Αύξηση της τάξεως του 76,06% σημειώθηκε κατά την πρώτη ημέρα χαλάρωσης των μέτρων προστασίας στις αστικές συγκοινωνίες. Πρόκειται βεβαίως για μια αύξηση των εξαιρετικά χαμηλών ποσοστών επιβατικής κίνησης του προηγούμενου ενάμιση μήνα. Τα ΜΜΜ της πρωτεύουσας ουσιαστικά ερήμωσαν μέσα στο lockdown διατηρώντας λιγότερο από 10% της συνήθους κίνησης.

Η αύξηση της πρώτης ημέρας της νέας κανονικότητας δείχνει μια τάση του επιβατικού κοινού, ακόμα και διστακτικά, να επιστρέψει στις αστικές συγκοινωνίες, που πέρασαν επιτυχώς το πρώτο crash test, αναμένοντας τώρα το δεύτερο κύμα άρσης στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό αύξησης που σημειώθηκε εχθές, Δευτέρα, στις επικυρώσεις εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς της Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΟΣΥ), δηλαδή λεωφορεία και τρόλεϊ, ανήλθε σε 68,4%, σε σχέση με την

προηγούμενη Δευτέρα, 27 Απριλίου, κατά την τελευταία εβδομάδα του lockdown. Οι επικυρώσεις σε λεωφορεία και τρόλεϊ έφτασαν τις 107.250 από τις 63.697 που ήταν μία εβδομάδα πριν.

Αντίστοιχα, στα μέσα μεταφοράς της Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΣΤΑΣΥ), δηλαδή μετρό, τραμ και ηλεκτρικός, η αύξηση κινήθηκε στα επίπεδα του 78,6%, με συνολικά 348.679 επικυρώσεις. Την περασμένη Δευτέρα, οι επικυρώσειες έφτασαν τις 195.261.

Με σύνεση το επιβατικό κοινό την πρώτη ημέρα

Όπως φάνηκε κατά την πρώτη ημέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων, το επιβατικό κοινό τήρησε στη συντριπτική πλειοψηφία τα μέτρα προσταστίας στα ΜΜΜ. Σημαντικός ο ρόλος και των 300 εργαζόμενων των φορέων, ως «βοηθοί πιβατών», οι οποίοι υπενθυμίζουν στους πολίτες την υπχρεωτική χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.

Ως το τέλος Μαΐου, οι «βοηθοί επιβατών» θα παραμείνουν σε 45 σταθμούς του μετρό όπου υπάρχει ανταπόκριση με λεωφορεία ή τρόλεϊ, για να βοηθούν το επιβατικό κοινο. Ενώ, κατά τις πρώτες ημέρες, οι έλεγχοι της αστυνομίας σε στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ είναι εντατικοί για τη χρήση μάσκας.

Εντός των σταθμών, των συρμών και των οχημάτων, υπάρχει ειδική σήμανση για την τήρηση φυσικής απόστασης και τη χρήση μάσκας, ηχητικά μηνύματα ακούγονται συνεχώς από τα μεγάφωνα, ενώ και εντός των μέσων έχουν «ακυρωθεί» θέσεις καθήμενων με κορδέλες προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

Για την την αποφυγή συμφόρησης η πύκνωση της συχνότητα των δρομολογίων ξεκίνησε από εχθές, με το μετρό και τον ηλεκτρικό να έχουν πέσει στα 6 λεπτά, κατά τις ώρες αιχμής και το τραμ στα 8 λεπτά. Επίσης, στους δρόμους της Αθήνας βγαίνουν περισσότερα από 1.000 λεωφορεία και τρόλεϊ.