Οσοι έχουν παρακολουθήσει τις αναρίθμητες συνεδριάσεις του Eurogroup κατά την περίοδο της κρίσης χρέους και του ελληνικού προβλήματος προφανώς δεν εξεπλάγησαν από την έκβαση της τελευταίας τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (και των συναδέλφων τους των υπόλοιπων κρατών-μελών της ΕΕ) το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

Ο συμβιβασμός που επετεύχθη επιτρέπει σε όλες τις πλευρές να δηλώνουν ότι είναι ικανοποιημένες, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει ένα σημαντικό πακέτο οικονομικής στήριξης που φτάνει, δυνητικά, τα 540 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αφήνει επίσης ανοικτό ένα «παράθυρο» για περαιτέρω κινήσεις, ιδιαίτερα επί της μορφής που θα μπορούσε να λάβει η γαλλική πρόταση για ένα Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund) της ευρωπαϊκής οικονομίας μόλις η υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού κοπάσει.

Επομένως, το αποτέλεσμα δεν προσφέρεται ούτε για απογοήτευση, ούτε για πανηγυρισμούς. Και αναμφίβολα καταδεικνύει ότι όσο η ΕΚΤ «κάνει ό,τι χρειάζεται», τα κράτη-μέλη μπορούν να αναβάλουν μείζονες αποφάσεις για αργότερα.

Το Βήμα της Κυριακής αναλύει

-Χρυσή τομή από Παρίσι και Βερολίνο

-Οι δυο κρίσιμες διαφοροποιήσεις

-Τι θα γίνει με τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό

-Η γαλλική πρόταση για το κοινό ταμείο και το ζήτημα της χρηματοδότησής του

Διαβάστε περισσότερα στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Αγγελου Αλ. Αθανασόπουλου στο «Βήμα της Κυριακής»