Ας αρχίσω σήμερα με αισιόδοξα μηνύματα από τη μάχη που δίνεται καθημερινώς στις εντατικές κλινικές των νοσοκομείων πρώτης γραμμής. Μια μάχη σκληρή αφού ο εχθρός είναι αόρατος, απρόβλεπτος, επίμονος, επιθετικός, χτυπά παντού και κυρίως στα ζωτικά όργανα. Αλλά όχι ανίκητος. Ε, λοιπόν, όπως με διαβεβαιώνει η καθηγήτρια Εντατικολογίας  του Ευαγγελισμού Αναστασία Κοτανίδου, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αρκετά εξιτήρια όχι απλώς από το νοσοκομείο, αλλά από την Εντατική. Δηλαδή υπάρχουν πλέον κρεβάτια άδεια στην Εντατική, τα οποία άδειασαν κυρίως επειδή οι ασθενείς που νοσηλεύονταν σε αυτά (διασωληνωμένοι) έγιναν καλά και δεν άδειασαν από τις όποιες  απώλειες. Φαίνεται ότι σε πολλούς το κοκτέιλ φαρμάκων που τους χορηγείται επιδρά θετικά. Το σημαντικότερο; Οι ασθενείς, όπως μου είπε η κυρία Κοτανίδου, εξέρχονται από την Εντατική σε εξαιρετική κατάσταση. Κάποιες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι δήθεν οι ασθενείς όταν βγαίνουν από την Εντατική δεν μπορούν να περπατήσουν δεν ευσταθούν. Και κάτι ακόμα. Η Αναστασία Κοτανίδου, αλλά και οι υπόλοιποι γιατροί και νοσηλεύτριες του Ευαγγελισμού δέχονται τούτες τις ημέρες ευχαριστήρια τηλεφωνήματα από ασθενείς που πήραν εξιτήριο από την Εντατική: «Αντί να μας πουν δόξα τω Θεώ, που έγιναν καλά, μας λένε δόξα τω… ιατρώ που σώθηκαν και εν συνεχεία δοξάζουν τον Θεό»» λέει η κυρία Κοτανίδου.

 

***

Προσοχή στο τριήμερο της Πρωτομαγιάς

 

Αν μερικοί νομίζουν ότι στις 27 Απριλίου θα υπάρξει έστω και μερική άρση μέτρων, μάλλον δεν κάνουν καλά τον υπολογισμό τους. Και τούτο γιατί ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν είπε ότι στις 27 Απριλίου τα μέτρα θα αρθούν ή θα αρχίσουν να αίρονται, αλλά είπε ότι στις 27 Απριλίου θα επανεξεταστεί η όλη κατάσταση. Μπορεί έως τώρα να πηγαίνουμε καλά, η καμπύλη να υποχωρεί, αλλά δεν σημαίνει ότι όλα τελείωσαν και αντίο καραντίνα. Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι η Πρωτομαγιά πέφτει Παρασκευή, συνεπώς ακολουθεί τριήμερο και θεωρείται απίθανο να μην επεκταθούν τα μέτρα και άλλο μετά την 27η Απριλίου.

***

Κι όμως η Βουλή ανοίγει

Η είδηση είναι ωστόσο ότι η Βουλή ανοίγει. Πότε όμως; Η Βουλή θα είναι η πρώτη υπηρεσία που ανοίγει πριν από την 27η Απριλίου. Θα ανοίξει στις 22 Απριλίου. Οταν λέμε ανοίγει η Βουλή, σημαίνει ότι η λειτουργία της θα είναι κανονική, δηλαδή θα λειτουργήσουν κανονικά οι επιτροπές (ανάμεσά τους και η προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο) με κάπως μειωμένη σύνθεση βουλευτών. Στην πραγματικότητα η Βουλή ουδέποτε έκλεισε, αλλά υπολειτουργούσε με προστατευτικό τζάμι για να προφυλάσσει τους ομιλητές, όπως μου έλεγε ο Κώστας Τασούλας, από πιθανά… σταγονίδια του κορωνοϊού. Τη λέξη «σταγονίδια» πρώτος εισήγαγε το 1974, μετά τη χούντα, στην πολιτική ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ, εννοώντας ότι υπάρχουν ακόμα χουντικά σταγονίδια στο στράτευμα. Αυτά τα «σταγονίδια» ανάγκαζαν τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή να κοιμάται για λόγους ασφαλείας σε κότερο.

 

***

Κίνησηέκπληξη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ανήμερα το Πάσχα και για λίγη ώρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα βρεθεί σε τοποθεσία-έκπληξη ως μία κίνηση υψηλού συμβολισμού. Περισσότερα θα σας πω εν καιρώ… Πώς όμως θα περάσουν το Πάσχα οι αρχηγοί των κομμάτων;

 

***

Το μπάρμπεκιου στο μπαλκόνι και τα κουλουράκια της Φώφης

«Αρνί στο φούρνο ή μπάρμπεκιου στο μπαλκόνι» είχε συμβουλεύσει τους υπουργούς και συνεργάτες του (σε μια τηλεδιάσκεψη) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για το Πάσχα. Ο ίδιος θα περάσει το Πάσχα στο σπίτι του μαζί με την οικογένειά του, όπως προτρέπει να κάνουν οι πάντες. Φαίνεται ότι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που θα κάνει Πάσχα εκτός Αθηνών θα είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Θα βρίσκεται στην Αίγινα. Οι υπόλοιποι στα σπίτια τους. Η Φώφη Γεννηματά, για παράδειγμα, θα βάλει αρνί στον φούρνο, θα φτιάξει η ίδια τη μαγειρίτσα (όσοι τη δοκίμασαν λένε πως είναι καταπληκτική), ενώ τις προετοιμασίες για το Πάσχα τις άρχισε ήδη (στα διαλείμματα των τηλεδιασκέψεων με τους συνεργάτες της) πλάθοντας κουλουράκια με τα παιδιά της. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα μείνει σπίτι, θα βάλει στον φούρνο το φαγητό. Το ίδιο θα κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας, αν και λεπτομέρειες δεν γνωρίζω. Οι συνεργάτες του μου λένε πως πρόγραμμα για το σπίτι δεν έχει ακόμα καταρτισθεί για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα με ενημερώσουν εγκαίρως.

***

Ενας ρουμελιώτης υπουργός στην εποχή της καραντίνας

Ρώτησα τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα πώς θα περάσει το Πάσχα και ιδού τι μου απάντησε: «Στο σπίτι μου στο Χαλάνδρι, με την οικογένειά μου, δηλαδή εμείς οι τρεις, με τη γυναίκα μου και το παιδί μου. Ο πατέρας μου θα είναι στον Γοργοπόταμο». Τον ρώτησα εάν θα ψήσει αρνί στον φούρνο και μου είπε να μην ξεχνώ πως είναι Ρουμελιώτης και ότι σίγουρα κάτι θα ψήσει (μπάρμπεκιου) στο μπαλκόνι: «Τώρα τι ακριβώς θα ψήσω δεν έχω αποφασίσει ακόμα, αλλά το λουκάνικο από τον Αϊ-Γιώργη το έχω έτοιμο» είπε χαμογελώντας.

 

***

Το knowhow του κορωνοϊού που ζητούν οι Αμερικανοί

 

Πρωί-πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, μόλις ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μπήκε στο γραφείο του, στον πέμπτο όροφο του υπουργείου, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα. Ηταν από τον αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ. Πέρα από τα συνηθισμένα που συζήτησαν (ακόμα και για την προμήθεια κάποιων ανθυποβρυχιακών μεταχειρισμένων ελικοπτέρων) έγινε, όπως μου είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, εκτενής συζήτηση και για τον κορωνοϊό. Φάνηκε (μου είπε υπουργός) ότι ο Τζέφρι Πάιατ εντυπωσιάστηκε από τα μέτρα που πήρε η χώρα μας για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού. Αυτός ήταν ο λόγος που ζήτησε το… know-how, δηλαδή οδηγίες πώς εμείς αντιμετωπίσαμε τον αόρατο εχθρό. Είπε μάλιστα ότι καλό θα ήταν η εμπειρία της Ελλάδας στο θέμα αυτό να συζητηθεί και στο ΝΑΤΟ, ως παράδειγμα προς μίμηση.

***

 

Ο… ζωστήρας του βουλευτή

 

«Είσαι συνέχεια έξω και μου κουβαλάς ιογενές φορτίο στο σπίτι». Με τη φράση αυτή υποδέχεται σχεδόν καθημερινά κυβερνητικό βουλευτή (για ευνόητους λόγους δεν αποκαλύπτω το όνομά του, μόνον ότι εκλέγεται στην Περιφέρεια Αττικής) η σύζυγός του. Πρόκειται όπως πληροφορούμαι για θαυμάστρια του Νίκου Χαρδαλιά και του Σωτήρη Τσιόδρα, η οποία έχει πάρει πολύ ζεστά την υπόθεση της πρόληψης κατά του κορωνοϊού και ειδικά το σκέλος της αποστείρωσης και της καθαριότητας. Καταλαβαίνω από τις περιγραφές του φίλου βουλευτή ότι η κατάσταση στο σπίτι είναι τεταμένη και γι’ αυτό ο ίδιος αναζητεί ευκαιρίες προκειμένου να βρίσκεται περισσότερο στο Κοινοβούλιο και στο πολιτικό του γραφείο παρά στο σπίτι του. Βλέπετε, η δυναμική σύζυγος μέχρι και ενδυματολογικούς κανόνες τού επέβαλε προκειμένου να τον προφυλάξει από την απειλή του κορωνοϊού. Του απαγόρεψε φέρ’ ειπείν να φοράει ζωστήρα (ζώνη), διότι όπως υποστηρίζει είναι από τα αξεσουάρ που δεν μπορούν να πλυθούν και υπάρχει περίπτωση να μεταφέρει τον ιό στο σπίτι. Πάλι καλά που ο φίλος βουλευτής δεν χρειάζεται τη ζώνη για να του κρατάει το παντελόνι, διότι από ό,τι καταλαβαίνω ούτε τιράντες θα τον άφηνε να φορέσει η γυναίκα του… η οποία πάντως τον έχει κορώνα στο κεφάλι της.