διαδηλωτών που απαιτούν, όπως επισημαίνει, ισότητα δικαιωμάτων.

Δίωξη για φόνο β’ βαθμού στον Σόβιν – Κατηγορίες και στους άλλους τρεις αστυνομικούς

Χτες εξελίξεις υπήρχαν στις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον Ντέρεκ Σόβιν, τον αστυνομικό που πίεζε τον Τζορτζ Φλόιντ στον λαιμό για αρκετή ώρα.

Ειδικότερα αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να βρεθούν στη φυλακή έως και για 40 χρόνια βρίσκονται οι τέσσερις αστυνομικοί που έχουν συλληφεί – αρχικά ο Ντέρεκ Τσόβιν και την Τετάρτη οι άλλοι τρεις – για την δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά την προσαγωγή του στη Μινεάπολη της Μινεσότα.
Αρχικά ο Τσόβιν είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία σε  τρίτο βαθμό (εξ αμελείας) αλλά την Τετάρτη ο εισαγγελέας της Μινεσότα ανακοίνωσε ότι η κατηγορία σε βάρος του γίνεται ανθρωποκτονία σε δεύτερο βαθμό (εν βρασμώ ψυχής) γεγονός που σημαίνει ότι η μέγιστη δυνατή ποινή αυξήθηκε από τα 25 στα 40 χρόνια.

Αντίστοιχη ποινή κάθειρξης 40 ετών αντιμετωπίζουν και οι άλλοι τρεις αστυνομικοί που κατηγορούνται για συνέργεια, όπως μεταδίδει το CNBC.

Όσον αφορά τους άλλους τρεις αστυνομικούς, πρόκειται για τους Tou Thao, J. Alexander Kueng και Thomas Lane.

Πάγιο αίτημα των διαδηλώσεων που μαίνονται εδώ και 8 μέρες στις ΗΠΑ ήταν να συλληφθούν όλοι οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό.

Ο Thao ήταν ο αστυνομικός που έμεινε εντελώς αμέτοχος ενώ οι συνάδελφοι του έπνιγαν μέχρι θανάτου τον Τζόρτζ Φλόιντ. Ο Kueng βοηθούσε και αυτός τον Σόβιν, έχοντας το γόνατο του πάνω στο σώμα του ακινητοποιημένου 46χρονου. Τέλος, ο Lane είχε τραβήξει όπλο στον Φλόιντ πριν του περάσει χειροπέδες και ήταν αυτός που ακούγεται να ρωτάει στο βίντεο που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου αν «πρέπει να τον γυρίσουμε στο πλάι».

Μάχη για την ζωή του δίνει Ελληνοαμερικανός αστυνομικός στο Λας Βέγκας

Εν μέσω επεισοδίων στις ΗΠΑ, στον απόηχο της δολοφονίας του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, τραυματίστηκαν από σφαίρες αστυνομικοί, ανάμεσα στους οποίους και ο 29χρονος Ελληνοαμερικανός, Σέι Μικαλόνις, ο οποίος δέχθηκε πυροβολισμό στο κεφάλι το βράδυ της Δευτέρας σε περιοχή του Λας Βέγκας.

Ο νεαρός αστυνομικός νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου δίνει μάχη για τη ζωή του.

Καθώς οι αστυνομικοί επιχειρούσαν να προβούν σε συλλήψεις, ένοπλος που στεκόταν στην άλλη άκρη του δρόμου, τράβηξε τη σκανδάλη και τραυμάτισε σοβαρά τον 29χρονο.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο επί τέσσερα χρόνια αστυνομικός βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση σε πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο, με μηχανήματα υποστήριξης, σύμφωνα με πηγή του GreekReporter.com.