Βέλγιο: Υποχρεωτική απομόνωση στα σπίτια από την Τετάρτη

«Έχω επίγνωση της προσπάθειας που αυτό απαιτεί. Βασιζόμαστε σε όλους για να είμαστε υπεύθυνοι», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός

Το Βέλγιο διέταξε όλους τους κατοίκους να παραμείνουν στο σπίτι, από τις 12.00 αύριο (Τετάρτη 18 Μαρτίου), για να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού.

Νέα μέτρα και ανακοινώσεις

Το μέτρο θα εφαρμοστεί μέχρι τις 5 Απριλίου, αλλά θα μπορούσε να παραταθεί. Η αστυνομία θα είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της τήρησης του περιορισμού. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Βελγίου συναντήθηκε την Τρίτη το απόγευμα για να συζητήσει εκτεταμένα μέτρα κατά του κοροναϊού.

Η κίνηση ακολουθεί το κλείσιμο των μπαρ, καφετεριών και εστιατορίων του περασμένου Σαββατοκύριακου. Οι βασικές εκδρομές θα εξακολουθήσουν να επιτρέπονται – η αγορά τροφίμων και φαρμάκων, η επίσκεψη στην τράπεζα, το βενζινάδικο ή το ταχυδρομείο, κάποιο ιατρικό ραντεβού, η βοήθεια σε έναν ηλικιωμένο συγγενή ή η εργασία που δε μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως.

«Έχω επίγνωση της προσπάθειας που αυτό απαιτεί. Βασιζόμαστε σε όλους για να είμαστε υπεύθυνοι», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Σόφι Βίλμες. «Αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία να βάλουμε αυτό το επεισόδιο πίσω μας».

Η υπαίθρια άσκηση – περπάτημα, τζόκινγκ ή ποδηλασία – θα εξακολουθεί να «επιτρέπεται, ακόμη και συνιστάται» αλλά μόνο με ένα άλλο άτομο, δήλωσε ο Wilmès. Συνιστάται σε όλους να διατηρούν απόσταση 1,5 μ. Από την άλλη.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Ο Wilmès δήλωσε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν διαθέσιμη την εξ αποστάσεως εργασία για όλους, όπου και αν είναι δυνατόν. Οι επιχειρήσεις για τις οποίες αυτό δεν είναι δυνατόν πρέπει να σέβονται τους κανόνες για την «κοινωνική αποστασιοποίηση».

Οι εταιρείες που δεν μπορούν πρέπει να κλείσουν. Τα μη βασικά καταστήματα πρέπει να κλείσουν. Τα κομμωτήρια μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά, αλλά μπορούν να έχουν μόνο έναν πελάτη τη φορά.

Τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία θα επιβάλλουν ένα όριο ενός πελάτη ανά 10μ² εμπορικού χώρου και ένα μέγιστο χρόνο αγορών 30 λεπτών. Τα καταστήματα πρέπει να κλείνουν μέχρι τις 22.00.

Η λιανική ομοσπονδία Comeos λέει ότι οι πελάτες πρέπει να κάνουν τα ψώνια τους μόνοι τους. Οι γραμμές θα σχεδιαστούν στο πάτωμα για να δείξουν την ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου που πρέπει να τηρείται κατά την ουρά. «Η κοινωνική αποστασιοποίηση δεν πρέπει να είναι συνώνυμη με την κοινωνική απομόνωση», πρόσθεσε ο Wilmès. «Φροντίστε τον εαυτό σας και τους άλλους».

Πηγή: thebulletin.be

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk