Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν τα «πλέον τολμηρά» μέτρα, δήλωσε σήμερα στην Κοπεγχάγη ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρώπη είναι «το επίκεντρο» της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

«Κάθε χώρα, χωρίς εξαιρέσεις, οφείλει τα λάβει το πλέον τολμηρά μέτρα για την ανάσχεση ή την επιβράδυνση της απειλής του ιού», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε.

Ο Κλούγκε εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για το γεγονός πως οι Βρετανοί ξεκίνησαν να επιταχύνουν τις συστάσεις τους περί «τήρησης αποστάσεων στις κοινωνικές επαφές» και κάλεσε όλες τις χώρες να συνεργαστούν.

«Ζούμε μια περίοδο χωρίς προηγούμενο, είναι σημαντικό οι χώρες να μάθουν η μια από την άλλη και να εναρμονίσουν τις κινήσεις τους» επισήμανε.

Ο ΠΟΥ-Ευρώπη περιλαμβάνει 53 χώρες, τόσο ετερόκλητες όσο η Ρωσία και η Ανδόρα, η Γερμανία και το Τατζικιστάν.

Σοβαρές ελλείψεις

Παράλληλα, ο Κλούγκε έκρουσε «καμπανάκι» για τις σοβαρότατες ελλείψεις σε ιατρικά είδη σε όλη την Ευρώπη.

«Ο ΠΟΥ παρακολουθεί τον πιθανό κίνδυνο ελλείψεων σε ιατρικά είδη, ειδικά σε φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, παυσίπονα, φάρμακα για τον διαβήτη, την υπέρταση, το HIV και τη φυματίωση»

Ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να βοηθάει τις χώρες που χρειάζονται εργαστηριακό εξοπλισμό, ιατρικές συσκευές και εξοπλισμό προσωπικής προστασίας σε συνεργασία με την Κομισιόν.