Σε εποχή ψηφιακού μετασχηματισμού και με τον κορωνοϊό παρόντα και απειλητικό ακόμη, οι τεράστιες «ουρές» έξω από υποκαταστήματα των Τραπεζών, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και άλλων οργανισμών κοινής ωφέλειας, αν μη τι άλλο, φαντάζουν παράταιρες και σίγουρα προβληματικές.

Και αυτό γιατί πέραν των άλλων, υπονομεύουν την προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας και απειλούν ευθέως τη δημόσια υγεία.

Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν διαπιστώνει κανείς ότι στημένα στις «ουρές» είναι κατά βάση πρόσωπα της μέσης και τρίτης ηλικίας, οι θεωρούμενες δηλαδή ευπαθείς ομάδες, που κινδυνεύουν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Φανερώνουν δε μια χώρα ψηφιακά καθυστερημένη και μια κοινωνία τεχνολογικά αναλφάβητη.

Μπορεί να πει κανείς ότι αυτές οι «ουρές» βγάζουν στην κυριολεξία μάτι, προκαλούν τον καθένα και ιδιαιτέρως τους υπεύθυνους της κυβέρνησης και τους αρμόδιους των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, οι οποίοι επαίρονται για τα τεχνολογικά αγαθά και επιτεύγματα που έχουν εξασφαλίσει για τη χώρα και τους πολίτες τους.

Η υγειονομική κρίση που ενέσκηψε και μας απειλεί κατέδειξε την αξία του τεχνολογικού μετασχηματισμού και των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει.

Ουδείς παραγνωρίζει ότι τους τελευταίους μήνες έγιναν βήματα και προσπάθειες αξιοπρόσεκτες, αλλά είναι ακριβές επίσης ότι πολύ απέχουμε ακόμη από την επίτευξη του στόχου που ορίζεται από την έννοια του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Για να κερδηθεί και να αποτελέσει στοιχείο προόδου πρέπει να αγκαλιαστεί από ολόκληρη την κοινωνία και ιδιαιτέρως από τις μεγαλύτερες ηλικίες, τόσο για λόγους κόστους, χρόνου, διευκολύνσεων και υγείας βεβαίως.

Ολοι οι υπεύθυνοι και αρμόδιοι επιβάλλεται εκ των συνθηκών να εντείνουν τις προσπάθειές τους, να επιμείνουν, να ενημερώσουν, να εκλαϊκεύσουν τα τεχνολογικά αγαθά και τη χρησιμότητα των υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν στο ευρύ κοινό.

Η πανδημία προσέφερε την ευκαιρία, ανέδειξε τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, τα οφέλη που πηγάζουν από τη χρήση τους. Κοινώς τις κατέστησε απόλυτα χρήσιμες.

Δεν υπάρχουν λοιπόν, δικαιολογίες για καθυστερήσεις στην διάδοσή τους.

Ας κάνουν απλά όλοι το καθήκον τους.

Οι «ουρές» είναι πια ντροπιαστικές, καθηλωτικές, δείγμα καθυστέρησης…

 

ΤΟ ΒΗΜΑ