Ανεξέλεγκτος καλπάζει ο κορωνοϊός στην Ισπανία που ζει δραματικές ώρες καθώς από την Τετάρτη έχει ξεπεράσει σε αριθμό νεκρών την Κίνα, την χώρα από την οποία ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού.
Την Τετάρτη η Ισπανία θρήνησε 738 νεκρούς. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο μέχρι στιγμής αριθμό σε μια ημέρα.
Όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ του Guardian χρειάστηκαν μόλις 18 ημέρες για να φτάσει η Ισπανία στην κατάσταση αυτή.
Πώς έγινε αυτό;
Η εφημερίδα θυμίζει ότι την Κυριακή 8 Μαρτίου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Ισπανία για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας και 9.000 οπαδοί του ακροδεξιού Vox έφτασαν στη Μαδρίτη για μια εκδήλωση του κόμματος αυτού.
Μία μέρα νωρίτερα, το Σάββατο 7 Μαρτίου, ελήφθησαν από τις αρχές στη βόρεια περιοχή της La Rioja έλαβαν κάποιες δύσκολες αποφάσεις, βάζοντας σε καραντίνα ολόκληρα τετράγωνα γειτονιάς στην πόλη Haro. Τότε τα κρούσματα στην Ισπανία ήταν 430 με τα 60 εξ αυτών να συνδέονται με μια κηδεία στη χώρα των Βάσκων.
Παρά το γεγονός ότι εκείνο το Σάββατο ανακοινώθηκε καραντίνα για την πόλη Haro, ο επικεφαλής του ισπανικού κέντρου για θέματα υγείας, Fernando Simón, είχε αφήσει στη διακριτική ευχέρεια των πολιτών την αξιολόγηση του κινδύνου από τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας. «Αν με ρωτούσε ο γιός μου τι να κάνει θα του απαντούσα να κάνει ό,τι θέλει» έλεγε τότε ο Simón.
«Και έτσι τόσο οι διαδηλώσεις όσο και η εκδήλωση του Vox στη Μαδρίτη πραγματοποιήθηκαν κανονικά. Τρεις Ισπανοί υπουργοί – που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της Κυριακής 8 Μαρτίου – έχουν διαγνωστεί με τον κορωνοϊό ενώ θετικοί είναι ο επικεφαλής του Vox και ο γενικός του γραμματέας» σημειώνει ο Guardian.
«Η ζωή συνεχιζόταν κανονικά…»
Δεκαοχτώ ημέρες μετά η Ισπανία ανακοίνωσε 49.515 κρούσματα και 3.647 θανάτους ασθενών με κορωνοϊό.
«Σε ορισμένες από τις 18 αυτές ημέρες η ζωή συνεχιζόταν κανονικά – τραπέζια και καρέκλες εμφανίζονταν στα πεζοδρόμια και τα πάρκα γέμιζαν από πολίτες που ήθελαν να κάνουν πικνικ καθώς έφευγε ο χειμώνας» επισημαίνει ο Guardian.
Στη Μαδρίτη ο συναγερμός σήμανε για πρώτη φορά, στις 11 Μαρτίου, αφού τα κρούσματα έφτασαν τότε τα 1.646 με την τοπική κυβέρνηση να ανακοινώνει το κλείσιμο στα σχολεία όλων των βαθμίδων.
Ακολούθησαν παρόμοιες κινήσεις από την κυβέρνηση της Καταλονίας και τελικά μια εβδομάδα μετά την καραντίνα στο Haro, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε το πρώτο lockdown για όλη την Ισπανία.
Το 14% των κρουσμάτων είναι γιατροί
Το 14% των κρουσμάτων είναι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας που διαμαρτύρονται για ελλείψεις στον προστατευτικό εξοπλισμό.
Για τους Ισπανούς γιατρούς η απαντηση στο τι συνέβη στην Ισπανία είναι ξεκάθαρη: η πανδημία δεν ήρθε σε μια κατάσταση «καθαρού ουρανού» για την χώρα. Καλούν όλους να θυμηθούν ότι η Ισπανία ακόμα βιώνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης του 2008 και των περικοπών που ακολούθησαν.
Για πολλούς στην Ισπανία, η εθνική καραντίνα ήρθε πολύ αργά.
Αυτή η εβδομάδα ,θυμίζει το ρεπορτάζ ξεκίνησε με τον Ισπανό υπουργό Άμυνας να αποκαλύπτει ότι οι στρατιώτες που κλήθηκαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας με την απολύμανση κατοικιών, βρήκαν ηλικιωμένους εγκαταλελειμμένους και νεκρούς στα κρεβάτια τους.