Υψηλότερα επίπεδα δημόσιου χρέους και βαθιά ύφεση προβλέπει ο  τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

“Αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο και πρέπει να και πρέπει να κινητοποιηθούμε ανάλογα” αναφέρει χαρακτηριστικά, ενόψει της τηλεδιάσκεψης της του Συμβουλίου των ηγετών των κρατών μελών της Πέμπτης.

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι μια ανθρωπιστική τραγωδία με πιθανές βιβλικές αναλογίες, είπε.

Και πρόσθεσε: «Πολλοί φοβούνται για τη ζωή τους ή για τη ζωή των αγαπημένων τους. Οι δράσεις που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις για να προστατεύσουν τα συστήματα υγείας είναι γενναίες και αναγκαίες. Αλλά αναπόφευκτα έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος. Αν κάποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, πολύ περισσότεροι κινδυνεύουν να χάσουν το επίπεδο διαβίωσής τους».

Ο κ.Ντράγκι τόνισε ότι η ύφεση είναι αναπότρεπτη. «Η πρόκληση είναι να αποφύγουμε μη αναστρέψιμες βλάβες στις οικονομίες μας. Είναι σαφές ότι λύση δίχως αύξηση των δημοσίων χρεών είναι αδύνατο να υπάρξει. Οι απώλειες εισοδήματος στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να απορροφηθούν εν συνόλω ή εν μέρει από τους κυβερνητικούς προϋπολογισμούς. Ρόλος του κράτους είναι εξάλλου να χρησιμοποιεί τους πόρους που διαθέτει για να προστατεύει τους πολίτες και την οικονομία, όταν αδυνατεί να το πράξει ο ιδιωτικός τομέας. 

Πρώτη προτεραιότητα είναι να προστατευθεί η απασχόληση και στη συνέχεια να επιδοτηθεί η ανεργία, επεσήμανε. ‘Η αναβολή της καταβολής φόρων είναι ένα σωστό κυβερνητικό μέτρο. Έχει κεφαλαιώδη σημασία να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες κατά τη διάρκεια της κρίσης, διότι έτσι εξασφαλίζεται η απασχόληση και η ρευστότητα στα νοικοκυριά. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να είναι έτοιμες να κινητοποιήσουν στο έπακρον, άμεσα και δίχως γραφειοκρατικές καθυστερήσεις τα χρηματοοικονομικά τους εργαλεία: τις αγορές ομολόγων για τις μεγάλες επιχειρήσεις και το τραπεζικό τους σύστημα για τις μικρότερες’.

Το καλοκαίρι του 2012, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, ο Μάριο Ντράγκι είχε αναφέρει ότι “θα κάνω ό,τι κι αν χρειαστεί για να σώσω το ευρώ και πιστέψτε με θα είναι αρκετό” με την οποία επανέφερε την ηρεμία στις αγορές ομολόγων.