Κορωνοϊός: μετά τους γιατρούς έρχονται οι …δικηγόροι

Η επιβολή, αλλά και η αποφυγή μέτρων κατά του κορωνοϊού οδηγούν σε αντιπαραθέσεις και ενδιαφέρουσες δικαστικές αποφάσεις. Φαίνεται ότι μετά τους ιατρούς και νοσηλευτές καλούνται στις επάλξεις και οι δικηγόροι…

    

Η μαθήτρια της τετάρτης δημοτικού ειδοποιήθηκε να επιστρέψει στο σχολείο της τη Δευτέρα 27 Απριλίου, ενώ οι υπόλοιπες τάξεις θα ακολουθούσαν την επόμενη Δευτέρα, στις 4 Μαΐου.

Η μικρή δεν δίστασε να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Και δικαιώθηκε. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Έσσης έκρινε ότι η ενάγουσα υφίσταται άνιση μεταχείρηση, καθώς εκτίθεται στον κίνδυνο προσβολής από τον κορωνοϊό για μία εβδομάδα περισσότερο από τα άλλα παιδάκια, τα οποία θα επέστρεφαν αργότερα στα θρανία. Ο πέλεκυς της δικαιοσύνης φαίνεται ότι επιβάλλει προσεκτικούς χειρισμούς και σε άλλα σχολεία. Δεν πρόλαβε να ανοίξει το γυμνάσιο της πόλης Ντορμάγκεν και βρέθηκε θετική στον ιό η μητέρα ενός μαθητή, με αποτέλεσμα να ξανακλείσει. Ωστόσο, καθώς πλησιάζουν οι απολυτήριες εξετάσεις του Λυκείου, η διεύθυνση ανακοίνωσε ότι τα μαθήματα στις σχολικές αίθουσες συνεχίζονται, αλλά μόνο αν το επιθυμούν οι ίδιοι οι μαθητές. Σε διαφορετική περίπτωση τα προπαρασκευαστικά μαθήματα θα παραδίδονται μέσω διαδικτύου.

Σε ποιές συνθήκες γίνεται η τηλεμάθηση;Σε ποιές συνθήκες γίνεται η τηλεμάθηση;

Ωστόσο, ούτε αυτή η λύση φαίνεται ιδανική για όλους. Δικηγόρος του Βερολίνου δηλώνει στο τοπικό δίκτυο RBB ότι εκπροσωπεί δεκάδες μαθητές, οι οποίοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, ζητώντας να κυρηχθεί αντισυνταγματικό το κλείσιμο των σχολείων σε περίοδο εξετάσεων. Το επιχείρημα όσων διαμαρτύρονται είναι ότι στο σπίτι τους το περιβάλλον είναι ακατάλληλο για διάβασμα, καθώς συνωστίζονται πολλοί άνθρωποι σε μικρό χώρο. Υπό κανονικές συνθήκες θα κατέφευγαν στη βιβλιοθήκη του σχολείου, αλλά αυτό είναι αδύνατον. Κατά συνέπεια, λένε, υφίστανται άνιση μεταχείριση σε σχέση με άλλους μαθητές, που έχουν στο σπίτι τους όλες τις προϋποθέσεις για να προετοιμαστούν με ηρεμία για τις εξετάσεις τους.

Κλειστές παραμένουν οι εμπορικές αλυσίδες

Τα πολυκαταστήματα παραμένουν κλειστά

Τα πολυκαταστήματα παραμένουν κλειστά

Συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση και στα εμπορικά καταστήματα. Ο νομοθέτης επιτρέπει να ανοίξουν τα καταστήματα με συνολική επιφάνεια πώλησης κάτω των 800 τ.μ. Ωστοσο, μεγάλες εμπορικές αλυσίδες προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση δεν έχει νόημα, καθώς πιο εύκολα τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας σε πολυκατάστημα 50.000 τ.μ. παρά σε ένα συνοικιακό κατάστημα 50 τ.μ. Εύλογο το επιχείρημα; Οι απόψεις διίστανται. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βαυαρίας κρίνει αντισυνταγματικό το όριο των τετραγωνικών, ενώ αντιθέτως τα Συνταγματικά Δικαστήρια στην Κάτω Σαξονία και στο κρατίδιο του Ζάαρ δεν βλέπουν κώλυμα.

Ομαδικές προσφυγές για αποζημιώσεις

Άδειο μπαρ στο Ισγκλ της ΑυστρίαςΆδειο μπαρ στο Ισγκλ της Αυστρίας

Στη Γερμανία τα πρώτα «μαζικά κρούσματα» του ιού άρχισαν να εκδηλώνονται τον Μάρτιο, μετά την επιστροφή των εκδρομέων από δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα της Αυστρίας και της βόρειας Ιταλίας. Σύμπτωση; Όχι, υποστηρίζουν χιλιάδες από τους παθόντες και προετοιμάζουν ομαδική προσφυγή κατά της δημοτικής αρχής του Ισγκλ στην Αυστρία. Το επιχείρημά τους: μέχρι τις αρχές Μαρτίου και ενώ είχαν ήδη εκδηλωθεί κρούσματα, οι αρμόδιοι είτε υποτιμούσαν, είτε – ακόμα χειρότερα – αποσιωπούσαν τον κίνδυνο, ελπίζοντας να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία της τουριστικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, αυστριακή καταναλωτική οργάνωση έχει συγκεντρώσει 2.700 υπογραφές από ενδιαφερόμενους (μεταξύ αυτών 2.300 Γερμανοί), οι οποίοι διεκδικούν αποζημιώσεις, ενώ θα αποδοθούν και ποινικές ευθύνες, εφόσον κριθούν ένοχοι οι τοπικοί άρχοντες.

Οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι ο ασθενής «μηδέν» στο Ισγκλ ήταν μία γυναίκα από την Ελβετία, η οποία είχε νοσήσει στις 5 Φεβρουαρίου, αλλά πολύ αργότερα καταχωρήθηκε ως επίσημα καταγεγραμμένο κρούσμα. Επιπλέον, ένας Γερμανός που εργαζόταν σε πολυσύχναστο μπαρ της περιοχής είχε ασθενήσει στις 7 Μαρτίου, αλλά το μπαρ δεν έκλεισε πριν από τις 9 Μαρτίου, οπότε εμφανίστηκαν άλλα 15 κρούσματα σε πελάτες. Πάντως, μέχρι τα τέλη Μαρτίου η εισαγγελία του Ίνσμπρουκ δεν είχε εκκινήσει τη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι «αναμένει» το αποτέλεσμα της αστυνομικής έρευνας στο Ισγκλ.

Γιάννης Παπαδημητρίου

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk