Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επέστρεψε σήμερα στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, στην πρωθυπουργική κατοικία, αφού παρέμεινε επί μία εβδομάδα σε νοσοκομείο και δύο εβδομάδες στο Τσέκερς, στην εξοχική κατοικία του, προκειμένου να αναρρώσει από την Covid-19.

Μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία αυτήν, την οποία μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Sky News.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι ο Τζόνσον θα αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά του από αύριο Δευτέρα. Ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, που τον αντικαθιστούσε όλο αυτό το διάστημα, είπε ότι ο πρωθυπουργός «ανυπομονεί» να επιστρέψει.

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά το εξιτήριο που πήρε από τη μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου του Αγίου Θωμά, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφασίσει πότε και πώς θα χαλαρώσει το lockdown που επέβαλε πριν από 33 ημέρες.

«Είναι πολιτικό δίλημμα ζωής ή θανάτου», είπε χαρακτηριστικά ένας υπουργός της κυβέρνησης.

«Το ζήτημα είναι πλέον πώς μεταβαίνουμε από την πανδημία στην επιδημία. Και το μείζον ερώτημα είναι πόσα κρούσματα και θανάτους είστε διατεθειμένοι να έχουμε με αντάλλαγμα την επανεκκίνηση της οικονομίας;»

Η ανάκαμψη του Μπ. Τζόνσον υπήρξε επιτυχής. Από την περασμένη εβδομάδα αυξάνει τις καθημερινές του βόλτες και επίσης αυξάνει σταδιακά τον φόρτο εργασίας του.

Προ της κατάρρευσης η οικονομία

Λέγεται ότι ο Σερ Έντι Λίστερ, ένας από τους ανώτερους συμβούλους του Τζόνσον, είπε στους επικεφαλής παραγωγικών τάξεων ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής στην εργασία με τρία κριτήρια. Την περιοχή, την ηλικία του εργαζομένου και το είδος της βιομηχανίας.

Εκτός από την επανεκκίνηση της οικονομίας η βρετανική κυβέρνηση καταρτίζει σχέδια και για τη σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων τον Ιούνιο. Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης εξετάζουν σενάρια όπως π.χ. να χωριστούν οι μαθητές σε γκρουπ ανά ημέρα διδασκαλίας, ή να λειτουργούν τα σχολεία για δύο εβδομάδες και τις επόμενες δύο να παραμένουν κλειστά.

Οι υπεύθυνοι εξετάζουν τα παραδείγματα άλλων χωρών, όπως της Αυστραλίας, προτού καταλήξουν σε απόφαση, υπό τον φόβο πάντα μιας νέας έξαρσης της πανδημίας.

Γεγονός πάντως είναι, αναφέρουν οι Times, ότι κανένα από αυτά τα σενάρια δεν ομολογείται δημοσίως, για να μην επηρεαστεί η συμπεριφορά των πολιτών όσο ισχύει το καθολικό lockdown.