Η απόφαση των New York Times να δημοσιεύσουν άρθρο γνώμης του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τομ Κότον με τον εμπρηστικό τίτλο «Send in the troops» («Στείλε τα στρατεύματα») δέχεται σφοδρές επικρίσεις τις τελευταίες ώρες, ακόμα και από συνεργάτες της ίδιας της εφημερίδας.

Στο άρθρο του, ο Κότον διατυπώνει την άποψη ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο αμερικανικός στρατός για την καταστολή των επεισοδίων που σημειώνονται στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και ισχυρίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι δικαιολογημένος να δώσει μια τέτοια εντολή, βάσει του Νόμου περί Εξεγέρσεων (Insurrection Act) του 1807, όπως μεταδίδει και ο βρετανικός Guardian.

«Είναι πλέον καιρός να ενισχύσουμε τις τοπικές δυνάμεις επιβολής του νόμου με ομοσπονδιακή εξουσία» έγραψε την Τετάρτη ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός, εξηγώντας ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αποκατασταθεί η τάξη στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων είναι μια θεαματική επίδειξη δύναμης, που θα «διαλύσει» τα πλήθη όσων παρανομούν, θα οδηγήσει σε συλλήψεις και θα αποτρέψει μελλοντικά έκτροπα.

«Οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου σε ορισμένες πόλεις χρειάζονται απεγνωσμένα ενισχύσεις, ενώ οι γεμάτοι ψευδαισθήσεις πολιτικοί σε άλλες πόλεις αρνούνται να πράξουν ό,τι χρειάζεται για να διατηρηθεί η κυριαρχία του νόμου», σημειώνει με έμφαση ο Κότον.

Κάποιοι εργαζόμενοι των NYT υποστήριξαν ότι «δημοσιεύοντας αυτό το άρθρο θέτετε πολλούς »μαύρους» εργαζόμενους της εφημερίδας σε κίνδυνο».

Ο Sewell Chan, πρώην συντάκτης της εφημερίδας, σχολίασε στο Twitter ότι αν και διστάζει να κριτικάρει την alma mater του, θεωρεί η ότι η δημοσίευση του άρθρου δεν αποτελεί λογική δημοσιογράφική πρακτική.

Η Nikole Hannah-Jones, που γράφει κομμάτια για την φυλετική αδικία για το New York Times Magazine και είναι η δημιουργός του βραβευμένου με Πούλιτζερ «The 1619 Project», έγραψε ότι αισθάνεται ντροπή ως μαύρη γυναίκα, δημοσιογράφος και Αμερικανίδα, για το γεγονός ότι δημοσιεύτηκε ένα τέτοιο άρθρο.

Απαντώντας στις έντονες επικρίσεις ο James Bennett, editorial page editor στους New York Times, υποστήριξε ότι θεώρησε σημαντικό να παρουσιαστεί η «αντίθετη άποψη» στην εφημερίδα, που έχει επανειλημμένα καταδικάσει τη χρήση βίας εις βάρος διαδηλωτών.

«Η στήλη Times Opinion οφείλει στους αναγνώστες της να τους παρουσιάσει τα επιχειρήματα της άλλη πλευράς, ιδίως όταν αυτά διατυπώνονται από άτομα σε θέση να διαμορφώνουν τις πολιτικές. Κατανοούμε ότι πολλοί αναγνώστες μπορεί να βρίσκουν τα σχόλια του Γερουσιαστή Κότον επώδυνα, ή ακόμη και επικίνδυνα. Κατά την άποψή μας, αυτός είναι ένας από τους λόγους που πρέπει να γίνουν αντικείμενο δημόσιας εξέτασης και διαλόγου», αναφέρει στην απάντησή του.

«Όχι και όχι και όχι – έχετε πάρει πάρα πολλές κακές αποφάσεις και σαφώς δεν θα έπρεπε να το έχετε κάνει», απάντησε η κριτικός ταινιών των New York Times Manohla Dargis.