Οι δύο κατηγορίες των τεστ για τον κοροναϊό: Ποια είναι πιο αξιόπιστα

Ειδική αναφορά στα τεστ για τον κοροναϊό, καθώς και στην αξιοπιστία τους, έκανε ο λοιμωξιολόγος, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου

Ειδική αναφορά στα τεστ για τον κοροναϊό, καθώς και στην αξιοπιστία τους, έκανε ο λοιμωξιολόγος, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες τεστ, που γίνονται σε σχέση με τον ιό που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Τα μοριακά τεστ και τα τεστ αντισωμάτων

«Η μία κατηγορία αφορά στις μοριακές εξετάσεις ανίχνευσης του ίδιου του ιού, που πραγματοποιούνται είτε για να γίνει διάγνωση της νόσου σε κάποιον ασθενή που παρουσιάζει ύποπτα συμπτώματα, είτε σε ασυπτωματικά άτομα για τον λόγο της έγκαιρης διάγνωσης, ώστε να προστατευθεί ένας κλειστός ή ευάλωτος πληθυσμός, (όπως νοσοκομεία, γηροκομεία κλπ), είστε στα πλαίσια ιχνηλάτησης. Η εξέταση αυτή είναι απόλυτα αξιόπιστη και ταυτόχρονα ανώδυνη» τόνισε ο κ. Χατζηγεωργίου.

Η άλλη κατηγορία αφορά στις εξετάσεις αντισωμάτων και γίνεται με λήψη αίματος από το δάχτυλο ή τη φλέβα. Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτή η κατηγορία εξετάσεων απαιτεί ακόμα έλεγχο της αξιοπιστίας της διότι, παρόλο που κυκλοφορούν πολλά τέτοια τεστ στο εμπόριο, δεν έχουν ακόμα αποδείξει την ακρίβεια, τη συνέπεια και την επαναληψιμότητα των αποτελεσμάτων και επομένως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση σε συγκεκριμένους ασθενείς, παρά μόνο στα πλαίσια μελέτης σε έναν πληθυσμό».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk