Με ενίσχυση των δρομολογίων στο παραλιακό μέτωπο και «αναδρομολόγηση» 30-35 οχημάτων της ΟΣΥ προς τις διαδρομές για τις παραλίες της Αττικής, έσπευσαν να ξεπεράσουν την…τρικλοποδιά που έβαλε ο πρώιμος καύσωνας στην ομαλή εικόνα των μετακινήσεων ως το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Τα στιγμιότυπα με τους επιβάτες, κυρίως νεαρούς στην ηλικία, να είναι «πατείς με, πατώ σε» και πολλοί χωρίς μάσκα, σε συγκεκριμένες λεωφορειακές γραμμές το Σάββατο, μόνο εποχή κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν θύμιζαν.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου έγινε αγώνας δρόμου ώστε οι χρονοαποστάσεις στα λεωφορεία που οδηγούσαν σε δημοφιλείς πλαζ της Αττικής, οι οποίες εκείνη την ημέρα άνοιξαν για πρώτη φορά τις πύλες τους, να πέσουν. Ετσι, σταδιακά έφτασαν στα 4-5 λεπτά την Κυριακή από τα 14-15 λεπτά που ήταν το πρωί του Σαββάτου, ήδη ενισχυμένα σε σχέση με το πρόγραμμα της περιόδου, δεδομένου ότι ο θερινός σχεδιασμός ενεργοποιείται τέλη Μαΐου. Περίπου 35 οχήματα τραβήχτηκαν από άλλες γραμμές που δεν παρουσίαζαν κίνηση για να ενισχύσουν το συγκοινωνιακό έργο.

Αναβάθμιση των κλιματιστικών σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Σε εξέλιξη βρίσκεται, με γρήγορους ρυθμούς, η αναβάθμιση των κλιματιστικών στα οχήματα του στόλου της ΟΣΥ. Ως μεθαύριο, θα έχει ολοκληρωθεί η ενίσχυσή τους με ειδικά φίλτρα τα οποία τα αναβαθμίζουν στο επίπεδο των μηχανημάτων του μετρό. Ανοιχτά παραμένουν και παράθυρα προκειμένου να ανανεώνεται ο αέρας εντός οχημάτων.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στις αστικές συγκοινωνίες, όπως και σε όλα τα μέσα μεταφοράς επιβατών. Αρμόδια για τον έλεγχο της χρήσης μασκών και της τήρησης αποστάσεων είναι η Αστυνομία. Ερωτηθείς ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς για το συνωστισμό που παρατηρηθηκε το Σαββατοκύριακο, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί σε κάθε λεωφορείο να υπάρχει αστυνομικός. Η τήρηση των μέτρων δεν είναι μόνο υπόθεση της Αστυνομίας ή των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά είναι υπόθεση και των οδηγών και των πολιτών που πρέπει να εφαρμόζουν τους κανόνες. Ούτε μπορεί σε κάθε λεωφορείο σε κάθε μέσο μαζικής μεταφοράς να υπάρχει ένας αστυνομικός που κόβει πρόστιμα, ούτε οι 300 βοηθοί επιβατών μπορούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Σταθερή και ελεγχόμενη η αύξηση της κίνησης

Η επιβατική κίνηση στις αστικές συγκοινωνίες καταγράφεται σταθερά ανοδική κατά τις δύο εβδομάδες χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού. Συνολικά, η επιβατική κίνηση φτάνει, όπως εκτιμάται, στο 32% της κίνησης την αντίστοιχη περίοδο στην προ-κορωνοϊού εποχή.

Πιο αναλυτικά, στις 4 Μαΐου, πρώτη ημέρα άρσης των περιορισμών, οι επικυρώσεις σε ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ ενισχύθηκαν κατά 77% σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της τελευταίας εβδομάδας του lockdown. Μία εβδομάδα αργότερα, τη Δευτέρα 11 Μαΐου, η επιβατική κίνηση των συγκοινωνιών αυξήθηκε κατά 131% σε σχέση και πάλι με τις 27 Απριλίου, καθώς οι επικυρώσεις έφτασαν τις 597.773 σε όλα τα μέσα (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός, τραμ).