Θα γίνει η Σιλεσία το «πολωνικό Γουχάν»;

Στη Πολωνία ο συντελεστής αναμετάδοσης μειώνεται. Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματα στην Άνω Σιλεσία, στα νότια της χώρας. Τα περισσότερα καταγράφονται μεταξύ των ανθρακωρύχων

Από τις αρχές Μαΐου η πόλη Ρούντα Σλάσκα στην Άνω Σιλεσία και οι γύρω πόλεις με συνολικά 4,5 εκατομμύρια κατοίκους αποτελούν το επίκεντρο της πανδημίας στην Πολωνία. Από τα περίπου 17.600 κρούσματα στη χώρα, τα 4.600 καταγράφηκαν στη Σιλεσία, ενώ τα 1.000 από αυτά καταγράφηκαν σε ανθρακωρύχους. Από τα νέα κρούσματα πάνω από το 65% προέρχονται από τη νότια Σιλεσία.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται πλέον «πολωνικό Γουχάν», διότι, σύμφωνα με πολωνικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση της χώρας σχεδίαζε να την αποκλείσει από τον έξω κόσμο, όπως έγινε και στη κινεζική πόλη Γουχάν, απ΄ όπου ξεκίνησε η εξάπλωση του θανατηφόρου κορωνοϊού. Η Βαρσοβία ωστόσο διαψεύδει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. «Ουδείς σχεδιάζει να αποκλείσει πόλεις και να περιορίσει την ελευθερία μετακινήσεων», διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Λούκας Σουμόφσκι.

Η τοπική αυτοδιοίκηση της Άνω Σιλεσίας ωστόσο διαμαρτύρεται έντονα: «Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά, τα δημοσιεύματα δεν μπορεί να έρχονται από το πουθενά», δηλώνει στη DW ο Κσίστοφ Μέγερ αντιδήμαρχος της Ρούντα Σλάσκα. Κατά την άποψή του δεν θα βοηθούσε ο αποκλεισμός μιας ολόκληρης περιοχής. Θα αρκούσε να περιοριστεί δραστικά η εξόρυξη άνθρακα στα ορυχεία της περιοχής. Προς το παρόν έχει σταματήσει η παραγωγή μόλις σε 3 από τα συνολικά 30 ορυχεία της Άνω Σιλεσίας.

«Ένα ορυχείο δεν κλείνει όπως ένα μαγαζί»

«Το ορυχείο δεν είναι μαγαζί να το κλείσεις. Αν πάψει να λειτουργεί ένα ορυχείο δεν ανοίγει εύκολα»«Το ορυχείο δεν είναι μαγαζί να το κλείσεις. Αν πάψει να λειτουργεί ένα ορυχείο δεν ανοίγει εύκολα»

Το κλείσιμο ορυχείων όμως δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Ένας ανθρακωρύχος από το ορυχείο Γιανκοβίτσε στη πόλη Ρίμνικ λέει, για παράδειγμα, στην ιστοσελίδα money.pl ότι: «Το ορυχείο δεν είναι μαγαζί να το κλείσεις. Αν πάψει να λειτουργεί ένα ορυχείο δεν ανοίγει εύκολα». Το ορυχείο, στο οποίο εργάζεται ανέστειλε τη λειτουργία του. «Στις στοές πρέπει να συνεχιστεί η άντληση υδάτων ακόμα και με αργούς ρυθμούς, διαφορετικά όλη η δουλειά που έγινε μέχρι σήμερα πάει στράφι».

Στο ορυχείο Γιανκοβίτσε υπάρχουν δύο μεγάλοι ανελκυστήρες χωρητικότητας 120 και 48 ατόμων, με τους οποίους οι ανθρακωρύχοι μεταφέρονται κάτω από τη γη. Για τουλάχιστον ενάμιση λεπτό οι ανθρακωρύχοι παραμένουν στον ανελκυστήρα μέχρι να φθάσουν στις στοές. Τα μέτρα αποστασιοποίησης επιβάλουν να μεταφέρονται πλέον μονάχα οι μισοί άνδρες στους ανελκυστήρες. Παράλληλα μειώθηκε δραστικά ο χρόνος παραμονής και εργασίας των ανθρακωρύχων στις στοές.

«Εργαζόμαστε τετραήμερο, με αποτέλεσμα το εισόδημά μας να μειωθεί κατά 20%. Αυτό όμως επιτρέπει στους εργοδότες μας να διεκδικήσουν επιδόματα», λέει ο Σεμπάστιαν Τσογκάλα από το πολωνικό συνδικάτο ανθρακωρύχων ZZG. Ο ίδιος πάντως δεν μπορεί να φανταστεί τα ορυχεία να κλείνουν διότι αυτό θα σήμαινε, κατά την εκτίμησή του, το τέλος της εξόρυξης άνθρακα στη Πολωνία.

Στη Πολωνία το ρεύμα προέρχεται κυρίως από άνθρακα

«Κανένας ανθρακωρύχος να μη χάσει τη δουλειά του»«Κανένας ανθρακωρύχος να μη χάσει τη δουλειά του»

Οι ενεργειακές ανάγκες στη Πολωνία καλύπτονται κατά 80% από άνθρακα. Στις στοές δουλεύουν 90.000 ανθρακωρύχοι, ενώ άλλοι 90.000 εργάζονται σε επιχειρήσεις στις οποίες ανήκουν τα ορυχεία ή σε προμηθεύτριες εταιρίες. Ακόμα κι αν η πολωνική ενεργειακή πολιτική δυσκολεύεται να δεσμευθεί για συγκεκριμένους στόχους ως προς τη προστασία του κλίματος η εξόρυξη άνθρακα περιορίζεται αργά αλλά σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας είναι αφορμή για φήμες που θέλουν να εντείνονται οι ρυθμοί περιορισμού της παραγωγής και να μειώνονται οι θέσεις εργασίας στα ανθρακωρυχεία. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάτσεκ Σασίν διαβεβαίωσε ωστόσο, σε πρόσφατα επίσκεψη στη Σιλεσία, ότι στόχος του είναι «κανένας ανθρακωρύχος να μη χάσει τη δουλειά του και να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια στη χώρα».

«Τα τεστ έπρεπε να ξεκινήσουν νωρίτερα»

Ο Κσίστοφ Μέγερ είναι αντιδήμαρχος στη Ρούντα ΣλάσκαΟ Κσίστοφ Μέγερ είναι αντιδήμαρχος στη Ρούντα Σλάσκα

Ο αντιδήμαρχος της Ρούντα Σλάσκα δηλώνει ωστόσο ότι αντί η κυβέρνηση να προχωρά σε μεγαλόστομες υποσχέσεις θα ήταν προτιμότερο να προφυλάξει καλύτερα τον πληθυσμό από την πανδημία. «Η κυβέρνηση αποφάσισε τη διεξαγωγή 50.000 τεστ για κορωνοϊό στη Σιλεσία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Είναι σίγουρα μια θετική είδηση, αλλά τα τεστ δεν αρκούν. Εκτός αυτού θα γίνουν με καθυστέρηση», δηλώνει ο Κσίστοφ Μέγερ.

Από τους 60.000 ανθρακωρύχους που εργάζονται καθημερινά στις στενές στοές των ορυχείων, έκαναν τεστ για κορωνοϊό μόλις 15.000. «Αν τα τεστ ξεκινούσαν νωρίτερα, όπως έγινε για παράδειγμα στη Γερμανία, τότε η κατάσταση σήμερα στη Σιλεσία δεν θα ήταν τόσο δραματική», υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος της Ρούντα Σλάσκα Κσίστοφ Μέγερ.

Μόνικα Σιεράτσκα

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk