Ο Αντρέϊ Μπάμπις είναι ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας, αρχηγός του κόμματος ΑΝΟ (Δράση Ανικανοποίητων Πολιτών) και θεωρείται από τους πλουσιότερους Τσέχους. Προχθές πήρε μέρος στη τηλεδιάσκεψη της ομάδας των 8 χωρών που διαχειρίστηκαν το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού με επιτυχία. Σ΄αυτήν τη διάσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε, ανάμεσα στα άλλα, τους ομολόγους του για το σχέδιο της κυβέρνησης να ανοίξει στις 15 Ιουνίου τις πτήσεις προς την Αθήνα για τους επισκέπτες από χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα.

***
Οταν η τηλεδιάσκεψη βρισκόταν προς το τέλος της και αφού και οι οκτώ ηγέτες εξήγησαν τον τρόπο για το πώς θα γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας τους, ο Αντρέϊ Μπάμπις είπε στον Ελληνα Πρωθυπουργό: «Κυριάκο, εγώ την 1η Αυγούστου θα είμαι στην Ελούντα». Ο Τσέχος πρωθυπουργός έρχεται κάθε χρόνο στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Ελούντα και δεν πρόκειται, όπως έλεγε, να χάσει τις εφετινές διακοπές του στην Ελλάδα. Αλλωστε η χώρα μας, όπως και η χώρα του, διαχειρίστηκαν την υγειονομική κρίση με επιτυχία. Θα είναι ο πρώτος ηγέτης ξένης χώρας που θα κάνει τις διακοπές του στην Κρήτη

***
Για την ιστορία σας αναφέρω ότι και οι οκτώ ανέφεραν πως δεν έχει σημειωθεί επιδημιολογική έξαρση στις χώρες τους, παρόλο που ο ιός δεν έχει εξαλειφθεί. Ωστόσο, όπως είπαν, η καλή επιδημιολογική εικόνα δεν πρέπει να οδηγήσει τους πολίτες σε χαλάρωση όσον αφορά τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και ατομικής προστασίας. Οι οκτώ χώρες που οι ηγέτες τους πήραν μέρος στην τηλεδιάσκεψη είναι: Ελλάδα, Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Τσεχία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ισραήλ.

***
Πώς μια είδηση από Μαξίμου κάνει τον γύρο του κόσμου

Δείτε, τώρα, πως μια είδηση από το Μέγαρο Μαξίμου κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα σε λίγα λεπτά. Ο Πρωθυπουργός είχε αργά το απόγευμα της Πέμπτης τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών τεχνολογίας. Ο εκπρόσωπος της Microsoft Charles Lamanna, δήλωσε ότι η εταιρία του σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα κέντρο ανάπτυξης (Robotic Process Automation) στην Ελλάδα. Θα είναι το πρώτο κέντρο της Microsoft σε επίπεδο Ερευνας και Ανάπτυξης στην χώρα μας. Την είδηση αυτή πήραν αμέσως τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία (Bloomberg κ.α.) και την μετέδωσαν σ΄όλο τον κόσμο. Τι σημαίνει αυτό;

***
Ο,τι τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τηλεοπτικά δίκτυα σφόδρα ενδιαφέρονται για την χώρα μας. Ο λόγος; Η ορθή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης που έγινε από την Πολιτεία, αλλά και απ΄όλους τους Ελληνες. Θέλετε μερικά παραδείγματα; Ανοιξε η Ακρόπολη (με την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου) και έγινε πρώτο θέμα σ΄όλο τον κόσμο. Το ίδιο έγινε όταν άνοιξαν και οι παραλίες ή όταν ανακοινώθηκε πότε θα γίνουν οι πρώτες πτήσεις από και προς την Ελλάδα. Αυτό το ενδιαφέρον των ξένων για την Ελλάδα πέρασε και στις επενδύσεις, όπως έγινε την Παρασκευή και με την Microsoft.

***

Η Πρόεδρος, οι Κίκονες και οι γυναίκες της Θράκης

Οι Κίκονες, είναι το πρώτο οινοποιείο του Νομού Ροδόπης, που παράγει 40.000 φιάλες ετησίως. Αυτό το οινοποιείο θέλησε να επισκεφθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας της στη Θράκη. Και ξέρετε γιατί; Πρώτον έχει…«νονό» τον Ομηρο και δεύτερο επειδή στο οινοποιείο υπεύθυνη είναι γυναίκα. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2004 από την Μελίνα Τάσσου, η οποία είναι γεωπόνος, οινολόγος του Bordeaux με πλούσια οινοποιητική εμπειρία από Γαλλία και Αυστραλία. Το όνομα Κίκονες αναδύεται από τους Ομηρικούς στίχους ως θρακικό φύλο που παρήγαγε ξακουστό κρασί.

***
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Θράκη είχε πολλές συναντήσεις με γυναίκες και τίμησε και την γυναικεία επιχειρηματικότητα. Πέραν του οινοποιείου Κίκονες, επισκέφθηκε και τον γυναικείο συνεταιρισμό Γενισέας Ξάνθης όπου οι γυναίκες μέλη του συνεταιρισμού καλλιεργούν και παράγουν προϊόντα από ζαχαροκάλαμο. Το καλάμι μπορεί να αποχυμωθεί και να παραχθεί πετιμέζι και φυσικό χυμό και το υπόλοιπο μπορεί να γίνει ρούμι και ότι απομείνει γίνεται πέλετ. Αυτό το πετιμέζι οι Ιταλοί το επιζητούν για να φτιάξουν ρούμι.

***
Καφές με μουσουλμάνες

Εκείνο όμως που εντυπωσίασε από την επίσκεψή της στη Θράκη ήταν η δύο φορές συνάντηση που είχε η κυρία Σακελλαροπούλου με μουσουλμάνες και χριστιανές γυναίκες. Ηπιε μαζί τους καφέ και αντάλλαξε απόψεις. Συνομίλησε με δύο χριστιανές και με τρεις μουσουλμάνες εκ των οποίων η μία ήταν Πομάκα και η τρίτη Ρομά. Τις ευχαρίστησε για την υπεύθυνη στάση τους στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

***
Επισκέφθηκε επίσης το εργοστάσιο της Sunlight που προσφάτως στήριξε με δωρεές το σύστημα Υγείας. Οταν επισκέφθηκε το σχολικό συγκρότημα της Γλαύκη. η Πρόεδρος μπήκε στις τάξεις και συνομίλησε με μαθητές και με μαθήτριες, ενώ παρέδωσε και τρεις φορητούς υπολογιστές συμβολικά για το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το ΕΠΑΛ. Και ξέρετε τον λόγο για τον οποίο εντυπωσιάστηκε η Πρόεδρος; Επειδή οι μαθητές και οι μαθήτριες της εμπιστεύθηκαν τα μελλοντικά τους σχέδια. Στόχος τους ήταν να σπουδάσουν, έλεγαν, είτε στο Πολυτεχνείο, είτε στην Ιατρική, ή ακόμα στη Νομική και στη Ψυχολογία. Ηθελαν οπωσδήποτε να σπουδάσουν σε ανώτατες σχολές

Τι έκανε ο Κουτσούμπας στην καραντίνα;

Ή πιο σωστά τι έγραψε και τι διάβασε ο Γραμματέας του ΚΚΕ τις μέρες της καραντίνας; Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έγραψε άρθρα, ένα κάθε βδομάδα στο Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου: “Για το τέλος των μύθων και των ψευδαισθήσεων” με αφορμή την πανδημία, για “την πραγματική αιτία της ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών”, “για το νέο σχέδιο Μάρσαλ”, αλλά και για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν.

***
Αρκετές μέρες κράτησε η καραντίνα, έτσι ο κ. Κουτσούμπας βρήκε την ευκαιρία και διάβασε και αρκετά βιβλία. Ένα από αυτά: “Η Ευρώπη στο προσκήνιο. Η γέννηση του καπιταλισμού από το 15ο έως το 17ο αιώνα” του Ίστβαν Μάρκους. Επίσης το “Ο Αντώνης δεν θα σχολάσει απόψε” της Π. Σωτηράκου, που αναφέρεται στη μεγάλη απεργία της ΛΑΡΚΟ το 1977. Σας θυμίζω ότι γραμματέας του ΚΚΕ έχει προσωπικούς δεσμούς με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ καθώς για πολλά χρόνια ήταν κομματικό στέλεχος στην περιοχή. Διάβασε όμως και το νέο βιβλίο της Σεμίνας Διγενή “Οι Απείθαρχοι”. Μάλιστα της έγραψε γι αυτό: “Το άρωμα της Επανάστασης είναι διάχυτο στο έργο σου και ιδιαίτερα λίγο πριν το τέλος. Διατρέχει το λόγο και τις γραμμές των 50 ορόφων και των οριζόντων. Είναι η μεγάλη Έξοδος από την μαυρίλα και την βαρβαρότητα ενός συστήματος που δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή. Όσο κι αν είναι πολύ σουρεάλ ορισμένες φορές και άλλες φορές με την ακατέργαστη σκέψη των παιδικών μας χρόνων… Πότε χορεύοντας στους ήχους του Γούντστοκ, πότε ταξιδεύοντας με τη μοτοσυκλέτα του “Ξένοιαστου Καβαλάρη”, πότε πέφτοντας κάτω από τα γέλια, στο “Πάρτυ” εκείνο, του απίθανου Πήτερ Σέλλερς, πότε απορημένοι και τρελαμένοι μαζί από το φευγιό ανθρώπων αγαπημένων κοντινών, αλλά και άλλων που έγιναν κοντινοί μας μέσα από τη μουσική, το ταλέντο τους και δεθήκαμε μαζί τους περισσότερο ίσως κι από την ίδια την οικογένειά μας”.