Υπερδιπλασιάστηκαν οι επικυρώσεις εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας κατά την πρώτη ημέρα της δεύτερης φάσης άρσης των περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, οι μετακινήσεις των πολιτών, τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2020, εξελίχθηκαν ομαλά, παρά την αναμενόμενη αύξηση της επιβατικής κίνησης, δεδομένου ότι τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα άνοιξαν εχθές τις πόρτες τους και πάλι. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, η συντριπτική πλειοψηφία των επιβατών χρησιμοποιούν μάσκα και ακολουθούν τις οδηγίες των σημάνσεων στα καθίσματα, παροτρύνοντας μάλιστα τους συνεπιβάτες τους να πράξουν το ίδιο.

Οι ακυρώσεις εισιτηρίων έφτασαν τις 597.773 σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Δηλαδή σε σχέση με την Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020, κατά την τελευταία εβδομάδα ισχύος των περιορισμών στις μετακινήσεις, η αύξηση που σημειώθηκε είναι της τάξεως του 131%.

Πιο αναλυτικά, το ποσοστό αύξησης που σημειώθηκε εχθές, στις επικυρώσεις εισιτηρίων στα λεωφοεία και τα τρόλεϊ της ΟΣΥ, σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου 2020, ανήλθε σε 34% και το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης στις επικυρώσεις εισιτηρίων στα μέσα σταθερής τροχιάς της ΣΤΑΣΥ κινήθηκε στα επίπεδα του 30%.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία των επικυρώσεων της χθεσινής ημέρας με την αντίστοιχη ημέρα της τελευταίας εβδομάδας περιορισμών, το ποσοστό αύξησης στα μέσα μεταφοράς της ΟΣΥ ανήλθε σε 126%,  δηλαδή από 63.697 επικυρώσεις στις 27 Απριλίου, έφτασαν τις 143.996 εχθές. Αντίστοιχα, η αύξηση σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ ανήλθε σε 132%, με 453.777 επικυρώσεις από 195.261 στις 27 Απριλίου.

Πύκνωση δρομολογίων 

Για την αποφυγή συνωστισμού, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πύκνωσε περαιτέρω τα δρομολόγια σε όλα τα Μέσα, ενώ όπως έγινε και την πρώτη εβδομάδα άρσης των περιορισμών, μπαίνουν εμβόλιμα δρομολόγια τις ώρες αιχμής στις γραμμές των λεωφορείων και του μετρό όπου παρατηρείται μεγαλύτερη κίνηση, εξαντλώντας τα διαθέσιμα μέσα. Υπενθυμίζεται ότι στους δρόμους της πρωτεύουσας έχουν βγει περί τα 1.000 λεωφορεία, το σύνολο δηλαδή του στόλου.

Οι 300 βοηθοί επιβατών παραμένουν και θα παραμείνουν όλο το Μάιο στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης μετρό με λεωφορεία, υπενθυμίζοντας την υποχρεωτική χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων. Την ίδια στιγμή, τοποθετούνται νέες σημάνσεις στις αποβάθρες του μετρό και σε όλους τους συρμούς, καθώς και σε όλα τα λεωφορεία στο δάπεδο για την υπενθύμιση τήρησης αποστάσεων και στα καθίσματα ως υπόδειξη στους επιβάτες για τις θέσεις στις οποίες επιτρέπεται να καθίσουν. Γίνεται καθημερινά έλεγχος για την αντικατάσταση όσων σημάνσεων έχουν υποστεί φθορές.

Προστατευτικά διαχωριστικά μεταξύ του οδηγού και του χώρου των επιβατών έχουν τοποθετηθεί στο 50% των λεωφορείων και τρόλεϊ. Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Μαΐου 2020, αναμένεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό να έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα οχήματα στην Αθήνα, ενώ ήδη έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη.

Το ενημερωτικό βίντεο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ασφαλή μετακίνηση προβάλλεται ήδη στις οθόνες στις αποβάθρες του μετρό και του ηλεκτρικού και μέχρι την Παρασκευή θα προβάλλεται και στις οθόνες εντός των συρμών του μετρό και του τραμ.